Legea pensiilor unitare, adoptata. Boc zice ca s-a facut dreptate

Legea sistemului unitar de pensii a fost adoptata “la mustata”, cu doar doua voturi peste numarul necesar, in plenul Camerei Deputatilor votand, miercuri seara, 170 de deputati pentru, 2 impotriva si 3 abtinandu-se. Deputatii PSD si PNL au parasit sala pe motiv ca li s-a respins amendamentul prin care cereau ca majorarea punctului de pensie la 45% sa fie votat cu apel nominal. Premierul Emil Boc sustine, insa, ca “s-a facut dreptate”.

“Reforma pensiilor aduce dreptatea in sistemul de pensii. Cand spun dreptate ma refer la faptul ca au fost eliminate pensiile de lux, in al doilea rand s-a impus principiul contributivitatii si, in al treilea rand, prin mecanismele ei, legea asigura o sustinere a bugetelor de pensii pe termen mediu si lung, chiar daca, inca din anul urmator, importante sume de bani vor mai trebui transferate de la bugetul de stat la bugetul de pensii”, a declarat, joi, seful Executivului.

Iata principalele modificari aduse in noul act normativ:

  • Femeile si barbatii vor iesi la pensie la 65 de ani, incepand din 2030, dupa un stagiu minim de cotizare de 15 ani.
  • Pensiile speciale ale politistilor si militarilor au fost eliminate.
  • Persoanele platite pe drepturi de autor vor fi si ele incluse in sistemul unitar de pensii.
  • Locuitorii din zonele poluate – Baia Mare, Copsa Mica si Zlatna – se vor pensiona cu 2 ani mai devreme

“In conditiile recalcularii, pensiile sub 30 de milioane de lei vechi nu vor scadea. Afirmatie care a fost si ramane valabila. In rest, toate pensiile se integreaza intr-un sistem unitar, pentru ca asa este firesc”, a declarat Emil Boc.

El a precizat ca Legea pensiilor reprezinta un prim pas al reformei statului roman. Intrebat daca nu considera ca varsta de 65 de ani este una inaintata pentru iesirea la pensie, premierul a replicat ca “bugetul de pensii se mentine din contributii” si ca planul pensiei este in functie de cat muncim fiecare, in functie de sistemul contributivitatii. “Daca vrem cu totii sa ne pensionam mai repede, va rog sa spuneti cine contribuie ca sa poata plati pensiile. E un lucru simplu. Nu trebuie sa fii mare matematician sa faci o astfel de analiza. Am luat o decizie rationala, corecta, ca sa poata fi platita si pensia pensionarului de astazi. Daca luam decizii populiste, pe moment putem supravietui o zi, doua, trei, un an, dar nu vom mai putea sa asiguram sustinerea sistemului de pensii pe termen mediu si lung”, a sustinut premierul.

PSD, PNL si Cartel Alfa contesta 

“Cartel Alfa” cere presedintelui Traian Basescu sa nu promulge Legea pensiilor, in caz contrar amenintand ca o vor ataca in justitie si se vor adresa organismelor internationale. Sindicalistii nu sunt de acord cu prevederea privind cresterea varstei de pensionare, si nici cu modul de calcul al punctului de pensie, respectiv in functie de inflatie. Sindicalistii au mai cerut ca femeile care cresc copii sa poata beneficia de o reducere a varstei de pensionare si sa nu fie penalizate in perioada de crestere a copilului.

PSD a anuntat, joi, ca va contesta Legea pensiilor la Curtea Constitutionala, in termenul legal prevazut inainte de promulgarea actului normativ, adica vineri. La putin timp, liderul grupului parlamentar al PNL din Camera Deputatilor, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca si PNL va apela la Curte, precizand, insa, ca demersul liberalilor este unul distinct fata de cel al social-democratilor.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.