Emil Boc: Petromul nu mai este al românilor

Premierul Emil Boc sustine ca “Petrom nu mai este al romanilor“, intrucat ‘raul primordial’ a fost facut de fostul premier social-democrat Adrian Nastase, in mandatul caruia a fost privatizata compania Petrom cu grupul austriac OMV. El promite insa ca statul roman va utiliza toate parghiile pe care le are la dispozitie pentru a opri scumpirea ‘aberanta’ a carburantilor, dar acesta este determinata si de evolutia de pe piata internationala.

‘Eu am spus si o repet: raul primordial se afla in vanzarea rezervelor de petrol ale tarii in 2004 de Adrian Nastase. Ne place sau nu, asta este realitatea. Petromul nu mai este al romanilor’, a declarat prim-ministrul Emil Boc, la dezbaterea “Codul muncii – flexibilizare sau sclavagism?”, initiata de Grupul pentru Dialog Social si Revista 22. Intrebat de jurnalisti cine sunt reprezentantii statului in Consiliul de Administratie al Petrom, premierul a raspuns ca astfel de informatii vor fi prezentate de ministrul Economiei, Ion Ariton.

Marti, premierul afirmase ca majorarea pretului la carburanti reprezinta un efect prost al faptului ca rezervele de petrol ale tarii au fost cedate anterior, in 2004, printr-un contract defavorabil, singurul lucru aflat acum la indemana Guvernului fiind doar sa continue controlul prin ANAF si Consiliul Concurentei.

In 2004, in mandatul Guvernului PSD condus de Adrian Nastase, grupul austriac OMV a preluat o participatie de 51,01% din capitalul Petrom, in urma unei tranzactii de 1,5 miliarde de euro. OMV a cumparat de la stat 33,34% din actiuni pentru 669 milioane euro si a majorat capitalul social cu 830,6 milioane euro pentru a ajunge la participatia de 51%. Prin contractul de privatizare, compania beneficiaza de plata unor redevente reduse la bugetul de stat.

Directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe, declara in urma cu un an ca OMV Petrom va negocia cu Guvernul, in perspectiva, valoarea redeventelor pe care compania le va plati, dupa 2014, pentru activitatile de exploatare a petrolului si gazelor naturale, actualul nivel al acestora fiind stabilit pentru 10 ani, de la momentul privatizarii.

OMV Petrom (SNP) a majorat marti pretul benzinei si al motorinei cu 9 bani pe litru, cel mai scump sortiment de benzina ajungand la 5,96 de lei pe litru, iar cel de motorina, la 5,63 de lei pe litru.

A doua zi, si Rompetrol a crescut preturile carburantilor, tot cu 9 lei pe litru, astfel ca ajunge la 5,97 de lei pe litru. Carburantii comercializati de Lukoil ating 5,70 de lei pe litru. De la inceputul anului, companiile petroliere au scumpit de 6 ori carburantii, iar preturile au urcat in medie cu 3,5%.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.