Expiră starea de alertă: fără mască, certificat verde, formular PLF

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că, din 9 martie, expiră starea de alertă COVID, astfel încât vor fi ridicate toate restricţiile impuse în contextul pandemiei de COVID-19.

Concret, dispare obligativitatea utilizării măştii medicale atât în spaţiile exterioare, în mijloacele de transport în comun, cât şi în cele interioare şi nu vor exista limite privind accesul şi orarul în diversele spaţii publice – magazine, hipermarketuri, instituţii publice.

Totodată, că la intrarea în ţară nu se vor mai solicita certificatul verde COVID şi nu va mai fi nevoie de completarea formularului PLF de localizare a călătorilor.

„Odată cu expirarea stării de alertă se va ajunge în situaţia în care restricţiile care au existat în România să fie ridicate. (…) Se ajunge într-o situaţie nouă în care toate restricţiile vor fi ridicate. (…) Practic, prudenţa şi responsabilitatea individuală cred că trebuie să reprezinte principalele atribute ale perioadei următoare”, a transmis ministrul.

La rândul său, Ministerul de Interne precizează că, de la miezul nopţii, îşi încetează aplicabilitatea Hotărârea Guvernului nr. 171 din 3 februarie 2022 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Comunicatul MAI:

„Astfel, începând cu ora 00.00, încetează TOATE restricţiile, precum şi restrângerea sau interzicerea unor activităţi aşa cum erau prevăzute în actul normativ menţionat (spre exemplu: obligativitatea purtării măşti de protecţie în spaţiile publice, restrângerea sau interzicerea organizării şi desfăşurării de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri, restrângerea sau interzicerea circulaţiei persoanelor şi vehiculelor în locurile şi, după caz, în intervalele orare stabilite, organizarea muncii la domiciliu etc).

Vă reamintim faptul că documentele (spre exemplu: cartea de identitate, permisul de conducere) a căror valabilitate a fost prelungită pe perioada stării de alertă, urmează să expire după o perioadă 90 de zile  de la încetarea stării de alertă. În acest sens, structurile MAI responsabile pentru emiterea unor astfel de documente vor informa cetăţenii cu privire la modalitatea eliberării acestora astfel încât să fie evitată aglomeraţia la ghişee. Prevederile referitoare la certificatul digital al Uniunii Europene privind Covid şi formularul digital de intrare în România rămân în continuare aplicabile”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.