Consolidare antiseismica, fara ipoteca

Guvernul a eliminat, in sedinta de miercuri, impunerea unei ipoteci asupra imobilului consolidat impotriva cutremurelor, masura prin care pana acum statul se asigura ca proprietarii vor rambursa suma investitiei. Executivul spera, astfel, sa urgenteze lucrarile.

Modificarea s-a operat printr-o ordonanta privind completarea OG 20/1994 privind masurile de reducere a riscului seismic. Legislatia prevede ca proiectarea si executia lucrarilor de consolidare a locuintelor persoanelor fizice sunt finantate integral de la buget. Proprietarii sunt obligati sa restituie contravaloarea in rate lunare egale, fara dobanda, esalonate pe un interval de maximum 25 ani. Pentru aceasta plata, pana acum se instituia o ipoteca asupra casei.

Noul act normativ elimina aceste prevederi, care, potrivit Guvernului, au generat intarzieri semnificative in derularea programelor de consolidare a cladirilor de locuit multietajate, incadrate in clasa I de risc seismic si care prezinta pericol public.

Eliminarea ipotecii a fost inlocuita cu inscrierea in cartea funciara a dreptului de creanta constituit in favoarea administratiei publice locale.

Propunerea a venit din partea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, iar prevederile ordonantei se vor aplica si constructiilor de interes si utilitate publica, nu numai cladirilor de locuit.

In mod special, orice cladire (privata sau de utilitate publica) cu bulina rosie va trebui sa treaca prin masuri de interventie.

“Pentru a impulsiona executia lucrarilor de consolidare a cladirilor de locuit care prezinta pericol public, in cazul lucrarilor derulate prin progamul finantat de MDRT si implementat de primarii, se renunta la ipoteca instituita in favoarea autoritatilor locale. In schimb, in partea a III-a a cartii funciare a imobilelor vor fi notate mentiuni cu privire la contractele ce au in vedere restituirea sumelor datorate si respectiv cuantumul sumelor pe care proprietarii sunt obligati sa le restituie catre bugetul local, pentru executarea lucrarilor de consolidare finantate de la bugetul de stat”, argumenteaza MDRT.

Scutire la taxa autorizatiei de construire

Proprietarii beneficiaza de scutirea de taxa privind eliberarea autorizatiei de construire pentru executia lucrarilor de consolidare a constructiilor cu destinatia de locuinta din proprietate, precum si de taxa privind timbrul arhitecturii.

Proprietarii/administratorii constructiilor in cauza raspund insa material, contraventional si civil, dupa caz, pentru nerealizarea masurilor de interventie dispuse prin ordonanta.

De asemenea, au fost majorate amenzile pentru incalcarea prevederilor actului normativ, devenind chiar si de 5 ori mai mari decat cele din prezent.

Totodata, ministrul Elena Udrea anunta ca atribuirea contractelor de lucrari de catre administratiile locale se va face cu mai multa transparenta, intrucat, in cazul imobilelor de locuit, asociatiile de proprietari vor participa printr-un reprezentant desemnat in comisia de licitatie pentru atribuirea contractelor.

Acestia vor confirma insusirea documentatiei de avizare a lucrarilor de interventie si a situatiilor de lucrari executate si vor participa la receptia la terminarea lucrarilor de interventie, precum si la receptia finala a acestora.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.