Guvernul a prelungit starea de alertă până pe 12 iulie. Noi relaxări

Guvernul a aprobat prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile pe întreg teritoriul României, începând din data de 12 iunie, potrivit prim-ministrului Florin Cîţu, în anunțul de la finalul ședinței din 9 iunie.

Premierul a precizat că, în Hotărârea de Guvern adoptată, a fost mărit la 200 numărul participanților la nunți și botezuri, în spații închise. Până acum, numărul permis era de 50 de persoane. Evident, acestea trebuie să fie vaccinate anti-COVID-19 sau să aibă test negativ de coronavirus sau dovada că au trecut prin boală.

La exterior, limita a rămas de 70 de persoane, însă dacă toți participanții sunt vaccinați anti-COVID-19, numărul lor este nelimitat.

Totodată, la meciul din optimile Campionatului European de Fotbal, care se va desfăşura în România, în 2 iunie, va fi permis accesul publicului până la 50% din capacitatea tribunelor Arenei Naţionale.

Prim-ministrul a mai spus că se redeschide punctul de trecere a frontierei României cu Republica Moldova de la Rădăuţi Prut, judeţul Botoşani.

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a precizat că la nunți și botezuri în interior este necesară asigurarea unui spațiu de 2 metri pătrați pentru fiecare participant.

El  a anunțat că, pentru 1 iulie, va fi reevaluată situația pentru adoptarea unor eventuale alte relaxări.

Iată prevederile pentru nunți și botezuri:

  • Se permite organizarea de nunți și botezuri, în spații închise, cum ar fi, fără a se limita la acestea, saloane, cămine culturale, restaurante, săli/corturi de evenimente, cu participarea a cel mult 200 de persoane și cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, dacă toți participanții sunt persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2. La stabilirea numărului de persoane în exterior și/sau în interior nu se iau în calcul persoanele care au vârsta mai mică de 16 ani.
  • Se menține organizarea de evenimente private cum ar fi nunți, botezuri, mese festive etc., fără a se limita la acestea, în saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente, cu un număr de maximum 70 de persoane în exterior sau de maximum 50 de persoane în interior în județele/localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori. La stabilirea numărului de persoane în exterior și/sau în interior nu se iau în calcul persoanele care au vârsta mai mică de 16 ani. Evenimentele se pot organiza și cu participarea persoanelor până la capacitatea maximă a spațiului dacă toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și este asigurată o suprafață de minimum 4 mp pentru fiecare persoană.
  • Se permite organizarea de nunți și botezuri, în spații deschise, cu participarea persoanelor până la capacitatea maximă a spațiului și cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, dacă toți participanții sunt persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.