Pacientii agresori risca inchisoarea

Pacientii care agreseaza verbal sau fizic medici, asistenti medicali sau soferi de ambulante vor fi sanctionati cu amenda sau inchisoare de la 6 luni la 12 ani, in functie de gravitatea faptei, potrivit unui proiect de lege aprobat miercuri de Guvern. Actul normativ va fi transmis spre dezbatere si adoptare Parlamentului.

Potrivit legislatiei in vigoare, o persoana care agreseaza un medic intr-un spital poate fi sanctionata cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda, insa cum personalul medical nu intra in categoria functionarilor publici, articolul 239 din Codul Penal privind ultrajul nu poate fi aplicat. Astfel,  a fost nevoie de un act normativ care sa reglementeze situatia, a explicat Ladislau Ritli, ministrul Sanatatii. El a precizat ca \”experienta ultimelor luni\” indica inmultirea cazurilor de acte de violenta atat in spitale, cat, mai ales, in urma chemarilor la domiciliu. “Noi dorim, prin acest act normativ, sa descurajam actele de violenta ale pacientilor si apartinatorilor acestora, acte care lezeaza demnitatea personalului sanitar”, a spus ministrul Sanatatii.

Conform actului normativ, amenintarea unui medic, asistent medical, sofer de autosanitara, ambulantier sau orice alt fel de personal din sistemul sanitar, aflat in exercitiul functiunii, va fi pedepsita cu inchisoarea de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda. De asemenea, orice acte de violenta, ca de exemplu lovirea, savasite impotriva cadrelor medicale vor fi sanctionate cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani, iar vatamarea corporala poate fi pedepsita cu inchisoare de la 6 luni la 6 ani. Vatamarea corporala grava se va pedepsi cu inchisoare de la 3 la 12 ani.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.