Politistii rutieri, testati de ofiteri DGA sub acoperire


 

Integritatea politistilor rutieri si a celor de la frontiera – \”zone vulnerabile la coruptie\” in Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) – va fi testata de ofiteri sub acoperire ai Directiei Generale Anticoruptie (DGA), potrivit unui proiect de ordin elaborat de DGA si supus dezbaterii publice.

 

In timpul activitatilor de probare a integritatii colegilor lor de la rutiera sau frontiera, ofiterii sub acoperire nu ii pot provoca pe acestia sa savarseasca fapte cu caracter penal sau disciplinar. Personalul DGA sub acoperire va folosi la testare mijloace de inregistrare audio-video, de transport si de comunicatii din dotarea MAI, precum si \”documente de acoperire\”. Proiectul prevede ca, daca situatia impune, se pot folosi mijloace si din alte surse, cu consimtamantul prealabil al proprietarului ori persoanei care le are in folosinta, \”cu evitarea producerii deconspirarii sau altor consecinte negative\”. DGA va utiliza resurse financiare destinate acestei activitati din bugetul alocat MAI.

Daca in timpul testarii se constata ca angajatii MAI comit fapte penale, DGA trebuie sa sesizeze organul de urmarire penala, iar in cazul altor abateri, vor dispune masuri administrative sau disciplinare. \”In cazul in care persoana testata a solicitat sau a primit bani sau alte foloase utilizate in activitatea de testare, iar, in urma sesizarii, organele competente constata ca fapta nu constituie infractiune, DGA informeaza seful structurii/institutiei din care face parte persoana supusa testarii, care dispune masuri disciplinare si/sau administrative, conform dispozitiilor legale, care se aduc la cunostinta DGA\”, potrivit proiectului de ordin.

In prezent, testarea integritatii profesionale este reglementata prin ordin al ministrului Administratiei si Internelor, dar are regim clasificat, fapt care a atras o serie de critici in sensul accesului limitat la prevederile acestuia. Expertii straini care au colaborat cu specialistii MAI in cadrul unor proiecte europene au recomandat ca toate masurile ce confera baza legala pentru activitatile DGA sa fie publice, in scopul evitarii vulnerabilitatii la eventualele contestatii.

Magda SEVERIN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.