Recapitalizarea bancilor, parafata de liderii UE

 

Consiliul European a adoptat Declaratia de recapitalizare a bancilor iar toate statele au primit garantia ca subsidiare apartinand bancilor-mama din alte state vor avea nivelul de capital mentinut si pentru anii urmatori, a declarat presedintele Traian Basescu miercuri seara, la Bruxelles.

Seful statului a precizat ca Declaratia vizeaza “asigurarea cantitatii si calitatii capitalului, pentru ca, de fapt, se vizeaza introducerea in sistemul bancar a unui capital de prima clasa: lichiditate in bani, nu capital in nimic altceva”. “Deci, se injecteaza in sistemul bancar european capital de cea mai buna calitate care poate sustine nu numai economia, dar si nevoia de credite a statelor. Ceea ce a insemnat ingrijorarea noastra a primit un raspuns din partea statelor membre. Romania si celelalte state au garantia ca subsidiarele cu bancile-mama in alte state vor avea nivelul de capital mentinut. Propunerea noastra a fost materializata printr-un text ce vizeaza toate statele membre. Obiectivul, care era un interes particular al nostru, a fost generalizat pentru toate statele membre – acela de a-si finanta subsidiarele si in anii urmatori. Asta va permite Romaniei atat creditarea economiei, cat si achizitionarea de resurse financiare pentru acoperirea nevoilor bugetului de stat, a explicat presedintele roman, la finalul sedintei Consiliului European.

El a aratat ca nimic nu putea sa inceapa pana nu se clarifica modalitatea de consolidare a bancilor. \”Acest prim punct a functionat ca o cheie de dezlegare a celorlalte probleme. Nu e suficienta, dar de la ea trebuia pornit. Urmeaza si celelalte doua mari probleme – Grecia si fondul european de stabiliatte financiara\”, a spus seful statului.

Traian Basescu a mai mentionat ca Autoritatea Bancara Europeana, la nivelul UE, si Banca Nationala a Romaniei, la nivel national, vor supraveghea subsidiarele de pe piata romaneasca ale unor banci-mama din alte state si orice tentativa de diminuare a fluxurilor de capital este identificata imediat si se iau masuri in consecinta. Presedintele a precizat ca Romania are fluxuri de capital de 40 de miliarde de euro, din care, in anul in curs, a utilizat 13,2 miliarde de euro pentru finantarea bugetului de stat, diferenta fiind utilizata pentru sectorul privat. \”Avem o structura foarte buna, spre deosebire de alte tari. (…) E o structura optima: din 40 de miliarde, doar 13 au fost utilizate in bonuri de trezorerie, restul au sustinut afaceri\”, a spus explicat seful statului, la finalul reuniunii liderilor UE. Inainte de a pleca spre Bruxelles, presedintele declarase ca Romania “ar fi intr-o dificultate foarte mare\” daca fluxurile de capital oferite de bancile mama spre a fi utilizate la bancile lor din Romania s-ar micsora, explicand ca nu s-ar mai putea finanta nici macar bugetul de cheltuieli de anul acesta.

Magda SEVERIN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.