IATA Travel PASS

Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA) va lansa, la mijlocul lunii aprilie,  IATA Travel PASS – un permis de călătorie digital pentru rezultatele testelor COVID-19 şi certificatele de vaccinare. Aplicația, care va ajuta la facilitarea călătoriilor internaţionale, va apărea mai întâi pe o platformă Apple.

Permisul de călătorie digital, în prezent în fază de testare, fusese planificat să fie lansat la finalul lunii martie.

Iată precizările IATA:

De la un început slab până în 2021, ultimele proiecții IATA sugerează că cererea de călătorii aeriene în acest an ar fi 38% din nivelurile din 2019 într-un scenariu optimist și 33% din nivelurile din 2019 în cazul în care restricțiile de călătorie rămân pe scară largă.
 
Deși recuperarea lentă este o veste proastă pentru industrie și economia globală, cel puțin atenuează o problemă pe termen scurt: cozile la imigrația aeroporturilor sunt în creștere. Heathrow, de exemplu, a suferit întârzieri de șapte ore, potrivit unor rapoarte.

 

Nici problema nu se limitează la controlul frontierelor. După cum subliniază Alan Murray Hayden, șeful IATA al Companiilor Aeriene, Aeroporturi și Soluții Operaționale de Conformitate și Securitate, „aeroporturile funcționează în esență cu aceeași capacitate de check-in, dar doar 10% din pasageri”.

În esență, noile măsuri COVID fac extrem de dificilă procesarea eficientă a pasagerilor. Situația lui Heathrow nu este nicidecum unică, întrucât guvernele din întreaga lume pun în aplicare un caleidoscop al cerințelor de sănătate.

„Repornirea industriei pur și simplu nu este durabilă, cu excepția cazului în care automatizăm documentația COVID la controlul frontierelor și la alte puncte de contact ale pasagerilor”, spune Hayden. „Acesta este motivul pentru care IATA Travel Pass este atât de important. În scopuri practice, aveți nevoie de toată documentația COVID relevantă într-un format mobil, digital. ”

Responsabilitatea companiei aeriene

Aplicația IATA Travel Pass va conține toate detaliile pasagerilor necesare pentru o călătorie sigură și eficientă. Acesta va informa pasagerii cu privire la ce teste, vaccinuri și alte măsuri necesită înainte de călătorie, detalii despre locul în care pot fi testați și, cel mai important, capacitatea de a-și partaja testele și rezultatele vaccinării într-un mod verificabil, care protejează, de asemenea, confidențialitatea.

Scopul este de a oferi companiilor aeriene și guvernelor informații exacte cu privire la starea de sănătate COVID-19 a pasagerilor și, prin urmare, încrederea că pot relua operațiunile și redeschide frontierele.

IATA Travel Pass nu adaugă elemente de date inutile pentru a promova acest scop. Acesta facilitează doar schimbul de informații. Într-adevăr, Hayden subliniază că buy-in-ul guvernului nu este esențial pentru succesul aplicației. „Verificarea unui pasager cu documentația corectă a fost întotdeauna o responsabilitate a companiei aeriene, așa că IATA Travel Pass este bine să plece imediat”, spune el. „Certificatele de vaccinare sau rezultatele testelor sunt doar o altă verificare.

„Pe termen mai lung, desigur implicarea guvernului va face viața mai ușoară, în special aprobarea detaliilor de sănătate prezentate într-un format digital, mai degrabă decât pe hârtie. Controalele la frontieră afirmă că au nevoie de anumite informații, dar sunt mai puțin viitoare cu privire la modul în care aceste informații trebuie prezentate.

Grupul de lucru ICAO pentru recuperarea aviației (CART) și-a actualizat ghidul pentru certificatele de testare și vaccinare COVID-19 acceptate la nivel global, inclusiv cadrul tehnologic pentru crearea în siguranță a versiunilor digitale. Aceste recomandări sunt acum incluse în Manualul OACI privind testarea și măsurile de gestionare a riscurilor transfrontaliere . Un sondaj recent al IATA a raportat că 89% dintre respondenți consideră că guvernele trebuie să standardizeze certificatele de vaccinare și testare. Acesta va fi un element critic pentru maximizarea beneficiului IATA Travel Pass.

Cu toate acestea, CART a recomandat ca călătorii să nu fie neapărat vaccinați pentru călătorii internaționale.

