Metrorex extinde Magistrala 4

 

Metrorex va extinde cu doua statii Magistrala 4, pana in zona lacului Straulesti, unde va fi construit un nod terminal cu o parcare, un dispecerat si o autogara. Investitia este estimata la 1,22 miliarde lei, inclusiv TVA (298,5 milioane euro), se va derula pe o perioada de patru ani si va fi finantata printr-un imprumut de la Banca Europeana de Investitii, de la bugetul de stat si din surse proprii ale Metrorex.

 

\”Metrorex a propus revizuirea solutiilor tehnice pe zona Zarea-Laromet (Laminorului), extensia Tronsonului II pana in zona Lacului Straulesti precum si realizarea extinderii dispeceratului central (centru operational) si amenajarea terenului la suprafata printr-un nod intermodal in Zona Straulesti – parcare si autogara pentru calatorii periurbani cu metroul\”, se arata intr-un proiect de HG, elaborat de Ministerul Transporturilor. In document se argumenteaza ca transportul subteran cu metroul va fi dezvoltat astfel incat cel de suprafata sa devina complementar. \”De asemenea, se are in vedere realizarea unui sistem de transport integrat si neconcurential, iar prin implementarea unor poli de schimb cum va fi cel de la Lac Straulesti se va stimula renuntarea benevola la folosirea automobilelor personale in favoarea transportului in comun pentru deplasarile intraurbane\”, se specifica in proiectul de act normativ.

In prezent, Magistrala 4 de metrou are patru statii (Gara de Nord 2, Basarab 2, Grivita si 1 Mai), iar in luna iulie vor fi puse in functiune alte doua (Pajura si Parc Bazilescu). Viitoarele doua statii sunt Laminorului si Lac Straulesti. Capacitatea de transport a tronsonului va fi de 50.000 de persoane pe ora pe fiecare sens, iar Magistrala 4 va avea o lungime totala de 7,8 km si 8 statii.

Pentru deschiderea liniei 1 Mai-Parc Bazilescu, Metrorex a angajat in aprilie 180 de persoane, banii fiind prevazuti in buget. Potrivit notei de fundamentare a proiectului HG elaborat in acest sens de Ministerul Transporturilor, “numarul angajatilor va creste de la 4.255 de salariati la 4.435. Castigul mediu lunar va ramane neschimbat, la 3.776 lei”. Totodata, veniturile sunt egale cu cheltuielile si vor creste usor, de la 570,89 milioane lei la 580,19 milioane lei. Bugetul Metrorex cuprinde in acest an subventii de 349 milioane lei, investitii de 421,4 milioane lei, plati restante de 156,7 milioane lei si creante de 20 milioane lei.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.