Cum a ajuns Stadionul National mai scump cu 250 de milioane de lei

 

Sorin Oprescu spune ca mai are nevoie de 300 de milioane de lei pentru finalizarea lucrarilor la Stadionul National Lia Manoliu, insa Consiliul General al Municipiului Bucuresti i-a “ras” 235 de milioane, in urma cu o saptamana, la aprobarea bugetului. Edilul sustine ca nu a dublat costul lucrarilor, insa pretul stadionului a fost suplinentat, prin acte aditionale, cu 250 de milioane de lei, astfel ca, de la 489.164.965 de lei, in 2007, a ajuns sa coste 736.515.603 lei, in 2011.

 

\”Pretul nu s-a dublat, este sub 150%. Mai mult decat atat, acesta este un stadion de prima mana; indeplineste normele UEFA, care au aparut in 2008. Pe mine ma intereseaza ca Guvernul sa aloce cati bani s-a obligat. In rest, noi ne-am indeplinit toate sarcinile, si ni le indeplinim in continuare. Ma refer la sarcinile financiare. Mai este nevoie de aproximativ 300 de milioane de lei pentru ca stadionul sa fie terminat. Din acesti bani, mi-au taiat (consilierii generali, n.r.) 235 de milioane de lei, si urmeaza sa ma intalnesc cu primul ministru\”, a anuntat, vineri, Sorin Oprescu.

Dupa reducerea sumei pe care o prevazuse in buget pentru Stadionului National – de la 382.857.000 lei la 147.857.000 lei -, primarul general s-a suparat pe consilierii generali si a declarat public ca este pusa in pericol finalizarea lucrarilor – si, implicit, respectarea angajamentului luat de Romania de a organiza finala Europa League in luna mai 2012. Intre timp, sperantele lui Oprescu s-au indreptat catre Emiul Boc.

Costurile refacerii stadionului au crescut cu 250 de milioane de lei, incepand din 2009, in urma incheierii mai multor acte aditionale la contractul initial, astfel ca sumele au ajuns de la 489.164.965 la 736.515.603 lei (146.241.617,33 euro, cu TVA). Chiar daca pretul stadionului nu s-a dublat, costurile suplimentare nu sunt deloc de neglijat, mai ales in perioada de criza economic ape care o traverseaza tara. Dar iata cum au escaladat costurile, din 2009 incoace:

Contractul de executie nr. 3556, semnat la 19 aprilie 2007 de primarul de atunci, Adriean Videanu, a cuprins, initial, lucrari de proiectare si executie ale arenei, iar valoarea acestuia a fost de 411.062.996,39 lei, fara TVA. Atribuirea contractului s-a facut pe baza unei oferte alternative depuse de Asocierea Max Bogl & Astaldi SPA, avand la baza un studiu de fezabilitate intocmit anterior. Atat studiul de fezabilitate, cat si oferta alternative castigatoare au prevazut proiectarea si executia unui stadion cu acoperis fix, numai deasupra tribunelor.

Prin Actul aditional nr. 2, incheiat in 2 august 2009, valoarea contractului s-a suplimentat cu 6.319.863,62 lei. Oprescu justifica necesitatea noilor lucrari prin faptul ca nivelul panzei freatice a crescut fata de data la care s-a elaborat studiul de fezabilitate. “In acest sens, s-a constatat faptul ca, fata de datele studiului geotehnic din studiul de fezabilitate, nivelul panzei freatice a crescut cu aproximativ 50 de cm in ultimii 4 ani. In aceste conditii, au fost necesare urmatoarele tipuri de lucrari: sapatura generala cu evacuarea pamantului; procurarea si transportul balastului in umplutura; realizarea pernei de balast si a pernei de pamant, armata cu geogrile, pentru realizarea unui strat mai bun de fundare; lucrari de foraje si epuismente in vederea evacuarii apei”, explica edilul.

Prin Actul aditional nr. 3, s-a suplimentat valoarea lucrarilor cu 84.831.932,8 lei, fara TVA, valoarea contractului ajungand la 496.685.603,35, fara TVA. Lucrarile cuprinse in acest act aditional se refera la proiectarea si realizarea unui acoperis retractabil deasupra terenului de joc. Oferta alternativa initiala nu cuprindea un acoperis retractabil. In baza unui referat din 14 septembrie 2007, s-a propus realizarea unui acoperis retractabil, iar la 28 noiembrie a fost transmisa antreprenorului o adresa prin care i s-a comunicat acceptul PMB referitor la executarea acestei noi lucrari. In urma acestei adrese, antreprenorul a demarat proiectarea acestuia.

