Cutremurul a deplasat cu 10 cm axa de rotatie a Pamantului si cu 2,4 m insula principala a arhipelagului nipon

 

Puternicul seism care a afectat vineri Japonia a deplasat cu aproape 10 centimetri axa de rotatie a Pamantului, impactul fiind mai important chiar si decat cel al cutremurului din Sumatra, din 2004, care a provocat deplasarea axei de rotatie a Pamantului cu 6 centimetri, arata expertii Institutului National de Geofizica si Vulcanologie din Italia. Totodata, cutremurul pare sa fi deplasat insula principala a arhipelagului nipon cu 2,4 metri, relateaza CNN, citand un expert american in geofizica.

 

In opinia seismologilor italieni, consecintele acestui dezastru cedeaza doar in fata seismului considerat cel mai mare cataclism din istoria observatiilor in domeniu – marele cutremur chilian din 1960, cu magnitudinea intre 9,3 si 9,5 pe scara momentului.

Chiar daca actualul seism din Japonia a fost mai slab decat cel din Sumatra, el s-a produs la o latitudine de impact maximum. Cutremurul cu magnitudinea de 8,9 grade pe scara momentului a lovit vineri Japonia in toiul zilei de munca. Valul seismic care a urmat a fost mai distrugator ca impact decat miscarea telurica insasi: un intreg tren de pasageri de mare viteza si o nava cu peste o suta de persoane la bord au fost inghitite de torentul de noroi, iar in prefectura Fukushima din insula Honshu, barajul s-a rupt, apele maturand tot ce au intalnit in cale. Bilantul victimelor ar putea depasi 1.400 de morti, conform agentiei Kyodo.

Totodata, cutremurul pare sa fi deplasat insula principala a arhipelagului nipon cu 2,4 metri, relateaza CNN, citand un expert american in geofizica. \”In acest moment, stim ca o statie GPS s-a deplasat cu 2,4 metri, si am vazut o harta a GSI (Geospatial Information Authority) din Japonia, care arata ca modelul de deplasare dintr-o zona extinsa este in concordanta cu o mare parte din deplasarea masei de pamant\”, a declarat Kenneth Hudnut, un geofizician de la US Geological Survey (USGS). (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.