Poluarea din Bucuresti nu dispare, dar e masurata

 

Primarul general Sorin Oprescu a lansat, miercuri, autolaboratorul pentru monitorizarea calitatii aerului in Bucuresti, pentru care municipalitatea a cheltuit 1.055.870,00 lei, fara TVA. El a anuntat ca pana la sfarsitul anului va mai achizitiona unul, “cu toata recesiunea”. Instalatia va masura poluantii din atmosfera, adica monoxidul de carbon, compusii organici volatili, praful, pulberile in suspensie, ozonul, hidrogenul sulfurat, amoniacul etc., iar pe baza datelor furnizate, se va face planul de masuri punctuale pentru cresterea calitatii aerului din oras.

“Cu toata recesiunea, incercam sa mai achizitionam un astfel de laborator anul acesta, ca sa putem avea cateva puncte in oras pe care sa le acoperim. Cu doua astfel de masini vom putea face si o harta a calitatii aerului, si permanent sa le aratam cetatenilor unde sunt depasiri, pentru ca trebuie sa informam si sa prevenim. Acest laborator reprezinta o tehnologie de ultima generatie in ceea ce priveste detectarea poluarii aerului. Vreau sa va reamintesc ca riscam infrigementul daca nu ne miscam mai repede in rezolvarea cauzelor poluarii. Am vrut sa incepem cu zona Pasajului Basarab, pentru a raspunde cererilor locuitorilor de aici. Le-am promis acest lucru si imi doresc sa le ofer dovada clara ca nu exista in zona poluare peste limitele admise”, a precizat Sorin Oprescu.

Primele masuratori vor fi facute in aceasta saptamana in zona Pasajului Basarab, iar edilul Capitalei a promis ca masurile pe care le va lua pentru reducerea poluarii vor fi in functie de sursa acesteia. “Este adevarat ca Bucurestiul este situate in sud, in Baragan, dar asta nu inseamna ca noi nu trebuie sa facem curatenie mai multa si mai sustinuta. Masurile vor fi luate in functie de sursa poluarii. Vom incerca sa capacitam si interesul oamenilor. Din acest motiv, insist si pentru mersul pe bicicleta, si pentru introducerea masinilor electrice.  Ne dorim sa mergem in paralel: sa detectam unde sunt incarcarile in atmosfera si care sunt sursele de poluare, iar pe de alta parte sa reducem, in timp, numarul masinilor care circula in oras pe baza de benzina si sa recurgem la masini electrice sau hibrid. Trebuie sa incepem un astfel de experiment si in Bucuresti”, a adaugat Sorin Oprescu.

In urma castigarii licitatiei de catre Asocierea S.C. OMNILOGIC S.R.L.- R.S.I. ELECTRO S.R.L.- ENVIRONNMENT S.A., municipalitatea a incheiat contractul nr. 335/22.06.2011, prin care va beneficia de autolaboratorul pentru analiza  calitatii aerului ambiental  dotat cu aparatura de ultima generatie; garantie pe o perioada de 45 de luni de la data receptiei; livrarea de consumabile pe toata perioada asigurarii garantiei; instruirea inspectorilor ce vor lucra pe autolaborator; sustinerea inspectorilor Primariei Municipiului Bucuresti cu personal calificat  din partea furnizorului, pentru utilizarea eficienta a aparaturii.

Exploatarea autolaboratorului va fi asigurata de catre inspectorii Serviciului Monitorizarea Calitatii Mediului din cadrul Directiei de Mediu a municipalitatii. Prin  masuratori in timp real se vor monitoriza emisiile de la surse liniare (traficul rutier), imisiile de la surse fixe ( surse industriale), de la  surse de suprafata.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.