Inca o lovitura pentru transportatori: noi taxe de trecere

Potrivit unui comunicat al Federatiei Operatorilor Romani de Transport (FORT), conform ultimelor decizii ale consiliilor judetene si locale, inca 3 orase (Timisoara, Cluj si Giurgiu) si judetul Tulcea au introdus taxe pentru transportatori. Daca la Tulcea este vorba despre asa-numita vinieta pentru drumuri judetene, dupa modelul Constanta, in cazul oraselor mai sus-mentionate, vorbim despre taxe de tranzit care se ridica pana la valoarea de 200 lei, trecerea prin aceste orase fiind obligatorie, deoarece nu au centuri ocolitoare.

„Din acest motiv, tranzitul este unul fortat si nu se realizeaza din dorinta transportatorului de a se plimba prin oras. Suntem de acord, insa, ca orasele ce au centuri ocolitoare sa impuna taxe de utilizare pentru beneficiarii serviciului de transport, acestia fiind cei care genereaza plusul de trafic. Solicitam Ministerului de Interne sa se implice rapid in stoparea acestor abuzuri si sa interzica, respectiv sa anuleze, toate aceste hotarari, deoarece atat modalitatea de taxare, domeniul de aplicare dar si cuantumul taxelor sunt in afara legii. Transportul inseamna miscare si este realizat ca urmare a unui contract comercial de prestari servicii incheiat intre 2 parti, furnizor si beneficiar, oricare din aceste 2 parti aflandu-se in localitatea ce percepe taxa de tranzit. Ca urmare a acestui lucru, orice taxa pentru utilizarea unei infrastructuri dintr-un oras trebuie achitata de catre beneficiarii transportului, acestia avand si posibilitatea sa o faca. In cazul taxelor de drum percepute pentru drumurile judetene, ne aflam in fata unui alt abuz, avand in vedere ca aceste infrastructuri au existat, nu au fost realizate din investitii ale autoritatilor judetene, iar intretinerea lor trebuie facuta din banii colectati ca impozit de la toti detinatorii de autovehicule. FORT condamna aceste practici, pe care le considera improprii dezvoltarii mediului de afaceri, nejustificate de nici un fel de act normativ in vigoare si, totodata, indeamna transportatorii sa gaseasca solutia rapida de a se uni in bresle si asociatii patronale, pentru ca sa lupte impotriva acestor masuri abuzive.

Situatia pietei transporturilor este dezastruoasa, efectele prabusirii economice fiind mai ales resimtite de acest domeniu de activitate, dar, ca de obicei, la sfarsit sau la inceput de an, pentru transportatori, autoritatile mai gasesc un bir in plus. Orice decizie luata de autoritati trebuie sa aiba la baza consultarea partenerilor de dialog social. In nici unul din aceste cazuri, dialogul social nu a functionat, lucru extrem de grav intr-o societate ce se doreste a fi democratica.

FORT va organiza, incepand din 2010, proteste pe intreg cuprinsul tarii, pentru a elimina toate abuzurile suportate de transportatori”, se arata in comunicatul FORT.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.