Portal cu date informatice spatiale

Guvernul a aprobat Ordonanta privind instituirea infrastructurii pentru informatii spatiale in Romania, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.

“S-a luat decizia ca din Consiliul Infrastructurii Nationale pentru Informatii Spatiale din Romania sa faca parte si reprezentanti ai Ministerului Comunicatiilor si Ministerului Culturii, alaturi de reprezentanti ai altor ministere, institutii publice si structuri asociative”, a mentionat purtatorul de cuvant al Guvernului.

Din Consiliul Infrastructurii Nationale pentru Informatii Spatiale din Romania vor mai face parte, de asemenea, reprezentanti din:

– Ministerul Administratiei si Internelor

– Ministerul Mediului si Padurilor

– Ministerul Apararii Nationale

– Ministerul Finantelor Publice

– Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

– Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului

– Ministerul Transporturilor si Infrastructurii

– Ministerul Economiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului

– Ministerul Sanatatii

– Academia Romana

– Institutul National de Statistica

– Agentia Nationala pentru Resurse Minerale

– Serviciul de Telecomunicatii Speciale

– Asociatia Comunelor din Romania

– Asociatia Municipiilor din Romania

– Asociatia Oraselor din Romania

Purtatorul de cuvant a afirmat ca, prin acest act normativ, se urmareste infiintarea unui portal care sa contina date informatice spatiale care vor fi folosite pentru cartografiere. Acest geo-portal va fi administrat de Ministerul Administratiei si Internelor si Agentia de Cadastru, si, prin intermediul lui, vor fi oferite la nivel european toate informatiile referitoare la infrastructura, care tin de protectia mediului.

Ioana Muntean a precizat ca actul normativ va avea efecte practice, intrucat infrastructura de date spatiale va putea fi utilizata atat la locul de munca, in scoli sau acasa, pentru a gasi date cu privire la riscurile de mediu in orice zona a Uniunii Europene, spre exemplu riscurile la inundatii.

“Agentii economici vor putea utiliza aceste date in luarea deciziilor. Spre exemplu, in evaluarea riscurilor pentru societatile de asigurare, in organizarea si functionarea activitatii in domeniul comunicatiilor, agriculturii, turismului, in exploatarea resurselor naturale”, a adaugat purtatorul de cuvant al Guvernului.

Promovarea acestui act era necesara, intrucat presupune transpunerea unei Directive europene pe care Romania trebuie sa o preia in legislatia nationala.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.