Guvernul a aprobat schema de ajutor de stat “Scale UP” pentru IMM-uri

bani-lei-1-jean-mihai-palsu-550x366Guvernul a aprobat în ședința de joi instituirea schemei de ajutor de stat “Scale UP”, în valoare totală maximă de 900 milioane lei (200 milioane euro), pentru perioada 2017-2020, în scopul stimulării investiţiilor întreprinderilor mici și mijlocii (IMM).

Finanţarea se va asigura din bugetul aprobat anual al Ministerului Economiei iar nivelul maxim al ajutorului de stat acordat unui beneficiar nu va putea depăşi 5 milioane de lei.

Astfel, numărul estimat al întreprinderilor care urmează să beneficieze de ajutor de stat în baza schemei este de 200 beneficiari.

Finanțarea va fi oferită sub formă de:

a)   credite de angajament pentru emiterea de acorduri pentru finanţare pentru perioada 2017-2020 în valoare de 900 milioane lei;

b)   credite bugetare pentru plata ajutorului de stat pentru perioada 2017-2023 în valoare de 900 milioane lei.

Costin Borc, viceprim-ministru, ministrul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, a declarat că România, alături de Polonia, Italia și Bulgaria, se numără printre țările cu cea mai mare nevoie de investiții în rândul firmelor cu potențial de creștere, potrivit Scale Up Index, studiu lansat foarte recent de Comisia Europeana.

“Același raport arată că principalele lucruri care ar trebui îmbunătățite pentru firme se referă la accesul la finanțare și personal calificat, la crearea de competențe noi pentru angajați și manageri. Ne dorim ca Scale Up să devină o schemă prin care antreprenorii să poată face investițiile necesare în companie, sa devină o schemă care să ajute companiile să crească puternic și, mai ales, să treacă granițele țării”, a precizat Borc.

Schema de ajutor de stat va duce la creşterea numărului locurilor de muncă, a încasărilor la buget și la majorarea volumului de investiţii străine în România și a celor din regiuniledefavorizate.

Din bugetul maxim de 900 de milioane de lei, 270 milioane lei (60 milioane euro), va fi alocată în mod egal și distinct celor trei zone pilot pentru dezvoltarea unor programe integrate din fonduri europene și bugetul național, în vederea îmbunătățirii situației socio-economice a locuitorilor: Valea Jiului, Roșia Montană – Munții Apuseni și comunitățile marginalizate din Moldova. Zonele pilot de intervenție sunt cuprinse într-un memorandum aprobat de Guvern în 28 septembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.