Soluție industrială

O încercare completă a IATA Travel Pass a început cu Singapore Airlines. Pasagerii din zborurile transportatorului de la Singapore la Londra pot folosi IATA Travel Pass pentru:

  • Creați o versiune digitală sigură a pașaportului pe dispozitivul mobil
  • Introduceți detaliile zborului pentru a afla restricțiile și cerințele de călătorie
  • Primiți rezultatele testelor verificate și o confirmare că îndeplinesc toate cerințele de călătorie

JoAnn Tan, vicepreședinte interimar senior, planificare marketing, Singapore Airlines, a declarat: „Acreditările digitale de sănătate vor fi esențiale pe măsură ce frontierele se redeschid și restricțiile de călătorie vor fi ridicate progresiv la nivel mondial. Implementarea cu succes a IATA Travel Pass reflectă obiectivul Singapore Airlines de a utiliza soluții digitale sigure pentru a verifica acreditările de sănătate și a sprijini o experiență de călătorie sigură și fără probleme pentru clienții noștri. ”

Companiile aeriene din fiecare regiune a lumii lucrează cu IATA înainte de lansarea oficială la sfârșitul primului trimestru 2021. Călătorii ar trebui să poată descărca aplicația de la jumătatea lunii martie. Odată ce și-au importat itinerariul, vor vedea cerințele, vor fi testați și vor putea încorpora rezultatele și documentația ulterioară.

IATA Travel Pass este construit în module ca o soluție industrială bazată pe standarde open-source. Poate fi utilizat în combinație cu alți furnizori sau ca soluție end-to-end.

„Vom avea aproximativ 90% din funcționalitate inițial, dar vom atinge funcționalitatea completă în scurt timp”, spune Hayden. „Trebuia să producem propunerea minimă viabilă cât mai repede posibil și funcționalitatea care va veni mai târziu este despre adăugarea de valoare. Tot ce este necesar este acolo de la bun început. ”

Aplicația s-a născut din munca IATA privind călătoriile fără contact și, în special, One ID, care propune ca un pasager să aibă o identitate verificată o singură dată și apoi să utilizeze un biometric asociat pe tot parcursul călătoriei.

Gestionarea identității este un ingredient cheie în dovedirea stării de sănătate, deoarece deja frauda – vaccinarea falsă sau afirmațiile de testare – este predominantă. IATA Travel Pass folosește o versiune digitală a pașaportului unui călător, care este esențială pentru a câștiga încredere din partea guvernelor.

În mod crucial, nucleul managementului identității este descentralizat. Totul se întâmplă pe telefonul unei persoane și împărtășesc informații numai atunci când este solicitat de compania aeriană. Un călător trebuie să aprobe partajarea și detaliile merg direct la compania aeriană.

Un grup consultativ privind companiile aeriene care s-a alimentat în dezvoltarea ulterioară a aplicației și scopul a fost întotdeauna să mențină cerințele pasagerilor în față și în centru.

Răspuns copleșitor

Provocările trebuiau depășite. Complexitatea tehnologiei care stă la baza aplicației și imaturitatea acestei tehnologii au însemnat o curbă de învățare abruptă. IATA Travel Pass este unul dintre cele mai mari proiecte care au folosit vreodată blockchain pe această scară, de exemplu.

De asemenea, IATA a trebuit să gestioneze așteptările în urma unui răspuns copleșitor din partea companiilor aeriene interesate să dezvolte IATA Travel Pass. Deși toți cântau din aceeași foaie de imn și toți furnizau informații esențiale cu privire la diferite măsuri de intrare și ieșire, tipuri de teste și standarde naționale, totuși a fost o întreprindere gigantică să încorporeze toate intrările.

„Trebuie să îi facem pe oameni să călătorească din nou în siguranță”, spune Hayden. „Trebuie să oferim tuturor încrederea că testarea sistematică COVID-19 înainte de plecare sau confirmarea vaccinului pot funcționa ca înlocuitor pentru cerințele de carantină.”

IATA Travel Pass va fi o soluție globală până la sfârșitul celui de-al doilea trimestru 2021. Cu toate acestea, nu se intenționează să existe pe termen lung și va fi integrat în cele din urmă în soluțiile proprii ale companiilor aeriene.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.