Managerul de instanta va degreva judecatorii de treburile administrative

 

Guvernul a aprobat, miercuri, proiectul de lege privind statutul personalului de specialitate din cadrul instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea, urmand sa fie dezbatut si adoptat de Parlament. Potrivit ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, prin introducerea managerului de instanta, care va prelua toate atributiile ce tin de administrarea bugetului si a patrimoniului instantelor, se va conferi judecatorului un alt statut: “sa judece, lasand functiile administrative si bugetare pe seama unor specialisti”.

Ministrul Justitiei a aratat ca acest proiect are in vedere restructurarea si reformarea de substanta a personalului auxiliar din instante si parchete. “Reorganizam intreaga structura a personalului care deserveste, practic, actul de justitie alaturi de magistrati. Astfel, acest personal de specialitate se va imparti in trei categorii mari: personal judiciar, personal de asistenta si personal tehnico-administrativ”, a declarat ministrul Justitiei. Personalul judiciar va include grefierul judiciar, grefierul de sedinta si grefierul de ancheta, cel de asistenta va fi alcatuit din grefieri, grefieri arhivar-registratori si agenti procedurali, iar personalul tehnico-administrativ va fi format din specialisti IT, criminalisti si soferi.

Actul normativ realizeaza, practic, transferul de sarcini de la judecatori la grefieri, prin introducerea unei noi functii, aceea a grefierului judiciar, construit pe baza modelelor europene consacrate in materie (rechtspfelger-ul german si austriac), in concordanta cu prevederile europene in materie. “Prin implicatiile indirecte, vom avea o scurtare a duratei proceselor judiciare. Pe de o parte, se va separa functia de manager de instanta de competenta juridica propriu-zisa, iar pe de alta parte, se va institui functia de grefier judiciar, ambele reglementari dand posibilitate personalului judiciar specializat sa solutioneze procesele judiciare in termen rezonabil. “Este un proiect care raspunde nevoilor de modernizare a sistemului judiciar si nevoilor romanilor de a avea procese judecate mai repede si cu costuri mai reduse”, a apreciat premierul Emil Boc.

Actul normativ va intra in vigoare la 6 luni de la momentul publicarii sale in Monitorul Oficial al Romaniei.

Magda SEVERIN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.