EDPR, acord cu Lhyfe pentru hidrogenul regenerabil

EDPR a încheiat un acord cu compania franceză Lhyfe, odată cu finalizarea majorării de capital în cadrul Ofertei Publice Inițiale (IPO) și a cotării pe piața reglementată a Euronext din Paris, pentru a identifica, dezvolta, construi și a gestiona în comun proiecte pentru productia hidrogenului din surse regenerabile.

Precizările transmise ZIUA CARGO:

EDP Renewables (Euronext: EDPR), al patrulea producător de energie eoliană din lume, a încheiat un acord industrial cu Lhyfe (Euronext: LHYFE), un pionier mondial și jucător important în producția de hidrogen verde regenerabil, pentru a identifica,  dezvolta, construi și gestiona în comun proiecte pentru productia hidrogenului din surse regenerabile.

Conform acordului menționat, EDPR va furniza energie electrică din surse regenerabile pentru proiectele Lhyfe de generare a hidrogenului. În plus, cele două companii vor identifica oportunități de dezvoltare în comun a proiectelor, acționariatul EDPR putând atinge până la 50% din capitalul proiectelor. De asemenea, companiile vor lucra împreună la activități de cercetare și dezvoltare a noilor proiecte și pentru achiziția de echipamente.

Acest acord are ca scop crearea de valoare adăugată, folosind sinergiile colaborării și capacitățile complementare ale celor două companii, stimulând creșterea portofoliului EDPR, în special în Franța, și contribuind la dezvoltarea proiectelor Lhyfe din întreaga lume. De asemenea, contribuie la obținerea unei expertize operaționale și comerciale mai ridicate în proiectele de hidrogen regenerabil.

Miguel Stilwell d’Andrade, CEO al EDP și EDP Renewables: „Suntem încântați că am încheiat acest acord important cu Lhyfe ca parte a IPO-ului său. Credem că hidrogenul regenerabil poate completa electrificarea directă ca fiind cel mai bun mijloc de reducere a emisiilor de CO2 și realizarea decarbonizării economiei, inclusiv în sectoarele greu de electrificat. Prin acest acord cu Lhyfe, ne consolidăm angajamentul față de accelerarea tranziției energetice, făcând totodată un pas către realizarea planurilor noastre de creștere.”

Matthieu Guesné, fondator și CEO al Lhyfe: „Suntem foarte mândri să încheiem acest acord cu unul dintre cei mai mari producători de energie regenerabilă din lume. Încrederea pe care ne-o acordă EDPR ne permite să luăm în considerare cu convingere dezvoltarea noastra în zona hidrogenului regenerabil la nivel mondial și pe scară largă. Așteptăm cu nerăbdare să ne dezvoltăm viitoarele locații de producție alături de ei și să contribuim la decarbonizarea imediată a mobilitatății locale și utilizarea industrială, datorită punerii în comun a punctelor noastre forte.”

Acest parteneriat cu Lhyfe reafirmă angajamentul EDP față de sectorul hidrogenului regenerabil. Ambiția companiei este de a implementa 1,5 GW de capacitate de producție de hidrogen verde până în 2030. De fapt, grupul a creat unitatea de afaceri H2 (H2BU), dedicată în special dezvoltării de proiecte de hidrogen regenerabil și concentrată pe dezvoltarea oportunităților în sectoarele producătoare, precum industria siderurgică, produse chimice, rafinării și fabrici de ciment, precum și transporturi grele pe distanțe lungi.

EDP este în fruntea soluției de energie curată prin rolul său de lider în diferite proiecte precum GreenH2Atlantic, un proiect de producție de hidrogen regenerabil de 100 MW în Sines (Portugalia), care este unul dintre cele trei proiecte selectate de apelul UE Green Deal pentru a demonstra viabilitatea producției de hidrogen verde. EDP promovează, de asemenea, alte proiecte în Spania și în Brazilia, în cadrul planurilor sale de tranziție pentru a transforma centralele pe cărbune în hub-uri de tehnologie curată. În plus, EDP colaborează activ cu parteneri relevanți în domeniul hidrogenului, valorificând portofoliul său semnificativ de active din surse regenerabile, în special în SUA.

