Peste 100 de permise ridicate si dosare penale soferilor prinsi bauti la volan

Politistii rutieri au intocmit 85 de dosare penale si au retinut 133 de permise de conducere in numai patru ore, in cadrul unei actiuni desfasurate in noaptea de 26 spre 27 iunie a.c., intre orele 22:00 – 02:00, in judetele Neamt, Suceava, Iasi, Brasov, Prahova, Arges, Dolj, Hunedoara, Timis, Arad si in Capitala.

Operatiunea, la care au participat aproximativ 900 de politisti rutieri, a avut ca principal scop depistarea conducatorilor de autovehicule aflati sub influenta bauturilor alcoolice la volan. Potrivit Politiei Romane, din cele 127 de infractiuni constatate, circa 75% (respectiv 85) au fost pentru alcoolemie peste limita legala admisa. Din totalul de 188 de permise de conducere retinute, 133 au fost exclusive pentru consumul de bauturi alcoolice. De asemenea, au fost retrase 86 de certificate de inmatriculare, pentru diferite defectiuni tehnice. “Actiunea continua seria activitatilor declansate la nivel national pentru cresterea gradului de siguranta rutiera si reducerea victimizarii populatiei prin accidente de circulatie si s-a circumscris campaniei preventive semestriale Alcohol/Drogs, initiata in plan european de catre organizatia politiilor rutiere europene TISPOL”, informeaza IGPR.

Potrivit specialistilor, consumul de alcool reprezinta una dintre cauzele frecvente de tulburare a capacitatii de conducere si, implicit, de comitere a accidentelor. Conducatorii auto bauti la volan incalca frecvent normele de circulatie, conduc cu viteza excesiva, se angajeaza in depasiri neregulamentare sau executa in mod periculos virajele. Totodata, consumul de bauturi alcoolice reduce viteza de reactie si precizia miscarilor si poate determina scaderea acuitatii vizuale si auditive a soferilor.

Legea pedepseste aspru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de catre un sofer care a consumat bauturi alcoolice, pedeapsa prevazuta fiind inchisoarea de la 1 la 5 ani pentru soferul cu o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange.

 

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.