COTAR acuză ANPC că susține modificările legislative cerute de asigurători

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) solicită Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) să explice „din ce motiv a intervenit în disputa dintre piața de asigurări și servie-urile auto, în momentul modificării legislațive pentru care asiguratorii au făcut lobby în Parlamentul României”.

COTAR reamintește că „și ASF a intervenit permanent în favoarea firmelor de asigurare, iar ANPC este acum a doua autoritate a statului român care susține companiile de asigurare, în defavoarea consumatorilor”.

Iată precizările, în comunicatul transmis redacției:

„Să aruncăm o privire asupra pieței:

Piața Obor: 1 kg de rosii: 4 -7 lei/kg

Piața de asigurări: aceeași poliță RCA: 268 lei – 2.975 lei

Cineva din piață fură rău la cântar!

Atragem atenția Parlamentului României, Autorității de Supraveghere Financiară și Autorității Naționale pentru Proțectia Consumatorului asupra faptul că în piața de asigurări din România au loc, de câteva săptămâni, noi jocuri cu prețurile produsului RCA. Transportatorii au ieșit în stradă, acum 4 ani, pentru a avea o piață de asigurări obligatorii reglementată și supravegheată, România fiind singura țară din spațiul Uniunii Europene în care a fost necesară intervenția Consiliului Concurenței, în vederea înghețării prețului RCA pentru o perioadă de 6 luni, urmată de amenzi în cuantum de 53 de milioane de euro, aplicate pieței de asigurări din România, pentru încălcarea reglementărilor naționale și europene din domeniul concurenței, prin coordonarea comportamentelor pe piață, în vederea majorării tarifelor la asigurările obligatorii de răspundere civilă (RCA).

Într-o piață de asigurări în care avem o Autoritate care nu își înțelege menirea și care face în continuare jocurile firmelor de asigurări, doar în luna mai 2020 firma Euroins înregistrând 1.330 de reclamații, fără ca ASF să ia vreo măsură de disciplinare a celei mai reclamate firme de asigurări din România, numărul de reclamații al acestei companii de asigurări fiind la același nivel record, de peste 8 luni, avem produse RCA ale căror prețuri diferă de peste 11 ori, pentru același client, avem plăți de despăgubiri neachitate, de peste un an,, astfel încât considerăm că problema reală a acestei piețe nu se rezolvă doar cu numirea unui președinte al ASF, indiferent cât de bine intenționat poate fi acesta.

Mai mult, asiguratorii, ajutați de unele instituții românești, fac presiuni în comisiile din Camera Deputaților, pe ultima sută de metri, în vederea modificării Legii RCA, în sensul plafonării tarifelor la service-uri(au depus peste 60 de propuneri de modificare a legii) Mai nou, s-a alăturat susținătorilor acestora și ANPC și nu înțelegem de ce încă o autoritate a statului susține modificările pentru care companiile de asigurări fac lobby. ANPC a demarat controale, la nivel național, la unitățile reparatoare, și ar fi fost perfect în regulă, dacă acele reclamații ar fi venit din partea consumatorilor, dar acțiunea pare a fi din altă zonă. ANPC chiar a recunosut oficial că sunt afectate companiile de asigurări, nu consumatorii.

Recomandăm ANPC să meargă până la capăt și să ne spună de ce în anul 2019 au fost înregistrate 23.609 de petiții pentru produsul RCA, în timp ce piața RCA din Germania (de peste 8 ori mai mare decât cea din România) a înregistrat doar 360 de reclamații. Și să verifice de ce astăzi, aceeași poliță RCA poate costa între 268 de lei și 2.975 de lei, în funcție de firma de asigurări, în condițiile în care dauna medie și frecvența daunei sunt sensibil egale, la toate firmele de asigurări.

Pentru simetria principiilor, lansăm Parlamentului României propunerea plafonării tarifelor de reparații, alături de plafonarea tarifelor RCA. Parlamentului trebuie să decidă: fie ca prețul poliței RCA să fie plafonat și unic, pentru toate societățile de asigurări, fie să lase piața liberă, conform cerințelor UE”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.