Reconstruirea fatadelor, din credite cu dobanzi subventionate si garantate 100% de stat


Guvernul a aprobat, miercuri, normele de aplicare a Legii 153/2011 privind reabilitarea fatadelor degradate ale cladirilor, cu fonduri de la primarie sau din banii proprietarilor. Acestia au acces la credite cu dobanzi subventionate si garantate 100% de stat, pe 5 ani, similare celor pentru anveloparea termica a blocurilor.

 

Pentru acest an (din care mai sunt doar 3 luni), plafonul total al garantiilor care pot fi emise pentru lucrari de acest tip este de 100 de milioane lei. “Numai 10% din valoarea creditului trebuie asigurat de proprietarii locuintelor unifamiliale sau de membrii asociatiilor de proprietari, restul de 90% fiind din creditul garantat 100% de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru intreprinderile Mici si Mijlocii S.A. – I.F.N., iar dobanda va fi subventionata din bugetul MDRT. (…) Desi exista o lege care prevede obligativitatea reabilitarii si intretinerii fatadelor, lucrul acesta nu este pus in practica, poate si pentru faptul ca nu au fost prevazute sanctiuni. Dand posibilitatea primariilor de a reabilita fatadele imobilelor proprietate personala, cu obligativitatea de a recupera sumele cheltuite, am raspuns unei solicitari vechi si insistente a primarilor din toata tara”, a anuntat, la Palatul Victoria, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Elena Udrea a precizat ca cele mai multe astfel de cladiri se gasesc in centrele istorice, in zonele cu potential economic ridicat, in zonele foarte vizitate de turisti. In multe cazuri, aceste cladiri sunt cladiri de patrimoniu, cladiri monumente istorice. In sumele solicitate prin aceste credite, proprietarii de locuinte pot inclusiv realiza lucrari de reabilitare termica, chiar daca exista separat un program de reabilitare termica dedicat special blocurilor de locuinte.

Perioada de rambursare a creditului este de maximum 5 ani de la data receptiei la terminarea lucrarilor. Un astfel de credit poate fi contractat atat de catre asociatiile de proprietari (prin hotararea a minimum 90% dintre membrii asociatiei de proprietari), cat si de proprietarii de locuinte unifamiliale.

Reamintim ca, in luna august, Guvernul a extins categoriile de lucrari de reabilitare termica eligibile pentru creditarea cu garantie guvernamentala si dobanda subventionata, stabilind ca astfel de garantii si subventii sa fie acordate si pentru credite contractate in vederea lucrarilor de reparare sau de inchidere a balcoanelor locuintelor, cu conditia ca asociatiile de proprietari sa nu inregistreze mai mult de doua rate scadente la utilitati.

In vederea obtinerii creditului garantat de stat cu dobanda subventionata pentru executarea lucrarilor de reabilitare, beneficiarul de credite trebuie sa prezinte bancilor urmatoarele documente:

  • Statutul Asociatiei de proprietari si acordul de asociere, din care trebuie sa rezulte calitatea de reprezentant al presedintelui, in cazul in care beneficiarul de credite este o asociatie de proprietari, sau actul de identitate, titlul de proprietate si/sau extrasul de carte funciara, in cazul in care beneficiarul de credit este persoana fizica;

  • Hotararea Adunarii Generale a Asociatiei de proprietari pentru executarea lucrarilor de interventie si, respectiv, hotararea de contractare a unui imprumut bancar, respectiv acordul scris, in cazul in care beneficiarul de credit este persoana fizica;

  • documentatia tehnica in copie (nota tehnica de constatare, proiectul tehnic, autorizatia de construire, contractul incheiat cu constructorul, conventiile de fideiusiune, dovada constituirii contributiei proprii de minimum 10% din valoarea de executie a lucrarilor de interventie, devizul pentru executarea lucrarilor).

Plafoanele maxime ale unui credit acordat de catre institutiile finantatoare sunt:

  • echivalentul in lei, inclusiv TVA, a 1.100 EUR/camera de locuit conform datelor inscrise in lista proprietarilor, pentru credite solicitate de asociatiile de proprietari;

  • echivalentul in lei, inclusiv TVA, a 4.400 EUR pentru cladirea-locuinta unifamiliala.

Daca lucrarile prevad si masuri de reabilitare termica ale imobilului, plafoanele maxime sunt:

  • echivalentul in lei, inclusiv TVA, a 1.850 EUR/camera de locuit conform datelor inscrise in lista proprietarilor, pentru credite solicitate de asociatiile de proprietari;

  • echivalentul in lei, inclusiv TVA, a 7.400 EUR pentru cladirea-locuinta unifamiliala.

Lucrarile de interventie privind reabilitarea structural-arhitecturala a anvelopei cladirilor se stabilesc prin proiectul tehnic elaborat si pot consta, dupa caz, in:

a) lucrari de reparare/refacere a zidariilor/peretilor exteriori;

b) lucrari de reparare/refacere a finisajelor exterioare, precum tencuieli, zugraveli, vopsitorii, placaje si altele asemenea;

c) lucrari de reparare/refacere a sistemului de acoperire;

d) lucrari de reparare/refacere a tamplariei exterioare si a elementelor exterioare functionale, precum balcoane, logii, bovindouri, aticuri, cornise si altele asemenea;

e) lucrari de reparare/refacere a elementelor de plastica arhitecturala, precum brauri, ancadramente, bosaje, profile si altele asemenea;

f) lucrari de demontare a instalatiilor si echipamentelor montate aparent pe fatade/acoperis, precum si remontarea acestora dupa efectuarea lucrarilor de interventie.

Se pot executa, dupa caz, si lucrari de interventie justificate din punct de vedere tehnic prin proiect, precum:

a) lucrari de reparare/refacere a trotuarului de protectie al cladirii;

b) lucrari de eliminare a igrasiei, precum si de izolare a rosturilor;

c) alte lucrari de aceasta natura, dupa caz.

 

Oprescu incepe cu Centrul Istoric

Primarul general Sorin Oprescu a anuntat, deja, ca va incepe pana la sfarsitul anului refacerea fatadelor cladirilor de la intrarea in Centrul Vechi al Capitalei. Pentru aceasta, edilul asteapta finalizarea reabilitarii strazilor din Zona Pilot, care avea ca termen inceputul lui septembrie, dar este putin intarziata. \”Dupa ce terminam sa lucram la strazi, pana la sfarsitul anului ne apucam de fatade in Centrul Istoric. Sigur, si in functie de dimensiunea financiara, de banii pe care ii avem la dispozitie. Nu prea multi, nici sa nu exageram, ca avem atatea lucrari de investitii\”, a spus Oprescu, la inspectarea santierului de la parcarea subterana din Piata Universitatii.

Bogdan Hreapca, seful Directiei Investitii din Primaria Municipiului Bucuresti, a declarat ca municipalitatea a facut toate eforturile ca sa-i convinga pe proprietarii imobilelor din jurul Pietei Universitatii sa treaca urgent la o reabilitare a fatadelor. \”Eu zic ca, in aprilie, aici lucrurile or sa arate extrem de frumos\”, a estimat Hreapca. Imobilele apartinand municipalitatii vor fi refacute cu bani din bugetul local.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.