Grindeanu: S-au creat 62.000 de noi locuri de muncă în primele luni

grindeanu, guvern 1Premierul Sorin Grindeanu a declarat joi, în debutul ședinței Executivului, că “s-au creat 62.000 de noi locuri de muncă în primele luni ale anului, România ajungând astăzi la o rată a șomajului sau la un record (…) minim istoric în ultimii 27 de ani”.

“Sunt câteva argumente care ne arată și ne dau încredere că ne vom atinge obiectivele pe care ni le-am asumat cu toții. Sunt lucruri care să ne bucure, zic eu, pe fiecare dintre noi, indiferent de ceea ce poate unii își doresc sau nu”, a mai spus el.

Așa cum ne-a obișnuit, Grindeanu a anunțat cu zece zile înainte de încheierea lunii ce încasări vor fi la buget – atât în aprilie, cât și în perioada de la începutul anului până la finalul celei de a patra lună.

Excedent de 1,64 miliarde lei

Evident, va fi excedent. “Azi e o zi proastă pentru toți acei apostoli ai austerității. (…) Am primit cele mai recente date de la Ministerul Finanțelor și nu numai. (…) În primele trei luni ale anului avem excedent bugetar. Concret, ultimele estimări ale execuției bugetare aferente primului trimestru arată că vom înregistra un excedent de peste 1,64 de miliarde de lei, adică 0,2% din PIB”, a declarat premierul.

“Veniturile totale la bugetul general consolidat vor fi cu aproape 4 miliarde de lei mai mari decât în trimestrul I al anului 2016, ceea ce înseamnă o creștere de 7,2%. Asta ca să mai eliminăm din istoriile spuse de către unii domni și doamne”, a taxat el criticile adversarilor politici, dar și ale unor jurnaliști – mai ales din presa economică.

Șeful Executivului s-a lăudat și cu “colectarea TVA, care în februarie a crescut cu 2,5% faţă de februarie 2016, iar în martie a crescut cu 8,9% faţă de martie 2016”.

“Am împrumutat în 3 luni un sfert din cât a împrumutat Guvernul Cioloș”

Cu toate acestea, el a admis că Guvernul a împrumutat în primele trei luni ale anului “un sfert” din ceea ce a împrumutat Guvernul Cioloș.

“Am văzut de câteva zile că există un subiect pe agenda publică, cel legat de situația împrumuturilor pe care le-a făcut Guvernul României în primele trei luni. (…) În primele trei luni ale anului, noi am împrumutat cam un sfert din ceea ce a împrumutat Guvernul Cioloș”, a declarat Grindeanu, la începutul ședinței de Guvern.

Potrivit șefului Executivului, împrumuturile sunt o practică în UE.

“Este o practică în Uniunea Europeană. Ba mai mult decât atât, împrumuturile contractate acum de Guvern s-au făcut pe un termen lung, la costuri reduse și în condiții extrem de bune. De altfel, la cel mai bun randament istoric pentru România. (…) Iar sumele pe care le-am obținut — mare parte dintre ele — vor fi folosite la dezvoltare”, a mai spus Grindeanu.

Ulterior, Executivul a emis un comunicat, fără a preciza ce sumă a împrumutat:

“Nivelul împrumuturilor din primul trimestru al lui 2017, raportat la Produsul Intern Brut, este comparabil cu cel al anilor anteriori. Nevoia de finanțare publică pentru 2017 este mai mică decât cea din 2016, dar fiecare guvern are propria strategie de atragere de finanțare, care se bazează pe oportunitățile oferite de piața internațională și națională.

Toate împrumuturile sunt contractate conform Programului Indicativ de Finanțare pentru anul 2017, care poate fi consultat pe site-ul MFP. Este o practică uzuală, pentru multe state membre UE, să contracteze împrumuturi pentru finanțarea deficitului bugetar și pentru refinanțarea altor împrumuturi ajunse la scadență.

Împrumuturile contractate acum de Guvern s-au făcut pe termen lung, la costuri reduse (emisiunea de eurobonduri din data de 11.04.2017 a fost realizată, de altfel, la cel mai bun randament istoric pentru România).  Sumele obținute vor fi utilizate pentru proiecte de dezvoltare”.

4,697 miliarde euro, adică 40% din împrumutul semnat cu FMI de Guvernul Boc

Potrivit calculelor Digi TV, Guvernul s-a îndatorat în doar trei luni și jumătate cu 4,697 miliarde euro – adică aproape 40% din împrumutul semnat cu FMI, la începutul crizei economice, de Guvernul Boc.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.