Delegatia FMI, a Comisiei Europene si a Bancii Mondiale, la Cotroceni

 

Delegatia comuna a Fondului Monetar International (FMI), a Comisiei Europene si a Bancii Mondiale a discutat duminica la Palatul Cotroceni cu presedintele Traian Basescu despre cifrele de care partea romana si institutiile internationale dispun legat de evolutia economica. Cuvantul de ordine a fost “prudenta”, atitudine despre care partile au convenit ca trebuie manifestata de Romania si in privinta bugetului pentru anul 2012.

Astfel, Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, a declarat ca Romania trebuie sa ramana prudenta in actualul context economic, iar presedintele Traian Basescu a raspuns ca acesta este si obiectivul partii romane, mentionand si ca \”cifrele\” pe cel de-al treilea trimestru sunt bune.

Seful statului a precizat ca deciziile luate la Bruxelles de Consiliul European au dat \”niste aer proapat\”, dar numai atat. \”Consiliul de la Bruxelles ne-a dat niste aer proaspat, dar este doar aer proaspat, pentru ca vad efectul intarzierilor noastre – cand spun ale noastre ma refer la intarzierile Europei. Am fost extrem de alert cand am vazut cum CDS cresc in procesul de contaminare, acum vad cifrele de la sfarsitul saptamanii trecute, care incep sa se imbunatateasca un pic. Dar cu totii stim ca prudenta este elementul cheie\”, a spus presedintele.

Traian Basescu a precizat ca, imediat dupa decizia de la Bruxelles, Romania a inceput sa aiba o descrestere a primei de risc. “Ma plangeam la ultima noastra intalnire (cu presa, n. red.) de cresterea spectaculoasa a CDS-ului, a primei de risc, pentru Romania. Ca urmare a contagiunii din Grecia, cifrele de la sfarsitul saptamanii trecute, deci ultima evaluare Bloomberg, ne arata ca, imediat dupa decizia de la Bruxelles, Romania a inceput sa aiba o descrestere a primei de risc. Sa speram ca acest trend se va mentine in saptamanile urmatoare, pe masura ce deciziile de la Bruxelles vor fi confirmate in actiune, si pentru Grecia si pentru constituirea Fondului European de Stabilitate Financiara”, a spus seful statului.

La randul sau, Jeffrey Franks a afirmat ca institutia spera ca masurile decise la Bruxelles sa fie unele de succes, “dar este important sa fim prudenti ca sa fim protejati impotriva oricaror viitoare dificultati\”, a spus Franks.

 

Basescu: “Romania plateste foarte greu lipsa de responsabilitate din 2007 si 2008”

 

Subiectul principalul al discutiei a fost insa bugetul de stat pentru anul 2012. “Am fost de acord impreuna ca, avand in vedere prognozele de incetinire a cresterii economice in zona euro, Romania are obligatia sa propuna Parlamentului un buget prudent. Un buget care, pe de o parte, sa raspunda realitatilor economice – este clar ca exporturile Romaniei vor fi afectate daca se confirma prognoza de incetinire economica, si este deja o realitate in zona euro -, iar pe de alta parte, un buget care sa arate responsabilitate a Guvernului, a Parlamentului, chiar daca anul 2012 este un an electoral. Romania plateste foarte greu lipsa de responsabilitate din 2007 si 2008 si ar fi pacat sa se hazardeze intr-un buget imprudent. Mai bine sa facem niste corectii pozitive, catre mijlocul anului, decat sa incepem anul cu niste prognoze exagerat de optimiste; si, aici, am in vedere atat luarea in calcul a cresterii economice pentru anul viitor, cat si luarea in calcul a unui deficit care sa nu ne puna in situatia de a imprumuta foarte mult”, a declarat Traian Basescu, la finalul intalnirii.

Seful statului a insistat ca “nu avem cum sa nu imprumutam bani pentru acoperirea deficitului, dar trebuie sa fie rezonabil deficitul, avand in vedere situatia reala, si nu nivelul nostru de indatorare, care este inca mic, la nivelul Uniunii Europene, dar avand in vedere costurile scumpe de finantare si riscurile de a nu gasi banii atunci cand iti trebuie”. ”Si pomenesc acest risc, desi el este partial acoperit de concluziile cu privire la capitalizarea bancilor, prin materializarea acelei propuneri a noastra, de mentinere a expunerii bancilor-mama, pe piata romaneasca, prin filialele lor de la din Romania, dar o crestere de deficit inseamna, dincolo de mentinere, sume peste plafonul atins in 2011, iar acest plafon este un oarecare semn de intrebare. Nu vreau sa creez niciun fel de alerta, dar trebuie sa fim prudenti. Deci, legat de buget, aici au fost concluziile: prudenta, prudenta si iarasi prudenta, pentru a nu irosi sacrificiile pe care le-a facut populatia in 2010 si in 2011”, a precizat presedintele.

 

Vestea buna: Constructiile si agricultura, in crestere

 

Traian Basescu a tinut sa prezinte public si cateva informatii “relativ pozitive”, dar “care nu ne dau niciun drept la vreun optimism exagerat, debordant si la demagogie si populism ieftin, in perspectiva alegerilor”. “Acestea n-au fost discutate cu Fondul, dar sunt informatii pe care le-am dat Fondului, pentru ca am solicitat niste evaluari cu privire la evolutia economica in trimestrul al III-lea. Deocamdata avem datele pe primele doua luni ale trimestrului, deci iulie-august, si este evidenta cresterea in unele ramuri – in primul rand agricultura, care va avea o crestere de peste 12%. (…) In constructii se va inregistra o crestere de peste 10% – vorbesc fata de trimestrul al III-lea 2010”, a precizat seful statului.

La capitolul constructii, el a spus ca aceasta crestere “este aproape exclusiv confirmarea politicii corecte a Guvernului, care a concentrat tot efortul pentru mentinerea investitiilor – si aici, probabil, Ministerul Transporturilor si Ministerul Dezvoltarii Regionale sunt cu cea mai mare contributie”.

De asemenea, trimestrul al III-lea 2011 fata de trimestrul al III-lea 2010 va marca in mod cert o crestere destul de puternica in turism, circa 19%, a adaugat Basescu. “Si mai sunt ramuri care cresc, cum sunt si ramuri care au o usoara scadere. Important este ca se realizeaza si o usoara crestere a consumului, ceea ce arata cresterea puterii de cumparare a populatiei”. (…) Daca imi este permisa o estimare, fara a avea pretentia ca ea va fi neaparat confirmata, cred ca vom avea o crestere in trimestrul al III-lea 2011 fata de trimestrul al III-lea 2010, de circa trei procente, in cazul in care luna septembrie nu ne va arata niste cifre spectaculos negative”, a conchis Traian Basescu.

Reamintim ca, la inceputul saptamanii, presedintele Basescu s-a intalnit la Cotroceni cu Guvernul si cu guvernatorul BNR. Premierul Emil Boc a declarat, luni, dupa intalnirea de la Palatul Cotroceni cu seful statului, ca mesajul de baza este \”prudenta maxima in context economic international extrem de dificil, care, din nefericire, afecteaza si Romania\”.

O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si a Bancii Mondiale se afla in Romania in perioada 25 octombrie – 7 noiembrie pentru a treia evaluare a acordului stand-by. Cele mai importante teme de discutie cu autoritatile romane vizeaza constructia bugetului pe anul viitor si reforma companiilor de stat.

Magda SEVERIN

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.