Delta Dunarii: Drumul Tulcea-Dunavatu, refacut si mai lung cu 13 km

 

Soseaua Tulcea-Dunavatu, una dintre principalele cai de acces rutier in Delta Dunarii, a fost inaugurata, vineri, de premierul Emil Boc si de ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, dupa lucrari cofinantate de Uniunea Europeana in cadrul proiectului “Modernizarea infrastructurii de acces catre zona turistica Murighiol-Uzlina-Dunavatu-lacul Razim” si finalizate cu 5 luni mai devreme.

Lucrarile au constat in construirea a 13 km de drum nou si reabilitarea a 37 km de drum vechi, 7 poduri si 47 de podete, in amenajarea a 50.232 mp de trotuare, in realizarea a 49 km de santuri protejate si neprotejate, precum si in amenajarea unui sens giratoriu si a unei benzi de accelerare-decelerare. Investitia a costat 52.072.527,53 lei, inclusiv TVA, fiind executata de firma Glacial Prod Srl.

“Incep prin a-i felicita pe toti cei care au reusit sa isi tina cuvantul, sa isi onoreze promisiunea si, iata, intr-un interval rezonabil de timp, cu mult inainte de indeplinirea termenului legal din contract, sa fie realizata. Pe data de 20 august 2009 inauguram lucrarea si, astazi, constatam finalizarea ei, si ma bucur sa vad ca oamenii de aici sunt seriosi si fac ceea ce spun. In al doilea rand, este o lucrare care va aduce resurse importante bugetare pentru toate primariile din zona (…), va aduce plus valoare si foarte multi turisti. In al treilea rand, este un exemplu de ceea ce trebuie sa facem in continuare pentru a iesi din criza economica. Din criza economica nu se iese cu populisme sau cu promisiuni de aceeasi natura, ci cu investitii, locuri de munca si fonduri europene. Dar si cu seriozitate in cheltuirea banului public. De aceea, mesajul meu este in continuare, pentru toti cei care lucreaza cu fonduri europene, sa urmeze acest exemplu de la Tulcea, pentru ca lucrarea a fost efectuata intr-un an si doua luni de zile”, a declarat Emil Boc.

Premierul a spus ca sunt efectuate cinci din cele sase cereri de rambursare a cheltuielilor. “Aceasta inseamna ca ne atingem si obiectivul de a cheltui efectiv banii europeni, nu doar de a-i contracta si de a semna contracte. In ultima instanta, conteaza banii care se platesc efectiv pentru lucrarile efectuate. Din acest punct de vedere, si pentru anul 2011, obiectivul nostru major il reprezinta fondurile europene si co-finantarea acestora din perspectiva solutiilor bugetului. Vom pune bani suplimentari in 2011 la partea de co-finantare a proiectelor europene, pentru ca doar, repet, prin investitii si locuri de munca putem asigura o crestere economica sanatoasa, durabila, care sa ofere romanilor, pe termen mediu si lung, salarii decente, si nu promisiuni si nu o crestere conjuncturala asa cum a fost in 2007 si in 2008 bazata doar pe imprumut si consum”, a precizat Boc.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.