Nu scapam de ceata nici in zilele urmatoare

De cateva zile, Romania este acoperita de ceata in fiecare noapte si dimineata, pana dupa pranz, traficul rutier, maritim sau aerian fiind puternic afectat. Luni s-a ajuns si la Cod galben, emis de Administratia Nationala de Meteorologie pentru intreaga zona extracarpatica. La randul sau, Centrul Infotrafic al Politiei Romane anunta vizibilitate scazuta sub 100 de metri, iar in unele zone chiar sub 50 de metri pe toate drumurile din tara, astfel ca le recomanda conducatorilor auto sa foloseasca luminile de ceata impreuna cu cele de intalnire, sa circule cu viteza redusa si sa evite depasirile. Feneomen firesc in aceasta perioada a anunlui, ceata va persista si in zilele urmatoare.

Avertizarea Cod galben este valabila, luni, pentru judetele Arges, Dambovita, Prahova, Ilfov, inclusiv zona municipiului Bucuresti, Ialomita, Calarasi, Teleorman si Giurgiu. ANM prognozeaza insa ceata in toate regiunile joase – din Muntenia, Oltenia, Dobrogea, Moldova si Transilvania -, dimineata si noaptea.

Porturile Midia, Mangalia Constanta Nord si Constanta Sud au fost inchise de duminica dimineata, din cauza cetii dense, vizibilitatea pe mare scazand sub o jumatate de mila marina. Din acelasi motiv a fost oprit si tranzitul de barje prin ecluza de la Agigea a Canalului Dunare – Marea Neagra.

De asemenea, doua curse aeriene care trebuia sa aterizeze pe Aeroportul International \”Mihail Kogalniceanu\” din judetul Constanta au fost deviate catre Tulcea si Bucuresti. Pe Aeroportul International Cluj-Napoca au fost anulate 11 curse aeriene, din cauza cetii intense. Sambata dupa-amiaza fusesera afectate de ceata alte 6 curse aeriene, dinspre Spania, Italia si Germania.

Totodata, circulatia rutiera este ingreunata pe mai multe drumuri nationale si judetene, dar si pe segmente ale Autostrazii Bucuresti-Constanta si ale Autostrazii Bucuresti-Pitesti, potrivit Centrului Infotrafic al Politiei Romane. Duminica s-a circulat cu dificultate pe mai multe drumuri nationale si autostrazi, inregistrandu-se si accidente rutiere pe fondul neadaptarii la conditiile de drum si ceata.

Antiderapant pe A3

In judetul Cluj, traficul rutier pe Autostrada A3 a fost oprit duminica in ambele sensuri, timp de doua ore, de la 12. 20 pe tronsonul Gilau – Turda, iar de la ora 12.45 si pe tronsonul Campia Turzii – Turda, din cauza poleiului. Traficul rutier a fost deviat prin municipiul Cluj-Napoca, timp in care pe autostrada s-a imprastiat material antiderapant.

Pe Autostrada A1 Bucuresti – Pitesti se circula si luni in conditii de ceata, iar pe alocuri, vizibilitatea scade sub 50 de metri. Totodata, pe drumul paralel, DN7, in judetul Arges, se circula in conditii asemanatoare, pe segmentul Pitesti – Gaesti.

Pe Autostrada A2, vizibilitatea este peste 100 de metri, ceva mai redusa in apropiere de Bucuresti.

Pe Valea Prahovei, duminica dupa-amiza s-a circulat in coloana, inca de la ora 14.00, pe raza statiunilor montane, din cauza vizibilitatii reduse sub 100 de metri. Vineri si sambata, dispeceratul de monitorizare a traficului de la Barcanesti, judetul Prahova, a inregistrat pe sensul de mers Bucuresti – Ploiesti 39.395 de autovehicule, cu 946 mai multe decat saptamana trecuta.

TIR-uri rasturnate

Politistii rutieri au patrulat toata noaptea pe soselele din tara, insa tot s-au produs accidente. In Mehedinti, trenul Rapid Bucuresti-Belgrad a lovit o autoutilitara la trecerea de calea ferata din apropierea localitatii Butoiesti. Nu au existat victime, soferul reusind sa sara din masina, insa traficul feroviar a fost blocat o perioada. Totodata, un TIR cu remorca a derapat pe DN 7, la iesirea din Titu spre Gaesti, a rupt parapetul de pe marginea drumului si a cazut de pe pasarela rutiera pe calea ferata.

Circulatia trenurilor intre Simeria si Petrosani a fost si ea blocata, duminica dimineata, din cauza unui TIR care s-a prabusit de pe un pod peste o linie de cale ferata. Cabina a ajuns pe calea ferata, in timp ce o parte din remorca a ramas agatata de parapetii podului care trece peste linia Simeria-Petrosani. Firele electrice de contact de pe linia ferata au fost rupte, astfel ca traficul feroviar a fost sistat pe ambele linii ale rutei Simeria – Petrosani. Circulatia rutiera in zona a fost deviata pe rute ocolitoare (Geoagiu-Rapolt-Uroi), pentru a permite unei macarale de mare tonaj sa tracteze TIR-ul de pe sinele de cale ferata. Soferul a scapat cu viata.

Nu acelasi noroc l-au avut pasagerii unui autoturism pe DN 72, intre Ploiesti si Targoviste, in zona Mija: o persoana a murit, iar alte 4 au ajuns in stare grava la Spitalul de Urgenta din Targoviste, dupa ce masina in care se aflau a lovit un cap de pod, rupandu-se in doua.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.