Lucrarile pentru realizarea acoperisului retractabil:

– modificarea structurii de rezistenta – atat cea de beton armat, cat si cea metalica – prevazute pentru acoperisul initial. Prin aceste lucrari, structura initiala a fost intarita cu elemente de beton armat si elemente metalice.

– lucrarile de realizare ale acoperisului retractabil propriu-zis, inclusiv ale cubului video.

– lucrari de instalatii, in vederea captarii si evacuarii apelor meteorice de la nivelul acoperisului.

Prin Actul aditional nr. 4 s-a suplimentat valoarea lucrarilor cu 112.000.000 lei, fara TVA, valoarea totala a contactului ajungand la 614.214.792,81 lei, exclusiv TVA. Acest act cuprinde urmatoarele lucrari:

  • Mobilier interior. “Pentru a ridica nivelul standardelor de confort, calitate si utilitate ale spatiilor publice, tehnice, ale conditiilor ce sunt necesare sportivilor si oficialitatilor forurilor sportive internationale, ale reprezentantilor presei dar si a VIP-urilor, au fost prevazute dotari mobiliare interioare si exterioare moderne, la nivelul de echipare al marilor arene internationale, ce satisfac exigentele specifice pretentiilor marilor competitii sportive internationale”, argumenteaza Sorin Oprescu.

  • Sistematizari exterioare. a) Lucrari de terasamente pentru utilitati, drumuri si platforme: “Pentru realizarea terasamentelor aferente utilitatilor (apa, canalizare menajera si pluviala) in exteriorul arenei, au fost necesare lucrari de sapatura si umplutura-compactare cat si dizlocari de pamant”, sustine edilul. b) Drumuri si platforme: “Odata cu modernizarea Stadionului Lia Manoliu, se impune ca o necesitate amenajarea spatiului exterior al complexului sportiv, avand in vedere atat importanta obiectivului pe plan local, cat si cerintele UEFA privind organizarea finalei Europa League in 2012. Astfel, se urmareste amenajarea acestui spatiu atat pentru a facilita accesul catre si dinspre Stadion (afluirea si defluirea spectatorilor) pe timpul evenimentelor sportive si culturale, cat si amenajarea specifica parcurilor cu alei, mobilier urban, spatii verzi plantate si gazonate, returnand bucurestenilor astfel vechiul parc din preajma stadionului. Concret, se vor crea drumuri si parcari pentru personal si spectatori, pentru acces sportivi si oficiali, amenajari peisagere prin plantarea de copaci, arbusti si plante ornamentale”, explica primarul.

  • Constructii usoare cu caracter permanent. “Pentru a asigura posibilitatea de a pune la dispozitia spectatorilor unitati de alimentatie publica de tip bar/buffet, vor fi realizate 8 pavilioane din constructii usoare, dispuse in proximitatea zonelor de acces in incinta Complexului, racordate la alei, vor fi realizate amenajarile specifice amplasarii carelor de broadcasting ale operatorilor ce vor realiza transmisiunile televizate ale evenimentelor ce se vor desfasura in Stadion, delimitarea spatiilor printr-o imprejmuire cat si amenajari ale principalelor puncte de acces”, mai spune edilul.

  • Retele exterioare de apa, canalizare menajera, canalizare pluviala. “Capacitatea mare a stadionului, numarul mare de toalete, spatii alimentare, tehnologiile de captare ale apelor pluviale atat de pe nivelul suprafetei de joc si copertinei dar si de la nivelul zonelor exterioare ce urmeaza a fi create prin sistematizare verticala si orizontala necesita crearea de sisteme dimensionate corespunzator. Astfel, va fi recuperat un bransament existent de apa potabila si va fi redimensionat la noul necesar de consum si se va realiza si distributia conform amplasamentelor acestora iar retelele exterioare de canalizare menajera si pluviale vor realiza preluarea apelor uzate din Stadion dar si de pe suprafetele auto si pietonale exterioare si vor fi conectate la reteaua orasului”, argumenteaza Oprescu.

