Politia Rutiera si Ordinea Publica trec la Primarie. Visul lui Basescu


 

CSAT a aprobat, luni, trecerea Politiei Rutiere si a Ordinii Publice de la Politia Nationala catre Politia Locala, urmand ca Guvernul sa adopte legislatia aferenta transferului. Astfel, primariile vor avea in subordine si aceste domenii, unul dintre ele – ordinea publica – suprapunandu-se deja cu activitatea politistilor locali. Presedintele Traian Basescu reuseste, astfel, sa-si vada realizat visul de pe vremea cand era primar general al Bucurestilor.

 

\”Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a aprobat conceptia de reconfigurare a sistemului de ordine publica prin transferul de personal si responsabilitati in coordonarea administratiei locale. In acest context, Guvernul Romaniei va adopta legislatia necesara pentru transferul de responsabilitati in domeniile ordinii publice si circulatiei rutiere de la Politia Nationala catre Politia Locala, pentru a creste astfel eficienta actiunilor de pe teren\”, arata, intr-un comunicat, Administratia Prezidentiala, dupa sedinta de luni a CSAT.

Pe vremea cand era primar general al Bucurestilor, actualul presedinte al tarii, Traian Basescu, a incercat sa convinga Guvernul Nastase sa ii transfere Politia Rutiera si Serviciul de Ordine Publica la Primaria Capitalei, insa nu a reusit. Presa il compara deja cu Rudolph Giuliani, supranumit \”Rudy\”, cel care a reusit in timpul mandatului sau de primar al New-York-ului sa scada sub media nationala criminalitatea din marele oras. Iata ca dupa aproape 10 ani visul lui Basescu se poate implini.

Seful statului va impusca acum doi iepuri dintr-un foc: va restructura Politia Rutiera si, mai ales, Serviciul de Ordine Publica pe care Ministerul de Interne se tot chinuie sa le “curete”, si le va transfera primariilor, scapand Ministerul de Interne de o cheltuiala. Reamintim ca, in 22 februarie, la bilantul activitatii MAI pe anul 2010, Traian Basescu a dat cu Politia de pamant si i-a cerut ministrului Traian Igas \”o evaluare om cu om, sa ramana numai personalul competent si integru\”. Cum tizul sau nu s-a prea descurcat pana acum, tot Basescu a venit cu solutia salvatoare, prin decizia CSAT.

Seful statului avertiza in februarie ca \”toate procesele de restructurare a MAI s-au limitat, in ultimii ani, la o pacaleala servita politicienilor si publicului\” si cerea “sa nu mai fie invartite casute in organigrama”. “Cred ca unul dintre elementele fundamentale in procesul de restructurare a MAI nu este schema clasica. Adica invartim niste casute si lasam oamenii la fel. Toate procesele de restructurare petrecute in acest minister, de foarte multi ani incoace, s-au limitat la aceasta pacaleala servita oamenilor politici si publicului. Ne-am restructurat, ne-am organizat si ne-am facut mai buni. Nu este adevarat, si nu mai putem spune ca restructuram si eficientizam Ministerul Administratiei si Internelor doar invartind casute in organigrama. Nici la nivel central, nici la nivel teritorial. Cel putin eu, cu certitudine, nu voi putea fi pacalit cu aceasta noua reformare a MAI. Ceea ce va cer in procesul de reformare a ministerului este o evaluare om cu om, si ramane in structurile centrale si teritoriale ale acestui minister un personal competent si integru. Daca nu, reorganizarea este doar o poveste. (…) De aceea, in calitate de sef al CSAT, domnule ministru si domnilor chestori, generali, ofiteri superiori, va cer un tip de restructurare cum nu ati facut pana acum: calitate, evaluare a oamenilor, pentru a stabili cine poate avea calitatea de salariat al acestui minister. Numai asa putem considera ca intram intr-un proces de restructurare. Foarte multi ministri din urma incoace s-au plans de numarul insuficient de politisti. Realitatea este ca suntem peste media Uniunii Europene, deci aveti de unde selecta”, a spus presedintele.

 

MAI, “curatat” cu mana lui Basescu

Traian Basescu i-a ridicat atunci si mai mult mingea la fileu lui Igas, afirmand ca “oriunde pui degetul apar elemente de coruptie”. “Fie ca vorbim de ce am vazut cu totii la Pitesti, anul trecut, cu permisele auto, fie ca vorbim de ce-am vazut zilele acestea prin frontiere, fie ca vorbim de intelegeri cu grupuri de crima organizata la nivel local si toleranta fata de acestea, sunt tot realitati ale MAI. (…) Daca nu veti veghea la un proces de curatare a ministerului, cu structurile lui de la Bucuresti pana in ultima comuna, calitatea si credibilitatea activitatii ministerului nu vor fi apreciate\”. Dar nu a fost suficient. Disponibilizarile anuntate de Traian Igas – 10.000 de angajati ai MAI – se “lungesc” pana la sfarsitul anului.

Pe de alta parte, premierul Emil Boc a restructurat in vara trecuta administratiile locale, si implicit structurile de Politie Locala aflate in subordinea lor, prin OUG 63/2010, care stabilea numarul maxim de posturi pentru fiecare primarie – inclusiv politistii locali -, in functie de numarul locuitorilor. A fost o jale mare prin primarii, mai les in Bucuresti, unde, spre exemplu, primarul Andrei Chiliman angajase la Sectorul 1 nu mai putin de 1.200 de politisti, fiind apoi nevoit sa ramana cu doar 200. Reamintim ca gardienii publici au fost transformati in 2005 in politisti comunitari, iar cativa ani mai tarziu, numele lor a fost schimbat in “politisti locali”.

In fine, trebuie spus ca Politia Rutiera este, oricum, de competenta autoritatilor publice locale, intrucat toate reglementarile privind circulatia pe teritoriul unei localitati se stabilesc in cadrul unei comisii comune formate din politisti rutieri si consilieri locali. La Bucuresti, spre exemplu, exista Comisia Tehnica de Siguranta si Fluenta Circulatiei, care decide instituirea sensului unic pe anumite strazi, amplasarea trecerilor de pietoni si a semnelor de circulatie etc.

La sedinta CSAT au participat premierul Emil Boc, ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea, ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton, ministrul Justitiei, Catalin Marian Predoiu, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, directorul Serviciului de Informatii Externe, Mihai Razvan Ungureanu, directorul Serviciului Roman de Informatii, George Maior, seful Statului Major General, general-maior Stefan Danila, consilierul prezidential pentru securitate nationala, Iulian Fota, secretarul CSAT, general-locotenent Ion Oprisor, si purtatorul de cuvant al Presedintelui Romaniei, Valeriu Turcan. In calitate de invitat a mai participat si secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, Ioan Dascalu.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.