Mercedes-Benz a lansat EQC – primul SUV complet electric sub brandul EQ

În cadrul Salonului Auto de la Paris din 2016, Mercedes-Benz a prezentat pentru prima dată noul brand dedicat mobilității electrice. Doi ani mai târziu, Mercedes-Benz prezintă  EQC (cu un consum de putere de 22.2kWh/100km în regim mixt, emisii locale zero de CO2, cifre provizorii), primul autovehicul complet electric lansat din gama EQ.  

Prin design-ul curat și accentele colorate emblematice, EQC este pionierul look-ului electric avant-garde, reflectând în același timp filozofia de design Progressive Luxury. În ceea ce privește calitatea, siguranța și confortul, EQC reprezintă pe deplin standardele Mercedes-Benz în lumea autoturismelor electrice și convinge prin atributele care îl reprezintă.

Acestora li se alătură și performanța dinamică, datorită celor două motoare electrice de pe punțile față și spate, cu o putere combinată de 300kW. Strategia de operare sofisticată permite o autonomie energetică care depășește 450km, potrivit standardului NEDC (cifre provizorii).  

De asemenea, EQC dispune de servicii complexe, datorită Mercedes me și face ca mobilitatea electrică să devină convenabilă și adecvată transportului zilnic. Așadar, EQC simbolizează începutul unei noi ere a mobilității în cadrul Daimler.

„Cu EQC – primul SUV complet electric de la Mercedes-Benz – facem un pas înainte. Sistemele de propulsie electrică reprezintă un element esențial în ceea ce privește mobilitatea viitorului. Așadar, vom investi mai mult de 10 miliarde de Euro în extinderea portofoliului EQ și mai mult de 1 miliard de Euro în producția globală de baterii,” a declarat Dieter Zetche, Președinte Daimler AG și CEO Mercedes-Benz Cars.

„Noul EQC este un Mercedes-Benz în adevăratul sens al cuvântului, având în vedere atributele clasice precum calitatea, siguranța și confortul. Mai mult, acestora li se adaugă și performanța dinamică, datorită celor două motoare electrice de pe punțile față și spate cu o putere de 300kW și o strategie de operare inteligentă cu o autonomie energetică superioară. EQC face parte din familia în creștere a autovehiculelor propulsate electric a Mercedes-Benz.” a declarat Ola Källenius, membru al Boardului de Management a Daimler AG, responsabil de Cercetare în cadrul grupului și Dezvoltare în cadrul Mercedes-Benz Cars.  

„Segmentul de vehicule electrice are acum un Mercedes – cu EQC, punem pe străzi primul Mercedes-Benz lansat sub brandul EQ. EQ înseamnă „Electric Intelligence” și reprezintă partea progresivă a Mercedes-Benz. Încă de la început, le oferim clienților noștri, în mod sistematic, inovații centrate pe individ, ce încorporează servicii inteligente și soluții de încărcare în rețea”, a declarat Britta Seeger, membru al Boardului de Management a Daimler AG, responsabil de Vânzări în cadrul Mercedes-Benz Cars.  

Datorită proporțiilor sale generoase, EQC se integrează în clasa crossover SUV. Plafonul extins și aspectul geamurilor cu linii joase, cât și trapa plafonului tipică Coupé-urilor, poziționează acest autovehicul între un SUV și un SUV Coupé.

O trăsătură care se face remarcată în partea din față a modelului este panoul negru care cuprinde grila și farurile. Pentru prima oară, panoul negru este încadrat, în partea superioară, de fibră optică care conectează luminile de zi. Pe timp de noapte, acest element creează o bandă orizontală de lumină, aproape neîntreruptă. Ramele interioare și tuburile farurilor standard MULTIBEAM LED au finisaj negru lucios. Accentele de culoare contrastante confirmă, discret, apartenența modelului la noua familie EQ: liniile albastre pe fundal negru și gravura albastră MULTIBEAM.

Interiorul de calitate al EQC are de asemenea un aspect electro avant-garde. Un exemplu perfect este marginea rotunjită a panoului de bord, similară nervurilor unui amplificator hi-fi. Profilul tipic al aripilor Mercedes-Benz este asimetric, fiind decupat în dreptul șoferului. În această zonă este plasat unul din elementele de bază ale bordului: caseta lucioasă, high-tech, care încadrează gurile de ventilație plate, cu voleți în formă de cheie, în nuanțe de rosé-auriu.

