COTAR: 2019, anul de doliu al asiguraților. ASF – vinovată!

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.) cere Autorității de supraveghere Financiară (ASF) „să recunoască mistificarea datelor prezentate oficial și să explice de ce își permite o autoritate a statului să facă declarații false, transmise prin comunicare de presă”.

Iată precizările COTAR, în comunicatul transmis redacției:

„Pentru a răspunde falsificării realității pe care a comis-o ASF, venim în continuare cu datele reale.

Au trecut 8 luni de când ASF are o nouă echipă de conducere interimară, iar rezultatele vorbesc de la sine. Anul 2019 poate fi considerat anul de doliu al consumatorilor de asigurări din România, Autoritatea de Supraveghere Financiară primind 26.911 petiții, dintre care 95,42% (25.679) vizau comportamentul abuziv al pieței de asigurari din România.

Dacă în anul 2018, numărul petițiilor era de 8.313, sub mandatul noii echipe de conducere interimară a ASF, numărul petițiilor la adresa pieței de asigurări a ajuns la 25.679, rezultând o creștere de peste 300%.

Numărul de petiții reflectă conduita pieței financiare nebancare în relația cu consumatorii și nivelul de satisfacție și încredere al consumatorilor, în relația cu piața financiară din România și, cu precădere, cea a asigurărilor private. ASF a comunicat, pe 9 aprilie 2020, că firmele de asigurări au achitat dosarele de daună în trimestrul IV, într-un termen mediu de 16,39 de zile/dosar de daună. Aceste informații „oficiale”, prezentate de ASF, se bat cap în cap cu realitatea din piață: În trimestrul IV, ASF a înregistrat cele mai multe reclamații din anul 2019 și din istoria acestei instituții.

Din modul de soluționare a dosarelor de daună, la data transmiterii raportărilor către A.S.F., rezultă că:

  • 49,08% din total piață RCA (48.379 de dosare) sunt dosare soluționate prin plată;
  • 49,95% din total piață RCA (49.241 de dosare) sunt dosare nefinalizate;
  • 0,97% din total piață RCA (960 de dosare) sunt dosare respinse de la plată.

ATENȚIE! Asigurătorii au transmis raportarile pentru trimestrul IV 2019 în luna martie 2020, iar ASF le-a prezentat pe 9 aprilie 2020.

Până la data raportării, adică până în luna martie 2020, asigurătorii au achitat doar 49,08% dintre dosarele de daună din perioada octombrie – decembrie 2019. Practic, asiguratorii au achitat jumătate dintre dosarele de daună, în 6 luni (octombrie 2019 – martie 2020). Cum explică ASF faptul că asiguratorilor le ia 6 luni ca să achite doar jumătate din numărul dosarelor de daună? De ce nu a fost achitată cealaltă jumătate până la data raportărilor? Ce sancțiuni au primit companiile de asigurări pentru asta? De ce lipsesc din acest raport informații relevante, legate de procentul dosarelor de daună achitate integral de către piața așa-zis supravegheată? Vă este rușine să recunoașteți public faptul ca sub 20% dintre dosarele de daună sunt achitate integral de către asiguratori?

La toate aceste probleme grave și la multe altele, printre care numărul de litigii, diferența neachitată, de aproape 80%, numărul de reclamații la ASF, sutele de actiuni de conciliere la SalFin și cele peste 100.000 de acțiuni in instanță, cele peste 100.000 de procese în care asiguratorii nu au achitat integral sau în termenul legal despagubirea și neregulile legate de  firma City Insurance, așteptăm răspunsuri din partea Guvernului României, care ar fi trebuit să ne protejeze de toate aceste abuzuri ale ASF”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.