Punct feroviar de frontiera deschis la Ungheni

Un nou punct feroviar de trecere a frontierei spre Republica Moldova a fost inaugurat, joi, la Ungheni, in judetul Iasi, de premierul Emil Boc, de ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, si de ministrul Transporturilor, Radu Berceanu. Romania a facut, astfel, inca un pas spre aderarea la Spatiul Schengen, ce va avea loc, efectiv, in luna martie 2011.

Acest punct il inlocuieste pe cel de la Nicolina, iar decizia mutarii a fost luata pentru indeplinirea conditiilor de infrastructura si echipamente prevazute in catalogul Schengen. Unul dintre motivele pentru care s-a luat aceasta hotarare este legat de faptul ca locul in care functiona punctul de trecere a frontierei de la Nicolina apartine patrimoniului cultural national si nu poate suferi modificarile necesare aducerii la standardele cerute pentru aderarea la Spatiul Schengen. In 2009, punctul de trecere a frontierei Nicolina a fost tranzitat de peste 75.000 de persoane, dintre care 25.500 cetateni romani si 52.500 de cetateni straini, cea mai mare parte a acestora (70%) fiind moldoveni.

Premierul Emil Boc a precizat ca securizarea frontierei de est a Uniunii Europene este o mare responsabilitate pentru Romania, intrucat asigura securitatea celor 500 de milioane de cetateni ai Uniunii Europene.

Si romanii de peste Prut vor calatori liber in UE

La randul sau, ministrul Vasile Blaga a spus ca intrarea in Spatiul Schengen la 27 martie 2011 este un obiectiv strategic al Romaniei, iar pentru indeplinirea lui au fost alocate 500 de milioane de euro din Facilitatea Schengen si 200 de milioane de euro din fonduri nationale. „Prin intrarea in Spatiul Schengen indeplinim un vis al romanilor, acela de a calatori liber in Uniunea Europeana”, a afirmat ministrul Administratiei si Internelor.

Primul-ministru Emil Boc a mentionat ca Romania acorda o atentie deosebita relatiei cu Republica Moldova si va sprijini aceasta tara pentru a avea un viitor european. Seful Executivului a amintit decizia Guvernului de a acorda ajutor nerambursabil Republicii Moldova, in valoare de 100 de milioane de euro, in sedinta de miercuri de la Iasi. „Romania si Republica Moldova au un viitor comun in Uniunea Europeana. Noi abordam cu maxima atentie relatia cu fratii nostri de peste Prut”, a spus premierul.

Micul trafic de frontiera

Emil Boc a mai amintit ca, odata cu acordarea primelor permise pentru micul trafic de frontiera, aproximativ un milion de cetateni ai Republicii Moldova, din 361 localitati eligibile, vor putea sa vina sa stea in Romania. Romanii de peste Prut vor putea veni incepand cu 31 martie, pentru o perioada de pana la 90 de zile, realizand, astfel, micul trafic de frontiera specific tuturor tarilor din UE. “Ii asteptam pe fratii nostri de peste Prut cu mare drag la noi in tara. Discutam de oameni care locuiesc la 50 de kilometri de frontiera cu Romania, si sunt convins ca foarte multi moldoveni vor locui si in partea aceasta a frontierei, de aici inainte”, a spus si ministrul Blaga.

Acordul privind micul trafic de frontiera incheiat intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova a intrat in vigoare in data de 26 februarie.
Acesta permite rezidentilor din ambele tari, care, de cel putin un an, au domiciliul intr-o localitate situata in proximitatea frontierei, sa circule fara vize in zona similara ca intindere situata in cealalta tara, pe baza permiselor de mic trafic de frontiera si a pasaportului valabil.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.