Grup propulsor: performața dinamică întâlnește eficiența

EQC este echipat cu un sistem de propulsie nou, reprezentat prin câte un motor electric compact pe fiecare punte. Astfel, EQC dispune de abilitățile unui autovehicul cu tracțiune integrală. Sistemele de propulsie electrică sunt configurate diferit, pentru a reduce consumul de putere și a spori dinamismul: motorul electric frontal este optimizat pentru eficiență maximă, iar cel din spate determină nivelul de dinamism. Împreună, acestea generează o putere de 300kW și un cuplu maxim de 765 Nm.

Mai mult, prin intermediul măsurilor eficiente de antifonare, inginerii Mercedes-Benz au reușit să reducă semnificativ zgomotul din interiorul autovehiculului.

Design și linii de echipare

Mercedes-Benz EQC este disponibil în două variante de echipare: Electric Art, cu accente de design în culoare rosé-auriu, și AMG Line, cu opțiuni de configurare AMG pentru exterior și interior.

Sistemul multimedia MBUX: cu funcții specifice pentru EQC

Modelul EQC dispune de inovatorul sistem multimedia MBUX – Mercedes-Benz User Experience, care are numeroase funcții adaptate gamei EQ, precum afișarea autonomiei, nivelul de încărcare și circulația fluxului de energie. Sistemul de navigare optimizat pentru EQ, modurile de conducere, curentul de încărcare și timpul de plecare pot fi, de asemenea, controlate și reglate prin intermediul MBUX.

Afișajul MBUX integrează o secțiune specială pentru modelele EQ, care grupează numeroase funcții specifice. Alternativ, utilizatorul poate accesa în mod direct meniul EQ al sistemului MBUX prin tasta amplasată în partea stângă-jos a bordului. Datorită sistemului de recunoaștere vocală, opțiunea de control inteligent prin intermediul vocii, disponibilă la modelele EQ, permite șoferului să opereze mai ușor noul model EQC. Noul sistem LINGUATRONIC suportă mai multe funcții de infotainment (ex.: setarea destinației, gestionarea apelurilor telefonice și a mesajelor, selecția muzicii, consultarea prognozei meteo), precum și numeroase funcții de confort, precum controlul climatizării sau iluminarea.

Moduri de conducere

Consumul și autonomia vehiculelor electrice depind în mare măsură de stilul de condus. EQC asistă șoferul prin moduri de conducere, care au diferite caracteristici:

  • COMFORT: setări implicite, pedala de accelerație susține un stil de condus confortabil, care devine automat mai dinamic în funcție de stilul de condus.
  • ECO: program de conducere centrat pe eficiență și consum redus.
  • MAX RANGE: program inteligent de conducere, care asistă șoferul pentru a obține autonomia maximă.
  • SPORT: program de conducere axat pe obținerea celei mai bune performanțe.
  • INDIVIDUAL: program ce permite setarea manuală a diverșilor parametri.

Conducătorul auto poate influența gradul de recuperare a energiei la frânare prin utilizarea a două padele amplasate în spatele volanului. Padela din stânga crește nivelul de recuperare, iar cea din stânga – îl reduce.

Încărcare flexibilă și rapidă          

Modelul EQC dispune în echiparea standard de un încărcător cu sistem de răcire cu apă (OBC), de 7,4 kW, ceea ce îl face adecvat pentru încărcarea la curent alternativ acasă sau la stațiile publice de încărcare.

Încărcarea folosind o stație Mercedes-Benz este de până la de trei ori mai rapidă, comparativ cu cea de acasă, la prizele normale. Este mai rapidă încărcarea la curent direct, funcție disponibilă standard pentru EQC, de exemplu prin intermediul sistemelor de încărcare combinată (CCS) în Europa și SUA, CHAdeMO în Japonia sau GB/T în China. În funcție de nivelul de încărcare (SoC), EQC poate fi încărcat cu o putere maximă de până la 110 kW, la o stație de încărcare adecvată. În aproximativ 40 de minute, bateria poate fi încărcată de la 10% până la 80% SoC (date provizorii).   

