Lucrările la Terminalul Intermodal Oradea încep în această vară

Lucrările la Centrul Intermodal Oradea, investiție a cărei valoare se va ridica la aproximativ 15 milioane de euro, vor începe în această vară, a anunțat directorul de proiect la Abed Nego, Răzvan Ionașcu, potrivit Club Feroviar, citat de USER.

sursă foto: USER

Contractul de finanțare pentru acest centru, în valoare de peste 73,2 milioane de lei, din care 48,1 milioane de lei bani europeni nerambursabili, a fost semnat, în 22 mai 2023, de primarul Municipiului Oradea, Florin Birta, la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI).

Prin construirea centrului intermodal se urmărește eficientizarea transportului de marfă şi îmbunătăţirea impactului asupra mediului şi a siguranţei traficului, precum și preluarea traficului de marfă și crearea unui cadru de desfășurare a transferului de mărfuri, hub-ul fiind dotat cu toate echipamentele și utilajele necesare pentru manipulare.

Terminalul va fi situat în apropierea Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Borș, cu Ungaria, și va avea acces printr-o șosea de legătură la drumul european E60/DN1.

De asemenea, facilitatea intermodală este amplasată în apropierea nodului rutier dintre DN1/E60 și drumul de legătură Oradea A3 (Borș), în apropierea Parcului Industrial Eurobusiness 1 din Oradea.

„Proiectul Dezvoltarea unui centru de transport intermodal cu facilitate de acces la transport rutier și feroviar în zona gării CFR din Episcopia Bihor are deja finalizat proiectul tehnic și acum se pregătește începerea execuției, care este prevăzută pentru această vară”, a precizat Ionașcu.

Se prevede construirea unei platforme de lucru cu o suprafață de 32.700 mp, ce va fi utilizată pentru manipularea și depozitarea containerelor, plus trei linii de cale ferată industrială, racordate direct la stația CF Episcopia Bihor, și un punct de control acces cu patru benzi de circulație.

Totodată, vor fi amenajate două parcări auto pentru TIR-uri, cea exterioară cu o capacitate de 36 de locuri, iar cea interioară cu 30 de locuri, și două parcări pentru autoturisme, destinate angajaților centrului intermodal, cu 32 de locuri la exterior și 20 de locuri la interior.

„Apariția centrului intermodal va permite transportului rutier și celui feroviar să-și joace rolul în crearea lanțurilor de transport, ce sunt în ansamblu mai durabile, mai ieftine și mai eficiente din punct de vedere economic și ecologic. Având în vedere faptul că intermodalitatea propusă este între transportul feroviar și cel rutier, se va decongestiona transportul rutier, reducându-se astfel numărul de accidente rutiere, nivelul noxelor emise de autovehicule și al pragului de zgomot în oraș”, a explicat Răzvan Ionașcu.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.