  • Instalatii specifice sistematizarii exterioare.

  • Sistem de control acces si ticketing: “Pentru realizarea accesului in incinta stadionului, la nivel de exigenta international, trebuie implementat un sistem de control acces si ticketing. Acest sistem este obligatoriu datorita urmatoarelor cerinte UEFA: Articolele 14-21, 30 si 32 din UEFA Safety and Security regulations, Articolul 18 din UEFA Stadium Infrastructure Regulation Capitol 3.2 Public Acess and Egress si Capitolul 6.6 Ticketing and electronic access control din cadrul FIFA Footbal Stadiums – Technical recommandations and requirements. Solutia trebuie este dimensionata pentru a permite accesul tuturor spectatorilor in 50 de minute, conform standardelor actuale. Solutia este bazata pe turnicheti dubli de medie inaltime”, explica edilul. Accesul in stadion trebuie sa fie permis pe baza cardurilor contactless, biletelor de hartie contactless si a biletelor de hartie cu cod de bare. In zona VIP nu vor exista turnicheti, biletele urmand a fi verificate de catre persoane echipate cu un echipament portabil de verificare. Solutia propusa asigura interfatarea cu sistemul de taxare al RATB, facand posibila vazarea de bilete de transport odata cu bilete pentru eveniment. Aplicatia de vanzare propusa este compatibila cu platforma de vanzare a FIFA/UEFA si cu legislatia romana fiind fiscalizata conform normelor in vigoare. Pe langa punctele de vanzare clasice, trebuie realizata si platforma de vanzare on-line a biletelor. Sistemul va implementa mecanisme avansate de securitate pentru detectarea fraudelor.

  • Extinderea supravegherii video in exterior: “Sistemul de supraveghere video trebuie sa asigure urmarirea atat a zonei exterioare a stadionului, cat si a zonelor interioare (holuri, zona de joc, etc.). Camere video trebuie sa fie de tip pan/tilt/zom si trebuie sa fie controlate dintr-o camera de comanda. Propunerea tehnica pentru solutia sistemului de supraveghere video este conforma cu reglementarile UEFA si ale legii nr.4/2008. Sistemul descris este o completare a sistemului deja existent instalat pentru supravegherea la interior a arenei sportive si contine supravegherea perimetrala a arenei, a cailor de acces auto si pietonale inspre stadion, precum si a gardului exterior ce inconjoara stadionul. Sistemul va fi unul integrat, scalabil si cu o arhitectura deschisa ce va oferi operatorilor (plus jandarmi sau politie) o imagine clara asupra tuturor locatiilor interne si externe ale arenei sportive. In documentul publicat de catre UEFA privind reglementarile de securitate in stadioane sunt mentionate foarte clar ca toate caile de access in arena sportiva vor trebui supravegheate cu sistem video; de asemenea, legea nr. 4 din 2008 privind prevenirea si combaterea violentei cu ocazia competitiilor si a jocurilor sportive prevede supravegherea cailor de access inspre arena sportiva si a spatiilor ce inconjoara arena”, precizeaza Oprescu.

  • Centru de comanda si control: “Necesitatea acestui sistem este determinata de nevoia integrarii sistemelor de “Control Acces si Ticketing”, “Cashless Stadium” si “Sistem video de supraveghere” in vederea furnizarii unei platforme comune pentru centralizarea informatiilor si monitorizarea intr-o interfata unica a tuturor alertelor furnizate de echipamentele online. Operatorii sistemului vor putea in acest fel sa identifice in mod eficient orice anomalii de functionare sau probleme tehnice si vor putea analiza in ansamblu situatia din teren pentru a lua cele mai potrivite decizii pentru rezolvarea problemelor”, spune edilul.

  • Instalatii electrice exterioare: “In vederea amenajarii incintei Complexului Lia Manoliu, se propune iluminarea aleilor si parcarilor din jurul arenei cat si alimentarea cu energie electrica a facilitatilor nou create (pavilioane, case de bilete, echipamente exterioare etc.). Avand in vedere ca instalatia electrica existenta, medie si joasa tensiune, nu suporta necesarul de putere al noilor instalatii, acestea vor trebui extinse”, se arata in documentatia PMB.

