Dezbatere publica: Legea Capitalei, in doua variante – 6 sectoare sau 22 de unitati administrative

 

Legea Capitalei va fi lansata in dezbatere publica saptamana viitoare, in doua variante: una privind mentinerea a 6 sectoare si alta care prevede reimpartirea orasului in 22 de unitati administrativ-teritoriale, a anuntat, joi, Elena Udrea.

 

\”Va fi o lansare prin care vom incerca sa aratam care sunt limitele actualei impartiri teritoriale si ale actualei organizari administrative a municipiului Bucuresti, astfel incat sa fie mai justificat si mai usor de inteles demersul pe care il face PDL la Bucuresti, in conditiile in care ne asumam un proiect ce in mod evident nu are alt scop decat sa aduca un plus in dezvoltarea viitoare a Bucurestiului\”, a spus Elena Udrea.

Vor fi in dezbatere atat varianta cu actuala impartire in sase sectoare si cu schimbarea atributiilor Consiliului General, primarului general si viceprimarilor de sector, cat si o varianta mai veche a Aliantei DA, privind impartirea Bucurestiului in 22 de unitati administrativ teritoriale. \”Este o varianta impartirea actuala, in sase sectoare, urmand ca atributiile Consiliului general, primarului general si viceprimarilor de sector sa fie altele si altfel impartite. Exista si varianta aliantei DA (PNL-PD) din 2004, si anume varianta cu reimpartirea Capitalei in 22 de unitati administrativ-teritoriale. Ambele variante vor fi in dezbatere publica, iar rezultatul final, ceea ce vom supune Parlamentului, va fi ceea ce vor dori bucurestenii\”, a explicat Udrea.

 

Oprescu i-a consultat pe edilii de sector asupra noii legi

Primarul general Sorin Oprescu a avut duminica o intalnire cu primarii de sector – mai putin Liviu Negoita, primarul Sectorului 3, care a lipsit de la discutii – pe tema Legii Capitalei, iar punctul de vedere comun a fost ca actul normativ trebuie sa fie consensual, pentru a elimina riscul de a fi schimbat ori de cate ori se va schimba puterea. In opinia lui Oprescu, primarii de sector ar trebui sa primeasca in viitoarea lege functii de viceprimari ai Bucurestiului, sa faca parte din Consiliul General si sa aiba drept de veto atunci cand se iau decizii asupra dezvoltarii financiare a sectorului pe care il reprezinta, dar sa fie alesi de cetateni la nivelul sectorului – adica tot pe modelul actualilor primari de sector. \”Parerea mea este ca nu cred ca i se poate lua cetateanului dreptul de a alege la nivelul de sector. (…) Primarii de sector trebuie sa imbrace o forma administrativa de functie, sa fie prezenti cu drept de vot in Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) – care sa insumeze 61 de consilieri generali, si nu 55, ca in prezent – si sa primeasca functii de viceprimari. Este foarte important insa ca ei sa aiba drept de veto cand se iau hotarari asupra dezvoltarii destinelor de dezvoltare, dar si financiare asupra sectorului respectiv\”, a precizat Oprescu.

Primarul general a spus, dupa intalnirea cu primarii sectoarelor, ca au avut discutii generale asupra Legii Capitalei, in cadrul carora a dorit sa cunoasca mai mult parerea lor asupra principiilor, si nu asupra tehnicii.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.