În ceea ce privește IPO-ul Lhyfe, obiectivul său este de a sprijini strategia de dezvoltare și creștere a companiei. Firma are un portofoliu de peste 4,8 GW de capacitate instalată totală în 93 de proiecte în dezvoltare în Europa și intenționează să instaleze 200 MW până în 2026 și 3 GW până în 2030. Dintre aceste 93 de proiecte, 20 de proiecte sunt într-un stadiu avansat de dezvoltare, cu o capacitate totală de 380,5 MW și sunt planificate pentru a intra în funcțiune între 2023 și 2026.

În septembrie 2021, Lhyfe a inaugurat prima fabrică industrială din lume conectată direct atât la un parc eolian cât și la o sursă de apă din mare care permite electroliza. Acest proiect a permis începerea livrării de hidrogen verde pentru a furniza mobilitate în regiune. Având în vedere dimensiunea și maturitatea proiectelor sale, Lhyfe este unul dintre cei mai mari și mai avansați jucători din lume pe piața hidrogenului verde.

Importanța hidrogenului este explicată în prognoza de creștere globală a cererii pentru hidrogen, de șase ori între 2020 și 2050. Cererea globală pentru hidrogen va ajunge la 530 de milioane de tone în 2050, determinată de creșterea economică și de multiplicarea consumatorilor, atât în industrie, cât și în mobilitate. Ponderea hidrogenului din surse regenerabile ar trebui să reprezinte 60% din cererea totală de hidrogen până în 2050.

Despre EDPR 

EDP Renewables (Euronext: EDPR) este lider mondial în sectorul energiei din surse regenerabile și al patrulea cel mai mare producător de energie din surse regenerabile din lume. Cu un puternic portofoliu de dezvoltare, active de primă clasă și capacitate operațională de lider de piață, EDPR a avut o creștere excepțională în ultimii ani și este prezentă pe 26 piețe în Europa, America Latină, America de Nord și Asia. 

EDPR este un motor pentru progresul social prin angajamentul său față de sustenabilitate și integrare, și prin politicile sale centrate pe angajați, ce au dus la includerea companiei în indicele de egalitate de gen Bloomberg și la recunoașterea sa ca Angajator de Top în 2022 în Europa (România, Spania, Italia, Franța, Portugalia și Regatul Unit) și Brazilia. Totodată, compania a fost recunoscută ca Loc de Muncă de Top 2022 în Statele Unite.

EDP, acționarul principal al EDPR, este o companie globală din domeniul energiei și lider în crearea de valoare, inovare și sustenabilitate. EDP ​​a fost inclus în indicele de Sustenabilitate Dow Jones timp de 14 ani consecutiv și a fost recent recunoscută ca fiind cea mai sustenabilă companie de electricitate din lume din acest indice.

Despre Lhyfe

Înființată în Nantes în 2017, Lhyfe produce și furnizează hidrogen verde regenerabil pentru mobilitate și industrie. Uzina sa de producție și direcția sa comercială vor permite accesul la hidrogen verde regenerabil în cantități industriale și vor face parte dintr-un model energetic virtuos în beneficiul mediului. Lhyfe este membră al Franței Hydrogène și Hydrogen Europe. Lhyfe a inaugurat prima sa locație de producție industrială de hidrogen verde în septembrie 2021. În prezent, are 93 de proiecte în curs de dezvoltare în Europa, dintre care 20 în dezvoltare avansată până în 2026, pentru a contribui la mobilitatea și decarbonizarea industriei. Un program de cercetare început în 2019 ar trebui să conducă, de asemenea, la începerea unei faze de testare în condiții reale pentru primul electrolizor plutitor din lume legat de un parc eolian plutitor planificat pentru toamna anului 2022.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.