OUG: Părinții, plătiți și în vacanța de Paști

Guvernul Orban a adoptat, în ședința din 2 aprilie, o Ordonanță de urgență (OUG) prin care acordă zile libere părinţilor, pentru supravegherea copiilor cu vârste de până în 12 ani, și în perioada vacanței de Paști, ca prelungire a acestei facilități stabilite deja prin OUG 30/2020, dar care nu luase în calcul vacanța.

Dar și OUG nr. 30/2020 a venit să corecteze o lege în acest sens: Legea 217/2020, intrată în vigoare la data de 17 martie 202,0 privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru a-şi supraveghea copiii atunci când se închid şcolile în situaţii extreme.

Iată precizările ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS):

Guvernul a adoptat în acest sens o Ordonanţă care modifică art. 1 alin. (1) din HG nr. 217/2020 pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ. Măsura era necesară în contextul restricţionării drastice a circulaţiei persoanelor în ultima perioadă, printr-o serie de ordonanţe militare, mai ales a persoanelor vârstnice, care, în marea lor majoritate, se ocupau de supravegherea nepoţilor pe timpul zilei”.

În cazul părinţilor care beneficiază, deja, de zilele libere acordate în baza Legii nr. 19/2020, prelungirea acestei perioadei se face din oficiu, angajatorul urmând să-i înştiinţeze despre acest drept prin mijloace de comunicare electronice. 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.