Prima reuniune a Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social s-a lasat cu promisiuni

 

La prima reuniune a Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social,  primul-ministru Emil Boc a promis ca Guvernul va modifica schemele de ajutor de stat, de ajutor de minimis si de acordare a garantiilor guvernamentale pentru cresterea accesului la creditare a mediului privat. La discutiile de la Palatul Victoria au participat reprezentanti ai Guvernului, ai patronatelor si ai sindicatelor.

Reprezentantii patronatelor au abordat tema cresterii accesului la creditare a mediului privat, iar primul-ministru a precizat ca la nivelul Guvernului se regandesc schemele de ajutor de stat, ajutor de minimis si de acordare a garantiilor guvernamentale, pentru 2012, astfel incat sa imbunatateasca accesul mediului privat la creditare, inclusiv pentru IMM-uri. De asemenea, Emil Boc a spus ca Executivul cauta solutii pentru simplificarea mecanismelor de plata.

In cadrul intrevederii, reprezentantii sindicatelor au adus in discutie politica fiscala a Executivului. In acest sens, primul-ministru a aratat ca este deschis analizarii politicii fiscale in cadrul Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social, insa a precizat ca ramane adeptul unei politici care sa mentina stabilitatea macroeconomica.

Premierul a prezentat strategia de dezvoltare socio-economica din perspectiva proiectului de buget pentru 2012 si a executiei bugetare pentru 2011, mentionand ca proiectul bugetului pentru 2012, aflat in etapa finala de realizare va continua politica de investitii sustinuta de Executiv. „Romania, alaturi de Polonia, este statul cu cea mai mare alocare bugetara pentru investitii din Uniunea Europeana. Pentru 2011, fondurile bugetare alocate investitiilor au fost cu 10% mai mari decat in 2008. In 2012 vom continua sustinerea politicii de investitii si locuri de munca, acesta fiind firul rosu al actiunii noastre guvernamentale. Este singura rezonabila si credibila in plan european”, a afirmat premierul.

Emil Boc a adaugat ca Romania “a schimbat modelul de crestere economica dintr-unul bazat pe consum, intr-unul bazat pe investitii, dezvoltare si creare de locuri de munca”. In acest sens, primul-ministru a precizat ca bugetul pentru 2012 este construit pe un deficit de cel mult 3% potrivit criteriilor ESA, avand in vedere ca Romania este in procedura de deficit excesiv ca urmare a deficitului bugetar din 2008. “Pentru 2011 Romania se va incadra in tinta de deficit bugetar de 4,4% si va realiza un procent de crestere economica de 1,5%”, a spus premierul lucrurile deja stiute.

Primul-ministru a mai spus ca va exista o prioritizare a investitiilor publice, care se va reflecta in proiectul bugetului pentru 2012 “in sensul ca, pentru prima data, in proiectul de buget vor fi mentionate obiectivele de investitii care vor fi finantate, nu numai suma globala’. Un criteriu important va fi mentinerea si crearea de locuri de munca pentru romani.

O alta componenta importanta a proiectului de buget va viza asigurarea cofinantarii pentru proiectele pe fonduri europene, in conditiile in care in Romania se afla in derulare proiecte in valoare totala de 14 miliarde de euro, desi rambursarile nu sunt la un volum satisfacator. “O alternativa de finantare a unor proiecte este mecanismul parteneriatului public-privat, avand in vedere ca legislatia in acest domeniu a fost finalizata, a mentionat primul-ministru”, a tinut el sa prexizeze.

Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Sulfina Barbu, a prezentat o propunere de Regulament de organizare a Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social, document care va fi adoptat dupa validarea din partea partenerilor sociali.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.