Încărcarea acasă devine și mai facilă cu noua generație de stații de încărcare Mercedes-Benz, printr-un proces mai rapid, controlat de pe smartphone.

Clienții pot alege dintre trei variante de stații de încărcare: Standard (disponibilă pe piață din iunie 2018), Advanced și Twin, pentru încărcarea mai multor vehicule simultan (ambele vor deveni disponibile în prima parte a anului 2019). Stațiile de încărcare Advanced și Twin pot fi conectate la internet și permit controlul prin RFID (identificare prin frecvență radio).

Cu stația de încărcare Mercedes-Benz, EQC poate fi încărcat acasă de până la trei ori mai repede față de o priză domestică. Stația este compatibilă și cu vehiculele electrice ale altor producători auto.

Mercedes-Benz oferă soluții inteligente de încărcare și pentru companii și operatorii de flote, prin care aceștia pot monitoriza și contoriza toate procesele de încărcare.

Servicii inteligente: călătorie relaxată de la început până la sfârșit

De la un producător de vehicule premium, Mercedes-Benz devine un furnizor de servicii de mobilitate premium. Gama EQ integrează aplicația Mercedes me și oferă servicii complete pentru prezentul și viitorul electro-mobilității. Cele mai importante noi servicii și funcții ale modelului EQC, care urmează să fie lansate, includ:  

  • Controlul climatizării înainte de urcarea în mașină: reglează temperatura dorită în interiorul vehiculului, înainte de plecare. Funcția poate fi setată direct din sistemul MBUX sau aplicația Mercedes me. Este un sistem sofisticat, dotat cu o pompă de căldură și dispozitive de încălzire electrică, care climatizează interiorul înainte de urcarea în vehicul.
  • Sistemul de navigare, optimizat pentru gama EQ, calculează cel mai rapid traseu, ținând cont și de cel mai scurt timp de încărcare. Planificarea rutei este modificată în funcție de schimbările care apar, atât extern, prin intermediul aplicației Mercedes me, cât și din interiorul vehiculului. Datorită navigației optimizate pentru EQ, clienții Mercedes-Benz pot să localizeze cu ușurință stațiile de încărcare, iar aplicația Mercedes me Charge le oferă acces rapid la stațiile de încărcare ale furnizorilor, chiar și din afara țării. Serviciile sunt completate și de o metodă simplă de plată.

Sisteme de siguranță pasive și active: conceptul de siguranță adaptat modelului EQC

EQC, primul model din gama EQ, este echipat cu sisteme de asistență de ultimă generație marca Mercedes-Benz. Pachetul Driving Assistance include câteva funcții noi, precum ajustarea vitezei în ambuteiaje, ca măsură de precauție. Atunci când detectează un ambuteiaj, sistemul Active Distance Assist DISTRONIC reduce viteza vehiculului la aproximativ 100 km/h.  

Noul EQC respectă cele mai înalte cerințe și din punct de vedere siguranță pasivă. În afară de programul standard de teste de impact, Mercedes-Benz aplică standarde suplimentare de siguranță pentru baterii și toate componentele care conduc curentul electric, depășind astfel cerințele legale.

Protecția mecanică a bateriei: sistemul de înaltă siguranță începe cu poziția bateriei de înaltă tensiune, instalată sub podeaua vehiculului. Unitatea de stocare a energiei este înconjurată de un cadru stabil, care poate absorbi energia. Între cadru și baterie sunt instalate elemente capabile să absoarbă forțele suplimentare în cazul unui impact lateral sever. Un dispozitiv de protecție a acumulatorului din zona frontală a bateriei poate împiedica perforarea acesteia în cazul unui impact seve

Protecția electrică a sistemului de înaltă tensiune: expertiza Mercedes-Benz în domeniul sistemelor de conducere de înaltă tensiune a condus la dezvoltarea unei tehnologii moderne de siguranță, care se activează în caz de accident. Sistemul de înaltă tensiune se închide automat, în mod reversibil sau ireversibil, în funcție de gravitatea accidentului.

