Instanţa îi confiscă 1 milion de euro fostului ministru Dan Ioan Popescu

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, joi, confiscarea a 4 milioane lei (aproape 1 milion de euro) din averea fostului ministru Dan Ioan Popescu si a sotiei acestuia, Elena, bani pe care cei doi nu ii pot justifica. Decizia instantei survine dupa 7 ani de proces, insa nu este definitiva, ea putand fi contestata in 30 de zile. Dan Ioan Popescu a anuntat deja ca va continua procesul “in tara si in afara, intrucat hotararea este aberanta”.

Potrivit sentintei, Dan Ioan Popescu si sotia sa au efectuat cheltuieli nejustificate de 4.081.676 de lei, suma pe care trebuie sa o plateasca bugetului de stat in 30 de zile de la ramanerea definitiva si irevocabila a deciziei instantei.

In plus, instanta i-a obligat pe cei doi la plata cheltuiellor judiciare de 17.935 de lei, fiind mentinut sechestrul pe o parte din avere. In 2006, fostul procuror general Ilie Botos a cerut Comisiei de control al averilor, din cadrul ICCJ, cercetarea declaratiilor de avere ale lui Dan Ioan Popescu si ale sotiei sale, la sesizarea Centrului de Resurse Juridice.

Comisia a stabilit atunci ca sotii Popescu nu justifica legalitatea unor bunuri dobandite, in valoare de 46 miliarde lei vechi, si a decis instituirea sechestrului asigurator pe unele dintre cele 23 de bunuri imobile (terenuri si case) din Bucuresti si Azuga, obtinute de cei doi in perioada decembrie 2000-decembrie 2004.

Este vorba despre: teren curti – constructii in suprafata de 490 mp, teren de 500 mp, teren curti – constructii de 801 mp, teren cu o suprafata totala de 1.669 mp, din care 978 mp faneata si 691 mp padure, teren faneata de 493 mp, teren de 475 mp, toate situate in intravilanul orasului Azuga, un teren de 502 mp (523,67 mp din masuratori cadastrale) si altul de 467 mp (523 mp din masuratori cadastrale), ambele din orasul Azuga, precum si apartamentul din Bucuresti, str. Uruguay.

Sotii Popescu sustin ca banii folositi la cumpararea imobilelor provin din vanzarea actiunilor firmei Ital Agency, in 2001, catre patronii societatii Luxten Lighting. Dan Ioan Popescu a fost primul demnitar roman cercetat pentru modul in care si-a dobandit averea.

El a fost deputat PSD si a detinut functiile de ministru de stat in guvernarea PSD, de presedinte al Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor si pe cea de ministru al Industriilor si Comertului. El sustine insa ca decizia instantei este “aberanta”.

“Normal ca voi continua procesul in tara si in afara, pana cand voi gasi o justitie care sa poata recunoaste documente oficiale”, a spus Dan Ioan Popescu, precizand ca va apela la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.