Petrom: Cererea mare a scumpit motorina

 

Majorarea preturilor la motorina este determinata de cresterea cererii pentru acest produs tip de combustibil, sustine Mariana Gheorghe, directorul executiv al OMV Petrom. In urma cu doi ani, ea estima o reducere a consumului de carburanti, motiv pentru care Rafinaria Arpechim Pitesti a fost inchisa anul acesta, iar cea de la Petrobrazi are micsorata capacitatea de rafinare.

‘Cererea de diesel a crescut si preturile sunt o reflectare a cererii si ofertei. In Romania producem mai putin decat este cererea. Este o tendinta la nivel mondial (cresterea pretului motorinei – n.r.)’, a spus ea. Reamintim ca pretul titeiului a scazut din aprilie cu 11% la nivel mondial, fara ca acest lucru sa impiedice cumva scumpirea carburantilor la pompa in Romania. Cele mai recente majorari in statiile OMV Petrom s-au inregistrat la inceputul acestei saptamani, cu 6 bani la benzina si 12 bani la motorina, astfel ca diesel-ul a intrecut la pret benzina. Astfel, litrul de benzina Premium fara plumb costa 5,58 lei iar un litru de motorina Euro Diesel 5 costa 5,59 lei.

Dir. Gheorghe estima, in decembrie 2009, ca pe termen mediu si lung consumul de carburanti va scadea, in conditiile in care la nivel global, implicit in Romania, se inregistreaza o supracapacitate de rafinare. Acesta a fost si motivul invocat anul acesta pentru inchiderea Rafinariei Arpechim Pitesti – cu capacitatea de prelucrare de 3,5 milioane tone annual – si tranformarea ei in depozit de titei si produse petroliere. OMV Petrom mai are functionala doar Petrobrazi Ploiesti, insa si aici a fost redusa capacitatea de rafinare, de la 4,5 la 4,2 milioane tone pe an, pe motiv ca s-a micsorat consumul de carburanti.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.