Testare: teste de anduranță în întreaga lume

Până la lansarea pe piață, 200 de prototipuri și vehicule de pre-producție EQC vor fi trecut de programul de testare, format din 500 de teste individuale, care acoperă câteva milioane de km parcurși pe patru continente (Europa, America de Nord, Asia și Africa). La fel ca toate autovehiculele Mercedes-Benz, modelul EQC trebuie să treacă programul standard, solicitant, de testare a sistemului de propulsie electrică, a bateriilor, a interacțiunii dintre toate componentele sistemului de propulsie.

Pe durata procesului, experții în testare adună informații pe baza rezultatelor testelor digitale, efectuate pentru a asigura atât rezistența de construcție a vehiculului, cât și pentru simulări privind comportamentul în caz de accident, aerodinamica și simulatorul NVH – zgomot, vibrații, rigiditate. Raportul dintre testarea digitală și cea reală variază între 35% și 65%.

Producție: pregătiri în plină desfășurare la fabrica din Bremen

Producția primului model din gama EQ va începe în 2019, la fabrica Mercedes-Benz din Bremen, Germania. Noul EQC va fi integrat în producția de serie ca vehicul complet electric și va încorpora cele mai noi tehnologii de producție.

În paralel cu producția de serie a EQC, va începe și producția de baterii pentru noul model la fabrica din Kamenz, situată în apropiere de Dresda, Germania. Producția EQC pe piața din China va fi asigurată de compania Beijing Benz Automotive Co. Ltd. (BBAC).

Brandul EQ

În 2016, la Paris Motor Show, Mercedes-Benz a prezentat primul său produs dedicat electro-mobilității: EQ. Numele este abrevierea de la „Electric Intelligence”, care derivă din valorile brandului „emoție și inteligență”. Brandul EQ transcede autovehiculul propriu-zis, oferind un ecosistem larg de produse, servicii, tehnologii, inovații și inpirație, toate dedicate electro-mobilității.

Odată cu creșterea portofoliului Mercedes-Benz, brandul EQ oferă clienților interesați de transportul electric informații accesibile și transparente. Totodată, reprezintă următorul pas în strategia de marketing „Best Customer Experience”. În următorii ani, peste 10 miliarde de Euro vor fi investiți în extinderea gamei electrice și mai mult de un miliard de Euro în producția de baterii. În același timp, Mercedes-Benz investește în expansiunea sistematică a infrastructurii de stații de încărcare.

Pe drumul spre transport cu zero emisii, compania urmărește trei planuri de acțiune la nivel strategic prin autovehicule electrice (EQ), modele hybride (EQ Power) și motoare termice electrificate (EQ Boost).

Prin EQ, Mercedes-Benz definește perspectiva viitorului și construiește un brand nou și distinct. La fel cum Mercedes-Benz reprezintă Modern Luxury, Mercedes-Maybach încorporează Ultimate Luxury, iar Mercedes-AMG înseamnă Performance Luxury, EQ indică drumul spre viitor prin Progressive Luxury.

Patru teme de discuție vor transforma fundamental transportul viitorului: conectivitatea utilizator-autoturism, deplasarea autonomă, dezvoltarea mobilității digitale și serviciile de transport și electro-mobilitate.

Motto-ul EQ este „Educate, Entertain, Inform”, care se traduce prin informații reale transpuse într-un conținut surprinzător, preponderent vizual, tangibil și simplificat.

Cei interesați își pot evalua nevoia de a achiziționa un vehicul electric sau hybrid în funcție de nevoile lor zilnice de transport, prin aplicația EQ Ready. Aplicația înregistrează călătoriile reale efectuate de utilizatori, analizează comportamentul lor zilnic privind transportul și compară datele cu numeroși parametri ai vehiculelor electrice și hibride. Acest lucru permite testarea e-mobilității într-o manieră virtuală și, în același timp, reală. Totodată, aplicația EQ Ready recomandă ce modele smart sau Mercedes-Benz sunt compatibile cu caracteristicile individuale ale utilizatorului.

Mai multe informații despre EQC, brandul EQ și electro-mobilitate sunt disponibile la www.mercedes-benz.com/eqc.

multe informații despre Mercedes-Benz sunt disponibile online: www.media.daimler.com și www.mercedes-benz.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.