Guvernul si-a asumat noul Cod al Muncii. Opozitia a depus motiune de cenzura

 

Guvernul si-a angajat, marti, raspunderea in fata Parlamentului asupra legii de modificare a Codului Muncii, intr-o sedinta comuna a celor doua Camere, care a inceput la ora 10:00. Opozitia a depus imediat o motiune de cenzura, intitulata “Codul Boc – salarii mici, somaj mare, firme falimentate\”. Miercuri, 9 martie, va avea loc citirea motiunii, iar pe 16 martie, dezbaterea acesteia.

 

In discursul sau, premierul Emil Boc a argumentat de ce era necesar un nou Cod al Muncii: “Angajatorii vor putea angaja mai usor, salariatii isi vor putea gasi mai usor un loc de munca in Romania. Realitatile ne-au demonstrat ca avem nevoie de modificarea Codului Muncii. Actualul Cod al Muncii este din 2003, de atunci au intervenit cel putin doua elemente noi care au cerut modificarea lui: intrarea in Uniunea Europeana si criza economica globala”.

In privinta noutatilor aduse de noul act normativ, primul ministru a punctat criteriile de evaluare a angajatului in functie de performanta, scrise clar in contractul de munca. “In cazul in care apare ideea de concediere colectiva, evaluarea se face in functie de aceste performante, nu in functie de criteriile sociale, cum este in prezent. Legea ii va apara pana in panzele albe pe cei care muncesc corect si bine”, a declarat Boc.

In privinta muncii la negru, intervin elemente noi: se tripleaza amenzile pentru cei care utilizeaza munca la negru, iar in cazul in care sunt folositi astfel mai mult de 5 angajati, intervine si pedeapsa penala. “Angajatorii care utilizeaza munca la negru nu mai au dreptul o perioada de pana la 5 ani sa participe la licitatii, sa primeasca fonduri publice sau europene. Se doreste descurajarea completa a celor care ar incerca sa utilizeze in continuare munca la negru. In cazul concedierilor colective, exista interdictia ca angajatorul sa faca noi angajari timp de 9 luni, in acest fel incercam sa eliminam suspiciunea legata de eventuale abuzuri”, a spus premierul. \”Prin acest Cod al Muncii, am vrut o Romanie atractiva pentru investitori, o Romanie care sa ofere angajatorilor posibilitatea de a angaja mai usor. Acest Cod al Muncii este unul pentru o Romanie competitiva, pentru a aduce mai multe contributii la bugetul de stat, pentru ca mai multe persoane sa beneficieze de pensie si asigurari sociale\”, a conchis el

Prin asumarea raspunderii, actele normative se considera adoptate, fara a mai fi dezbatute de legislativ, daca in termen de trei zile nu se depune o motiune de cenzura sau daca aceasta din urma este respinsa. In cazul adoptarii motiunii, Guvernul isi pierde mandatul. Parlamentarii opozitiei au lipsit de la sedinta, dar au depus o motiune de cenzura imediat dupa asumarea raspunderii guvernamentale pe Codul muncii. Motiunea se intituleaza \”Codul Boc – salarii mici, somaj mare, firme falimentate\” si este semnata de 210 deputati si senatori apartinand PSD, PNL si PC. \”Am depus la presedintii celor doua Camere motiunea de cenzura, care critica modul abuziv in care Guvernul Boc incearca sa treaca acest proiect de lege (…) care nu era o urgenta\”, a afirmat, intr-o conferinta de presa, liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa.

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a anuntat ca liderii grupurilor parlamentare au agreat calendarul motiunii de cenzura, acesta urmand sa fie validat de Birourile Permanente reunite: miercuri, 9 martie, citirea motiunii, iar pe 16 martie, dezbaterea acesteia. Referindu-se la absenta opozitiei de la lucrarile plenului reunite, presedintele Camerei a comentat: \”E optiunea lor sa absenteze. Inteleg ca depun o motiune de cenzura, mergem pe procedura pana la capat\”. Purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, a anuntat ca parlamentarii coalitiei se vor abtine de la votul motiunii de cenzura. El a sustinut ca demersul antiguvernamental al opozitiei va fi respins, intrucat \”Uniunea Socialista nu are, in acest moment, forta politica sa impuna un alt Executiv\”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.