Componența Guvernului Grindeanu

dragnea-grindeanu-guvern-2Componența Guvernului Grindeanu a fost anunțată marți la ora 15.00 de Liviu Dragnea, liderul PSD, și de Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, premierul Sorin Grindeanu urmând să-și intre în pâine abia de miercuri seară, după ce va depune jurământul împreună cu membrii Cabinetului, în fața președintelui Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

“Nu ne-a fost ușor să alegem din ce avem ca resurse umane”, a declarat Liviu Dragnea, precizând că el și cu Grindeanu “am decis ca amândoi să facem acest anunț; începând de mâine seară va fi singur”.

Despre Sevil Shhaideh, cea care a fost refuzată de președintele Iohannis pentru funcția de prim-ministru, dragnea a spus: “Am vrut să propun pe cineva în care eu am foarte multă înredere, este o femeie cinstită”.

Totodată, el a arătat că în noul Guvern “au fost cel puțin 5 nume cerute de Grindeanu”.

“Am avut în vedere și o reprezentare semnificativă a femeilor – sunt 8 – și ne-a interesat ca Guvernul să fie format de oameni cu expertiză și care să fie compatibili cu primul ministru”, a mai spus Liviu Dragnea.

Grindeanu: Ne înțelegem foarte bine postura; politica se va face în altă parte

Sorin Grindeanu a admis că politica guvernului pe care îl va conduce va fi făcută de către liderii PSD și ALDE: “Și eu, și colegi mei – această echipă pe care o propunem – ne înțelegem foarte bine postura. Suntem un guvern urmare a coaliției PSD-ALDE, un guvern politic, dar politica se face în altă parte. Noi vom fi la guvern pentru administrarea țării. Avem un program de guvernare votat de foarte mulți români, un program de guvernare care a însemnat încrederea românilor în ceea ce noi am propus, care ne îndeamnă pe fiecare dintre noi, pornind cu mine și cu restul echipei guvernamentale, la responsabilitate, modestie și respect față de români. Este ceea ce ne va călăuzi în actul de guvernare”.

Întrebat de jurnaliști care au fost opțiunile sale în lista de miniștri propuși, el a evitat să-i nominalizeze, spunând: “Aseară am făcut împreună această echipă și am lucrat împreună pentru componența Guvernului. (…) Au fost foarte multe alegeri pe toate posturile care ne-au revenit nouă. Am avut de ales între două-trei-patru nume pe fiecare minister. Ne-am consultat pe fiecare minister în parte”.

Premierul desemnat a precizat că imediat după conferința de presă, la ora 16.00, vor fi prezentate în Parlament programul de guvernare și lista membrilor Executivului, urmând să aibă loc discuții și cu alte grupuri reprezentate în Legislativ.

Prima Ordonanță: Majorarea salariului minim la 1.450 lei/lună

Noul premier a mai arătat, răspunzând unei întrebări, că mâine seară, dacă membrii Cabinetului vor depune jurământul la ora 19.00, va convoca o primă ședință de Guvern, pentru a aproba un proiect de lege privind abilitarea Executivului de a emite ordonanțe pe timpul vacanței parlamentare (până la 1 februarie), urmând ca legea să fie adoptată joi dimineață de Parlament înainte de a pleca în vacanță.

Grindeanu nu a spus care va fi prima ordonanță ce va fi adoptată de Guvern, însă Dragnea a anunțat săptămâna trecută majorarea salariului minim de la 1.250 de lei la 1.450 de lei/lună.

Este posibil să fie reintroduse acciza suplimentară la carburanți și taxa pe stâlp, în programul electoral ambele fiind prevăzute a fi eliminate abia de la 1 ianuarie 2018.

Cabinetul Grindeanu are 27 de membri: premierul și 26 de miniștri, dintre care 2 sunt și vicepremieri iar 2, miniștri delegați. Configurația politică este următoarea: 4 dintre miniștri – unul fiind și vicepremier – sunt membri ALDE iar ceilalți 20 – dintre care un vicepremier – aparțin PSD.

Componența Guvernului

Prim-ministru: Sorin Grindeanu

Vicepremier și ministru al Dezvoltării: Sevil Shhaideh

Vicepremier și ministru al Mediului: Daniel Constantin (ALDE)

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene: Mihaela Toader

Ministrul de Interne: Carmen Dan

Ministrul Muncii: Lia Olguța Vasilescu

Ministrul Economiei: Alexandru Petrescu

Ministrul de Externe: Teodor Meleșcanu (ALDE)

Ministrul de Finanțe: Viorel Ștefan

Ministrul Justiției: Florin Iordache

Ministrul Delegat pentru Afaceri Europene: Ana Birchall

Ministrul Agriculturii: Petre Daea

Ministrul Apărării: Gabriel Leș

Ministrul Sănătății: Florin Bodog

Ministrul Transporturilor: Răzvan Cuc

Ministrul Culturii: Ioan Vulpescu

Ministrul Educației: Pavel Năstase

Ministrul Cercetării: Șerban Valeca

Ministrul Energiei: Toma Petcu (ALDE)

Ministrul Apelor și Pădurilor: Adriana Petcu

Ministrul Comunicațiilor: Augustin Jianu

Ministrul Tineretului: Marius Dunca

Ministrul pentru Dialog Social: Gabriel Petrea

Ministrul pentru relația cu Parlamentul: Grațiela Gavrilescu (ALDE)

Ministrul pentru mediul de afaceri: Florin Jianu

Ministrul Turismului: Mircea Dobre

Ministrul pentru românii de pretutindeni: Andreea Păstîrnac

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.