Comerțul cu autovehicule a crescut cu 11,1% în 2017, grație motocicletelor

Volumul cifrei de afaceri în comerţul cu autovehicule s-a majorat cu 11,1% în 2017 faţă de anul precedent, în special din comercializarea motocicletelor, pieselor şi a accesoriilor aferente, arată datele publicate în 12 februarie de Institutulu Naţional de Statistică (INS).

foto: Jean-Mihai Pâlșu

Majorarea cifrei de afaceri a fost determinată, anul trecut, de creşterea afacerilor în comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+50,6%), întreţinerea şi repararea autovehiculelor (+22,9%), comerţul cu autovehicule (+10,4%) şi comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+7,3%).

În acelaşi timp, în luna decembrie din anul anterior, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2016, cifra de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, ca serie brută, a consemnat un salt de 7,1%, datorat creşterilor înregistrate la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+42,7%), activităţile de întreţinere şi repararea autovehiculelor (+9,2%), comerţul cu autovehicule (+8,5%) şi la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+3,2%).

De asemenea, volumul afacerilor din comerţul cu autovehicule a înregistrat o creştere cu 10,7%, ca serie ajustată, faţă de luna decembrie 2016.

La nivel comparativ decembrie – noiembrie 2017, statistica oficială arată că volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, ca serie brută, a scăzut cu 6%. Diminuări ale activităţilor apar la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-17%), comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (-16,8%) şi la activităţile de întreţinere şi repararea autovehiculelor (-6,1 %). Pe de altă parte, comerţul cu autovehicule a crescut, în decembrie 2017 faţă de noiembrie, acelaşi an, cu 0,2%.

Ca serie ajustată, cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule s-a majorat, cu 2,4%, în intervalul de referinţă analizat.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.