Ciucă a demisionat, Predoiu – interimar. Ciolacu va fi noul premier

Premierul Nicolae Ciucă a demisionat, în 12 iunie, pentru a declanșa procedurile de punere în aplicare a „rotativei” guvernamentale, conform protocolului încheiat între PNL și PSD, în decembrie 2021. Până la desemnarea lui Marcel Ciolacu prim-ministru, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat interimar la șefia Executivului pe ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Rotația guvernamentală a fost amânată de greva profesorilor, care a fost suspendată, în 12 iunie. Imediat după adoptarea de către Guvern și publicarea în Monitorul Oficial a unei Ordonanțe de urgență ce cuprinde creșteri salariale solicitate de angajații din învățământ, Nicolae Ciucă și-a anunțat demisia:

„În urmă cu aproximativ două săptămâni împreună cu ceilalți lideri ai coaliției ne-am asumat că rotativa nu se produce pe 25 mai, cum era anunțat, ci închidem conflictul din educație. În urma unei bune colaborări, am reușit să convenim asupra unei forme de act normativ astfel încât doleanțele dascălilor să poată fi acoperite și să redăm încrderea față de profesorii, educatorii, învățătorii din sistemul de învățământ românesc. E nevoie de măsuri care să fie sustenabile, să nu fie populiste. Ca atare, considerat fiind că acest conflict a fost încheiat și așa cum ne-am asumat și mi-am asumat, astăzi a venit momentul în care îmi închei activitatea de prim-ministru al României. În cadrul discuțiilor în coaliție, odată ce am să merg să îmi depun mandatul la președintele României, în coaliție încep procedurile pentru efectuarea rocadei. Imediat vom avea un guvern interimar, până va fi învestit noul guvern, noi ne-am propus ca până joi să avem noul guvern învestit. Doresc, la final de mandat să mulțumesc tuturor celor cu care am lucrat. Nu vreau să vorbesc de tot ceea ce am realizat. Sunt și lucruri pe care nu am reușit să le realizăm. E important că atunci când ne-am asumat să guvernăm, ne-am asumat să rezolvăm o criză politică. Iată-ne azi după un an și 7 luni având la dispoziție o serie de măsuri cu care am asigurat stabilitatea țării. La final de mandat doresc să mulțumesc tuturor celor cu care am lucrat – mediul de afaceri, universitar, sindicate, ONG-uri, fiecărui cetățean român. Vă mulțumesc dumneavoastră, presei, pentru că ați informat rapid societatea”.

Protocolul privind „rotativa” prevedea schimbarea, în 27 mai 2023, a trei miniștri: cei ai Finanțelor și Transporturilor (îAdrian Câciu, respectiv Sorin Grindeanu, de la PSD), trebuia să fie înlocuiți cu miniștri PNL, iar cel al Justiției (Cătălin Predoiu, PNL) trecea la PSD.

Însă PSD s-a răzgândit și vrea să îl mențină pe Sorin Grindeanu în funcția de ministru al Transporturilor, iar PNL vrea la schimb ministerele Dezvoltării și Mediului, care aparțin UDMR.

Totodată, șeful Secretariatului General al Guvernului (SGG), Marian Neacșu (PSD), va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei prim-ministrului.

Calendarul formării noului Guvern

Preşedintele Klaus Iohnnis a chemat partidele la consultări pentru 13 iunie, când este ziua sa de naștere, urmând să desemneze un candidat pentru funcţia de prim-ministru. Acesta își va alege miniștrii și va cere Parlamentului, în 10 zile, audierea lor și votul de încredere asupra Cabinetului și a programului de guvernare. După validare, noii miniștri vor depune jurământul în faţa Preşedintelui României.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.