  • Upgrade sistem de Broadcast CAR TV pe fibra optica: “Avand in vedere dezvoltarea tehnologiilor de transmisii TV precum si solicitarile UEFA privind transmisiunile televizate in format HD, se propune realizarea unui sistem de broadcast CAR TV creat pe o infrastructura de fibra optica. Acest sistem va raspunde tuturor necesitatilor de transmisie TV HD, indiferent de gradul de tehnologie pe care il detine televiziunea care va castiga drepturile de televizare pentru meciurile ce se vor disputa pe acest stadion. Sistemul propus este apt sa raspunda din punct de vedere tehnologic oricarui tip de camere de filmat si in orice tip de format digital SDI sau HD utilizat de catre televiziuni. Carele TV care vor realiza transmisiunea video a evenimentului sportiv se vor racorda intr-un dispecerat alocat special pentru astfel de transmisiuni. Acest dispecerat reprezinta nodul central din care se realizeaza infrastructura pe fibra optica catre fiecare camera tv de filmat din stadion. Sistemul cuprinde: interfata car tv stadion; interfata camera presa+ sala de conferinta; interfata comentator tv; interfata camere stadion; echipamente comentatori radio tv. Aceste echipamente sunt utilizate in conversia semnalelor video si audio de inalta definitie obtinute de camerele profesionale tv impreuna cu semnalele de date- necesare controlului camerelor- pentru a putea fi transmise la mari distante in conditii excelente de calitate fara interferente si fara fluctuatii de nivel cu ajutorul fibrei optice”, se mai arata in documentatia primariei.

  • Sistem de informare al spectatorilor: “Acest sistem este obligatoriu datorita cerintelor UEFA si FIFA, Articolele 34 si 41 din UEFA Safety and Security Regulations respectiv Articolul 18 din UEFA Stadium Infrastructure Regulation precum si Capitolul 3.1 Signposting and directions on tickets si Capitolul 6.3 Communication with the public din cadrul FIFA Footbal Stadiums – Technical recommandations and requirements. Sistemul permite afisarea de imagini in format video pentru asigurarea informarii si orientarii spectatorilor la intrarea in stadion, la fiecare punct de control acces precum si in cadrul arenei. Sistemul trebuie permite de asemenea afisarea de campanii de marketing”.

  • Sistem de tip CASHLESS STADIUM: “Acest sistem elimina platile cash in perimetrul stadionului. Magazinele, restaurantele, automatele de vanzare vor fi prevazut cu cititoare speciale care vor deduce o suma de bani de pe un card preplatit. Acest card poate fi achizitionat de la puncte de vanzare din stadion si vor avea valori prestabilite. Principalele avantaje ale solutiei sunt ca ofera un venit suplimentar stadionului si creste siguranta spectatorilor precum si eliminarea circulatiei banilor lichizi in incinta stadionului, reducand astfel tentativele de furt”.

  • Sistem de inregistrare IPTV: “Pentru a veni in intampinarea necesitatiilor celor care isi vor desfasura activitarea in incinta stadionului, se propune un sistem de inregistrare IPTV bazat pe antene de satelit si care sa fie creat pe o structura interactiva. Astfel, utilizatorul final isi poate inregistra orice program doreste, in orice zi si la orice ora. Receptia programelor poate fi realizata atat de pe furnizorul de cablu prin intermediul sistemului de IPTV deja instalat, cat si prin intermediul antenei de satelit in situatia in care programul solicitat nu poate fi receptionat pe cablu. Sistemul interactiv de IPTV ofera posibilitatea utilizatorului de a utiliza o serie de optiuni de manevrabilitate a posturilor si a setarilor tv personalizate. De asemenea, sistemul permite preluarea de imagini live de la carele de regie ale operatorilor de televiziune, putand astfel fi vizualizate atat imagini ale evenimentelor sportive in direct, cat si reluari ale fazelor. Gestionarea numarului de canale ce vor fi puse la dispozitie este unul flexibil si va fi realizat in functie de fiecare solicitare in parte, neexistand interdependente intre o solicitare sau alta. Fiecare utilizator poate vizualiza programele TV pe care le solicita, poate manageria comenzile alimentare ce ii sunt solicitate, poate vizualiza anumite secvente video pe care le doreste a fi stocate si redate la un moment dat. Beneficiul major il consta faptul ca infrastructura ce va fi utilizata pentru buna functionare a sistemului de IPTV va fi comuna cu cea a sistemului de voce date fiind vorba in cele din urma tot de un semnat de tip TCP/IP”.

