KeysFin: 12% din firme aveau restanțe la furnizori, în 2016

GRAFIC 1Statistica KeysFin arată că valoarea plăților restante ale firmelor din România către furnizori s-a cifrat anul trecut la 56 de miliarde de lei, sumă similară cu cea raportată în 2015, iar 76.893 de firme, reprezentând 12% din total, aveau restanțe la furnizori.

Economia reală continuă să se confrunte cu provocări semnificative, dincolo de evoluţia pozitivă marcată pe ansamblu şi reliefată de statisticile INS. Blocajul financiar, în general întârzierile la plată, managementul plăţilor din economie, toate acestea reprezintă probleme cu care mediul de afaceri se confruntă şi pentru care soluţiile întârzie să apară.

Încă o dovadă privind provocările mediului de afaceri românesc o reprezintă nivelul plăţilor restante la furnizori care, potrivit datelor KeysFin, se menţine de ani de zile în jurul nivelului record de peste 50 de miliarde de lei.

Plățile restante la furnizori s-au ridicat, în 2015, la 56,5 miliarde de lei, în scădere ușoară față de cei 57,8 miliarde de lei raportați, aproape identic, în anii 2013 și 2014. În acest context, datele preliminarii arată că, în 2016, în pofida măsurilor de relaxare fiscală și a creșterii economice bazată în principal pe consum, nivelul plăților restante s-a situat în jurul aceluiași nivel din anul anterior.

Statistica relevă, de asemenea, că 76.893 de companii (12% din numărul total de firme din România) raportau anul trecut plăți restante la furnizori, acestea reprezentând 33% din cifra de afaceri totală din economia românească.

Din suma totală a plăților restante, aproape jumătate aparține firmelor cu capital integral românesc (25,6 miliarde lei), urmate de companiile străine (11,95 miliarde lei), cele cu capital mixt (7,95 miliarde lei) și cele de stat (7,33 miliarde lei), relevă datele analizei întocmite de KeysFin.

Totodată, totalul plăților restante în economie, mai mici de un an, care include și datoriile la bugetul de stat, a fost, în 2015, de 268,8 miliarde de lei.

GRAFIC 2“Avem de-a face cu un comportament înrădăcinat în economie, de un tip de supraviețuire financiară imprimat de provocările unui sistem economic fluctuant, văduvit de finanțare, cu un capital redus și extrem de sensibil la evoluția cadrului fiscal. În multe cazuri, în principal în domeniul întreprinderilor mici și mijlocii, să amâni o plată sau mai multe către furnizori ține de asigurarea financiară pentru continuarea activității. Multe firme trăiesc din rulajul financiar, depind de fiecare ban pe care îl au de încasat sau de plătit. Cu cât amână mai mult plățile, cu atât reușesc să își asigure fondurile necesare continuării activității. Din păcate, s-a ajuns la cazuri extreme, când plățile se fac la 6-8 luni și chiar mai mult’, explică experții de la KeysFin.

Conform analizei de specialitate, cel mai afectat domeniu este comerțul, cu 27.009 firme care au raportat întârzieri la plata furnizorilor. Ierarhia continuă cu industria prelucrătoare și construcțiilor, cu 9.134 de firme, respectiv 8.443 de firme care au raportat astfel de situații, urmate de sectorul activităților profesionale, științifice și tehnice (6.446 firme), transporturile și depozitarea (4.998 societăți) și hoteluri și restaurante (4.238 firme). Plăți restante semnificative se mai înregistrează în agricultură, silvicultură și pescuit, tranzacții imobiliare, servicii administrative și de suport, informații și comunicații, activități de servicii, sănătate și asistență socială, activități de spectacole, menționează statistica KeysFin.

Din punct de vedere regional, companiile care au înregistrat cele mai multe plăți restante către furnizori de găsesc în regiunea București-Ilfov (24,1 miliarde lei), urmate de cele din Sud-Est (8,6 miliarde lei), Sud-Muntenia (4,7 miliarde lei), Vest (4,38 miliarde lei) și Centru (4,1 miliarde lei). La polul opus se află firmele din Nord-Vest (3,85 miliarde lei), Nord-Est (3,72 miliarde lei) și Sud-Vest Oltenia (2,87 miliarde lei).

RADET București are plăți restante cât toate firmele din Top 10 la un loc

La nivelul Capitalei, cele mai multe probleme la plata furnizorilor le are RADET București, compania care oferă agent termic pentru încălzirea și apa caldă, cu plăți restante de 3,34 miliarde de lei, cât toate firmele din Top 10 la un loc.

RADET este urmată de Rompetrol Rafinare, cu 1,67 miliarde lei, Orange România (948 milioane lei), Interagro (804 milioane lei), Relad International (686 milioane lei), Grup Servicii Petroliere (619 milioane lei), CFR Marfă (490 milioane lei), Electrocentrale București (474 milioane lei), Confort SA (464 milioane lei) și Key Safety Systems (453 milioane lei).

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.