Clădire „verde”: Noua unitate de producție a grupului ifm, la Sibiu

Holcim și CON-A au contribuit la construirea noii unități de producție a grupului ifm de la Sibiu, prima unitate de producție sustenabilă certificată de Consiliul German pentru Construcții Sustenabile (DGNB) din România și prima construcție industrială din Sibiu care respectă standardele clădirilor „verzi”. 

Precizările transmise ZIUA CARGO:

În cadrul proiectului, Holcim a furnizat betonul verde ECOPact, reducând cu 35% carbonul încorporat aferent betonului utilizat, comparativ cu betonul convențional, iar CON-A a coordonat execuția lucrării prin soluții inginerești care să contribuie la realizarea unei construcții durabile și sustenabile.

Cu o investiție de 43 mil. euro, la noua fabrică ifm de la Sibiu vor fi create peste 500 de noi locuri de muncă în primă fază, urmând ca pe parcursul următorilor ani să se dezvolte alte 3 module de producție.

Martin Buck, președintele consiliului de administrație ifm„Încă din 1990, ifm s-a exprimat pe tema mediului înconjurător în filozofia companiei, scrisă la acea vreme: «ifm cere și promovează decizii și comportamente care respectă mediul înconjurător». Astfel, de-a lungul anilor, impactul asupra mediului per produs vândut a fost redus în mod constant. În contextul accelerării schimbărilor climatice, ne-am stabilit obiectivul de a deveni neutri din punct de vedere al emisiilor de CO2 până în 2030. De aceea, nu numai că am decis să echipăm toate clădirile noastre noi de producție din întreaga lume cu panouri fotovoltaice, ci și să aliniem la acest obiectiv întregul concept energetic împreună cu impactul CO2 încă din timpul fazei de construcție. Standardul DGNB ne oferă un cadru de bază foarte bun pentru a ne orienta. Sunt mândru că am inaugurat prima fabrică din Europa care obține categoria Gold conform standardului internațional DGNB.”

Certificarea DGNB a clădirii a impus limite maxime de CO2 per mc de beton. În cadrul proiectului ifm Sibiu, Holcim a răspuns acestei cerințe furnizând Declarații de Mediu EPD de tip II pentru toate betoanele livrate în proiect, respectiv peste 4.000 mc de beton ECOPact, direct din stația de betoane Holcim din Sibiu.

Anca Alexandru, director Divizia Betoane Holcim România: „Construcțiile verzi, prietenoase cu mediul sunt o piesă centrală în decarbonizarea mediului construit. Holcim, prin toate eforturile sale de transformare a proceselor de producție și de inovare în zona de produse verzi  certificate prin declarațiile de mediu precum EPD, este un partener de încredere și un promotor al tranziției către un mediu construit verde. Prin implicarea noastră în proiectul ifm Sibiu, arătăm încă o dată că soluțiile noastre răspund exigențelor de reducere a carbonului încorporat, iar proiectul în sine este încă un exponent și totodată un pas important în tranziția către un mediu construit decarbonizat. Prin acest exemplu de la Sibiu, devine tot mai clar pentru constructori și dezvoltatori că este necesară reducerea amprentei de CO2, iar investitorii se orientează din ce în ce mai mult către clădiri «verzi».”

Clădirea, care este deja funcțională, are o suprafață construită desfășurată de 12.500 mp pentru dezvoltarea și producția de senzori, controlere și sisteme pentru automatizări industriale și digitalizarea proceselor de producție.

Alex Măgdoiu, managing director ifm prover Sibiu: „Ne-am dorit o unitate de producție «verde», certificată de Consiliul German pentru Construcții Sustenabile (DGNB), astfel că alături de soluțiile tehnice ingenioase privind eficiența energetică și protecția mediului, proiectul a impus și utilizarea de materiale de construcții cu amprentă scăzută de carbon pentru minimizarea carbonului încorporat în construcție. Soluția propusă de Holcim prin ECOPact și execuția realizată de CON-A au răspuns exigențelor de reducere a carbonului încorporat și implicit a amprentei de carbon per ansamblu (pe durata de viață a clădirii).” 

Cristian Manițiu, director executiv zonal CON-A: „Un proiect de construcție sustenabil din toate punctele de vedere trebuie să fie durabil. Acest mod de a construi se înscrie perfect în modalitatea noastră de a aborda proiectele de construcții și reprezintă totodată motto-ul companiei noastre. În cei peste 33 de ani de experiență în domeniul construcțiilor din România, în special pe segmentul industrial, avem soluțiile inginerești necesare, dar și echipa necesară pentru executarea profesionistă a construcției. Suntem onorați să realizăm al treilea proiect pentru ifm la Sibiu, Holcim este partenerul nostru de ani de zile, iar ECOPact a fost soluția potrivită pentru reducerea emisiilor CO2. Construcțiile sustenabile ne ajută să consolidăm încrederea partenerilor și a societății în compania noastră și, în plus, contribuie la moștenirea pe care dorim să o lăsăm în urmă – aceea de a construi durabil, pentru generațiile viitoare.”

Cu o cifră de afaceri de peste 1,45 mld. euro, Grupul ifm deține 1.170 de patente dezvoltate pentru automatizări tehnologice, peste 155.000 de clienți la nivel global și peste 8.750 de angajați în 180 de țări.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.