Lustratie neconstitutionala

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis, luni, cu majoritate de voturi, ca Legea lustratiei este neconstitutionala.

\”In sedinta din data de 7 iunie 2010, Curtea Constitutionala a solutionat, in cadrul controlului anterior promulgarii legii, prevazut de art. 146 lit. a) din Constitutie, sesizarile privind neconstitutionalitatea Legii lustratiei, privind limitarea temporara a accesului la unele functii si demnitati publice pentru persoanele care au facut parte din structurile de putere si din aparatul represiv al regimului comunist in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, sesizari formulate de un numar de 29 de senatori, respectiv 58 de deputati. Motivarea solutiei va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si primului-ministru\”, se arata intr-un comunicat al CCR.

Legea lustratiei a fost adoptata la cinci ani de la depunerea proiectului in Parlament, pe 19 mai a.c., de Camera Deputatilor, for decizional.

Parlamentarii PSD au invocat, in sesizarea catre Curtea Constitutionala pentru a verifica legalitatea Legii lustratiei, faptul ca legea este \”nedemocratica, anticonstitutionala si impotriva drepturilor omului\”.

Imediat dupa aflarea vestii de la CCR, Roberta Anastase, presedintele Camerei Deputatilor, a anuntat ca Parlamentul va modifica legea lustratiei astfel incat aceasta sa fie in acord cu Constitutia. \”Asteptam expunerea de motive a Curtii Constitutionale si vom modifica Legea astfel incat sa fie constitutionala\”, a precizat Anastase.

 

Trei judecatori ai CCR, cu mandatul expirat

Tot luni, trei mandate de judecator la Curtea Constitutionala au expirat. Daca Presedintia a numit deja persoana care il va inlocui pe cel pus in functie la CCR, batalia in Senat si Camera Deputatilor se duce strans pentru celelalte doua nume. Cum era de asteptat, lucrurile s-au blocat la procedura. Roberta Anastase a solicitat Comisiei juridice a Camerei un punct de vedere in legatura cu votul din plen privind desemnarea lui Valer Dorneanu (PSD) ca judecator al Curtii Constitutionale, dupa ce sedinta de vot de saptamana trecuta nu a intrunit cvorumul. Dorneanu a obtinut 161 de voturi, fata de Stefan Minea (sustinut de PDL) – 123 de voturi. Votul nu a fost insa validat de Anastase pe motiv ca Valer Dorneanu nu a intrunit numarul necesar de voturi (168, adica majoritatea din Camera Deputatilor).

Victor Ponta, liderul social-democrat, a anuntat, tot luni, ca PSD a inceput procedura de sanctionare a presedintelui Camerei Deputatilor, \”de excludere temporara de la lucrarile Camerei Deputatilor, dupa ce votul legal pentru ca domnul Valer Dorneanu sa devina judecator al CCR a fost blocat prin vointa abuziva si ilegala a unui presedinte de Camera, gest fara precedent\”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.