Greva a la grec, dupa scumpirea carburantilor

 

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) cere Guvernului sa intervina pentru stoparea cresterii pretului carburantilor, amenintand cu proteste similare celor ale transportatorilor greci, care au declansat miercuri greva generala. \”«Joc de glezne», aceasta este politica economica a Guvernului fata de «stapanul» nostru Petrom\”, acuza transportatorii, amintind de ancheta ANAF, fara urmari, si de investigatiile taraganate 5 ani de Consiliul Concurentei.

Uniunea argumenteaza ca, pe plan international cotatiile petrolului au scazut. \”Ultimele sase luni au fost marcate de o scadere cu 11% a pretului titeiului la nivel mondial, scadere determinata de criza economica globala. In aceste conditii, Petrom isi rotunjeste frumos profiturile prin cresterea total nejustificata a preturilor. Cresterea va aduce in pragul falimentului firmele de transport si populatia ajunsa la limita suportabilitatii\”, se arata intr-un comunicat al UNTRR.

Transportatorii gasesc Guvernul vinovat pentru scumpirea combustibilului, intrucat \”mimeaza supararea pe distribuitorii de carburanti\”, in loc sa \”impuna un moratoriu pentru stoparea cresterii preturilor la carburanti\”. “Consiliul Concurentei se \”chinuieste\” de mai bine de cinci ani sa finalizeze o ancheta privind practicile de monopol ale distribuitorilor. Ministerul de Finante a derulat o ancheta, prin ANAF, ajungand la concluzia ca aceste cresteri de preturi nu sunt justificate, fara a rezolva insa situatia. \”«Joc de glezne», aceasta este politica economica a Guvernului fata de «stapanul» nostru Petrom. (…) Transportatorii rutieri romani sunt hotarati sa nu mai tolereze aceasta situatie si sa urmeze exemplul transportatorilor rutieri din Grecia \”, se reclama in comunicat.

Petrolul se tranzactiona, marti, in jurul a 108,5 dolari pe baril, cu aproximativ 19 dolari sub un maxim al anului atins in aprilie. Luni, pretul petrolului Brent a scazut cu peste un dolar, la sub 111 dolari pe baril. Impactul este generat de criza datoriilor suverane din Europa si incetinirea dezvoltarii la nivel mondial.

Cele mai recente scumpiri in statiile OMV Petrom sunt cu 6 bani la benzina si  12 bani la motorina, astfel ca diesel-ul a intrecut la pret benzina. Astfel, litrul de benzina Premium fara plumb costa 5,58 lei iar un litru de motorina Euro Diesel 5 costa 5,59 lei.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.