  • Extindere sistem de sonorizare si adresare publica in exterior: “Sistemul de sonorizare din exteriorul stadionului are scopul de a completa sistemul deja existent, in vederea transmiterii de :mesaje de urgenta, mesaje de informare, muzica de ambianta in spatiul cuprins intre stadion si gardul exterior. Sistemul de sonorizare exterior va beneficia de aceleasi facilitati ca si cel de pe stadion: sursa secundara de alimentare, monitorizare linii difuzoare, monitorizare amplificatoare, anunturi preinregistrate, etc., parte din aceste functii fiind asigurate de echipamentele din sistemul initial, obtinandu-se astfel o reducere a costurilor pentru aceasta extensie a sistemului. In caz de urgenta, un asemenea sistem are o importanta deosebita, fiind necesara alertarea acustica selectiva. Astfel, poate fi pusa in aplicare o evacuare planificata. Acest lucru este necesar intrucat spectatorii vor petrece o parte din timp in aceasta zona, si pot aparea evenimente de diversa natura, care pot fi gestionate mult mai usor beneficiind si de ajutorul sistemului de adresare publica”.

  • Monitoare exterioare: “Solutia de afisare in exteriorul Stadionului National “Lia Manoliu” va permite vizualizarea informatiei video in bune conditii, de catre un numar cat mai mare de persoane situate in afara stadionului. Solutia propusa consta in instalarea unui numar de 2 ecrane tehnologie LED identice, in exteriorul Stadionului National”, se precizeaza in documentatia Primariei Capitalei.

 

Costuri comparative cu ale altor arene sportive moderne

Sorin Oprescu recunoaste ca lucrarile prevazute in Actul aditional nr. 4 nu au fost prevazute in contractul initial, si nici in actele aditionale, dar sustine ca asa i-a cerut UEFA. “Ele au rezultat in urma cerintelor UEFA, dar si in vederea realizarii unui ansamblu arhitectural complex, integrat in ambianta zonei si care sa asigure si o functionare a Arenei in afara evenimentelor programate a se desfasura. In acelasi timp, prin creerea acestui complex cu o viata proprie, se asigura si o sursa de venit suplimentara pentru bugetul local”, precizeaza Oprescu.

Referitor la scumpirea cu circa 250 de milioane de lei a costurilor stadionului, primarul general ne-a prezentat cateva costuri comparative:

1. Arena Lia Manoliu: 146,2 milioane euro – cu 55.000 locuri, acoperis retractabil deasupra gazonului.

2. Commerz Bank Arena Frankfurt: 146 milioane euro – capacitate de 48.000 de locuri, fara mobilier, amenajari exterioare si interioare, retele .

3. Stadionul din Wroclaw (Polonia): destinatat desfasurarii campionatului european din 2012 Polonia – Ucraina: 160 milioane euro net, cu previziune de marire, si fara mobilier, amenajari exterioare si interioare. Capacitatea: 44.000 locuri, nu are acoperis retractabil deasupra gazonului. “Costurile celor 2 stadioane nu cuprind lucrarile de demolare, care au fost executate anterior. In compararea costurilor trebuie tinut cont si de faptul ca zonarea antiseismica a Bucurestiului impune norme mai severe referitoare la structura de rezistenta, deci un consum mai mare de beton si armatura”, conchide Oprescu.

Stadionul \”Lia Manoliu\” va avea o capacitate de 55.000 de locuri pentru spectatori, din care 20.000 vor fi la tribuna intai. Etajul unu va fi destinat lojelor pentru oaspetii de onoare, iar etajul doi cuprinde inelul necesar circulatiei pentru spectatorii care ajung la balconul stadionului, acesta urmand a avea o capacitate de 35.450 de locuri. Accesul pe Stadionul \”Lia Manoliu\” se va face simultan, prin 94 de cai de acces.:

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.