Constructiile fara autorizatie nu mai pot intra in legalitate. Udrea le pregateste demolarea

 

Primariile nu mai pot aproba documentatii de urbanism pentru constructiile realizate fara autorizatie – ori au incalcat-o -, potrivit unei ordonante aprobate miercuri de Guvern, de modificare si completare a Legii 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul. Pana acum, proprietarul avea dreptul sa solicite intrarea in legalitate, iar autoritatea publica locala fie accepta, fie dispunea demolarea. Elena Udrea, initiatorul modificarii, vrea acum direct demolarea, dar pentru aceasta trebuie schimbata si Legea 50/1995 a autorizarii constructiilor. Insa ministrul Dezvoltarii are deja pregatit proiectul.

 

“In urmatoarea modificare pe care o vom face, si anume in Legea autorizarii constructiilor, vom propune o singura varianta pentru cei care nu respecta legea: demolarea. M-as bucura sa vad ca in Romania incep sa fie demolate constructiile ridicate ilegal si in pofida tuturor reglementarilor create de stat. Sa nu mai existe posibilitatea ca, prin avizul autoritatii publice locale, asa cum se intampla astazi, sa fie recunoscute ca legale”, a anuntat Elena Udrea, la finalul sedintei de Guvern.

Modificarile aduse Legii 350/2001 interzic eliberarea planurilor urbanistice de intrare in legalitate. Ministrul Dezvoltarii sustine ca noile reglementari “restabilesc rolul autoritatii publice, fie ca vorbim de autoritatea publica centrala cu competentele pe care le are prin lege, fie ca vorbim de autoritatea publica locala in ceea ce priveste dezvoltarea durabila a oraselor”. “Planul Urbanistic Zonal (PUZ), care ajunsese in ultima vreme un instrument prin care orice persoana interesata putea sa modifice, in functie de interese, documentatiile de urbanism general, isi recapata rolul de instrument important in planificare urbana – pe care ar fi trebuit sa il aiba permanent. Eliminam practicile urbanismului derogatoriu, care s-au creat in ultimul timp si care au generat dezvoltarea incoerenta si exagerata a patrimoniului construit care nu respecta, de cele mai multe ori, nicio regula. Astazi – ca sa puteti intelege ce va aduce bun modificarea legislativa pe care am facut-o in acest sens – oricine poate sa faca un PUZ derogator de la Planul Urbanistic General (PUG), pentru o suprafata de 1.000 de metri. Putem vedea blocuri de 10 etaje langa locuinte de P plus 1, putem vedea ca rasar intreprinderi economice sau cladiri cu destinatie economica in zone rezidentiale – lucruri care, cu siguranta, nu sunt de dorit, si pentru oprirea carora era necesara interventia statului”, a argumentat Elena Udrea.

Ministrul Dezvoltarii a explicat ca PUZ-urile au ajuns sa fie subventionate de investitori, “lucru care, de foarte multe ori, duce la ignorarea interesului public si la aprobarea lor asa cum sunt dorite de catre cei care le finanteaza”. In consecinta, ordonanta limiteaza aceasta posibilitate la cazurile de investitii importante, ce duc la dezvoltarea economica a localitatilor. “Se accepta ca PUZ-urile sa fie finantate de catre investitori, de catre dezvoltatori, in conditiile in care se solicita planul de urbanism si autorizatie de construire pentru parcuri industriale, parcuri comerciale, noi cartiere rezidentiale, infrastructura de transport si numai pentru suprafete de teren foarte mari”, a precizat ministrul Elena Udrea.

 

PUG-urile expirate, pasuite 2 ani

Elena Udrea a mai declarat ca modificarile adoptate permit prelungirea cu 2 ani a Planurilor Urbanistice Generale, in contextul in care, in peste 35% din situatii in Romania, acesta este expirat, iar autoritatea publica locala nu isi poate finanta un nou PUG. ”In lipsa unor PUG-uri valabile, este foarte greu sa ai o viziune de dezvoltare urbanistica, de dezvoltare a patrimoniului construit pe viitor. De aceea, atunci cand este vorba de investitii cu adevarat valoroase pentru comunitate, modificarile pe care le-am facut (prin ordonanta, n.r.) permit prelungirea PUG pentru o perioada de 2 ani, in asa fel incat aceste investitii cu adevarat importante pentru comunitate sa nu fie blocate”, a precizat ministrul Dezvoltarii Regionale.

Si Primariei Capitalei i-a expirat PUG-ul, insa Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat, printr-o hotarare, la finele anului 2010, mentinerea lui in vigoare pe perioada pregatirii licitatiei generale a noului PUG. Gheorghe Patrascu, arhitectul-sef al Capitalei, estima anul trecut ca intreaga operatiune va dura circa 3 ani. Actualul PUG a fost aprobat in 2000, in timpul mandatului de primar general al lui Traian Basescu, si avea valabilitate 10 ani.

 

Arhitect-sef de judet

Noul act normativ da posibilitatea autoritatilor publice locale sa-si organizeze in comun servicii de specialitate, precum urbanismul si autorizarea, in cadrul Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara. „Asta inseamna ca nu obligam fiecare autoritate publica locala sa aiba arhitect-sef propriu, serviciu de urbanism propriu, ci pot sa se asocieze si sa aiba, la nivelul judetului, astfel de servicii comune. (…) De asemenea, sunt aduse clarificari atat asupra posibilitatilor de ocupare a functiei de arhitect-sef, cat si asupra activitatii acestuia, fiind precizate si atributiile principale ale structurii de specialitate conduse de arhitectul-sef”, a explicat Udrea.

Pe langa reducerea drastica a posibilitatilor de modificare a documentatiilor de urbanism deja aprobate, o modificare importanta o constituie introducerea explicita a tematicii protectiei peisajelor naturale si culturale pentru domeniile amenajarii teritoriului si urbanismului.

Totodata, ordonanta stabileste termenul de maxim 30 de zile in care primaria este obligata sa se pronunte asupra aprobarii sau respingerii unei documentatii de amenajare a teritoriului sau de urbanism. Prevederea are ca obiect simplificarea procedurilor birocratice si a timpilor de asteptare, in baza obligatiilor asumate fata de Comisia Europeana, privind clarificarea si reducerea termenelor de realizare a unor investitii.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.