Coruptia din vami, episodul 4: Seful Biroului Vamal Ploiesti, ridicat la DNA

 

Procurorii DNA Bucuresti si politistii IGPR fac joi la pranz mai multe descinderi in Vama Ploiesti, fiind vizate firme de import-export de legume si fructe, precum si angajati ai Autoritatii Vamale acuzati de luare de mita. Cornel Costea, directorul Biroului Vamal Ploiesti, a fost ridicat de catre anchetatori joi la pranz. Activitatea Vamii Ploiesti nu a fost intrerupta, aproape 30 de tir-uri din Romania, Turcia, Republica Moldova si Serbia aflandu-se in parcarea din apropiere de Directia Judeteana de Accize si Operatiuni Vamale Prahova.

 

Potrivit anchetatorilor, la descinderea de joi sunt verificate toate firmele care fac activitati de import si export de legume si fructe, iar din birourile Autoritatii Nationale Vamale sunt ridicate acte si documente privind activitatea acestora. Sunt vizati angajati ai ANV, acuzati de luare de mita.

In jurul pranzului, anchetatorii l-au ridicat pe directorul Vamii Ploiesti, Cornel Costea, si l-au transportat cu un autoturism Cielo la DNA Bucuresti. Presa locala a scris la inceputul anului ca seful vamii a cheltuit 10.000 de euro numai pentru o petrecere aniversara. Din cladire au iesit apoi si alte cateva persoane, unele avand plicuri in fomat A4, s-au urcat intr-o duba cu numar de Bucuresti si au demarat in tromba, cu girofarul pornit.

Potrivit unor surse din cadrul Vamii Ploiesti, procurorii anticoruptie au perchezitionat o masina marca Skoda Octavia, cu numar de Bucuresti, care ar apartine Biroului Vamal si ar fi utilizata de catre seful vamii, Cornel Costea.

Activitatea Vamii Ploiesti nu a fost intrerupta, potrivit comisionarilor vamali, aproape 30 de tir-uri aflandu-se in parcarea situata in apropiere de Directia Judeteana de Accize si Operatiuni Vamale Prahova. Soferii autovehiculelor, cei mai multi dintre ei cetateni straini, au declarat ca reprezentantii vamii nu le-au spus daca operatiunile de verificare a documentelor vor avea loc in cursul zilei de joi sau vor fi nevoiti sa astepte pana vineri. Printre cele 30 de tir-uri sunt camioane din Romania, Turcia, Republica Moldova si Serbia.

Reamintim ca Directia Generala Anticoruptie si Directia Nationala Anticoruptie fac cercetari cu privire la implicarea unor vamesi si politisti de frontiera in fapte de coruptie. De la inceputul lunii februarie au fost arestati 59 de angajati ai PTF Siret (Suceava), 90 de la punctele Naidas (Caras Severin), Foeni si Moravita (Timis) si 22 de la Vama Albita (Vaslui).

 

Blejnar: Nu sunt regina si nu am angajat pe nimeni din vama care acum e arestat

Sorin Blejnar, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), a declarat joi, la bilantul activitatii Garzii Financiare pe anul 2010, ca nu el este \”regina\” de pe tabla de sah a coruptiei din vami si ca niciunul dintre cei cercetati in prezent nu au fost angajati in timpul mandatului meu \”Nu sunt regina, si nici nu cred ca exista o regina. Daca exista un grup de persoane care a fost implicat in aceasta piramida – care a tot fost vehiculata, piramida spagilor -, rog organele de urmarire penala sa-si faca treaba pana la capat. (…) Niciunul dintre angajatii din vami cercetati in prezent nu au fost angajati in timpul mandatului meu. Sunt angajati de 10-15 ani. Da, exista coruptie, au fost descinderi, dar noi dorim sa facem curatenie, si nu inteleg de ce toate acuzele sunt directionate catre noi\”, a spus Blejnar.

Referitor la descinderile de la Vama Ploiesti, seful ANAF a spus ca, daca organele de urmarire penala au informatii privind incalcarea legii, le roaga sa isi faca datoria.

Comisarii Garzii Financiare au inceput si ei, in paralel cu actiunile reprezentantilor DNA si DGA, operatiuni de combatere a evaziunii cu legume si fructe, inca de la inceputul anului. Printre capturile spectaculoase se numara cea de acum 10 zile din Ilfov, unde au fost puse sub sechestru 25 de tir-uri incarcate cu 500 de tone de legume si fructe, au fost aplicate amenzi de 742.000 lei si au fost confiscate 78 tone de legume si fructe, 5 tone de branza, 14.700 oua si 12,5 tone carne. Totodata, in urma actiunilor de monitorizare a achizitiilor intracomunitare desfasurate la 119 agenti economici din Bucuresti si judetul Ilfov, s-a dispus suspendarea activitatii a 8 firme si s-a calculat si incasat in avans TVA in valoare totala de 1.156.000 lei. „Am declansat ample actiuni de verificari la centrele comerciale din Bucuresti si zonele limitrofe, in vederea depistarii agentilor economici care se sustrag de la plata TVA-ului pentru achizitiile intracomunitare pe care le efectueaza, sau pentru activitatile de comert pe care le presteaza. De la inceputul anului 2011 – vorbim de 1 luna si jumatate -, Garda Financiara a monitorizat peste 2.000 de agenti economici, care au efectuat aproximativ 8.000 de transporturi. In urma acestei monitorizari, TVA incasata la bugetul de stat este de 21 milioane de lei. Aceste verificari ample vor continua, atat in Bucuresti cat si in intreaga tara”, a anuntat Sorin Blejnar, presedintele ANAF.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.