ROADPOL: Consumul de droguri la volan crește constant

Numărul cazurilor de conducere sub influența drogurilor continuă să crească constant, conform rezultatelor celei mai recente operațiuni de control în trafic pentru depistarea șoferilor care au consumat alcool și droguri, derulată de ROADPOL, înainte de Crăciun.

Deși este încă sub 1% rata de încălcare continuă să crească (FOTO: POLITIET.NO)

Precizările ROADPOL:

Un număr de 20 de țări au participat la acțiunea paneuropeană de aplicare a legii, ce s-a desfășurat în mod tradițional în decembrie, o lună marcată de diverse sărbători, adunări sociale și evenimente în care consumul de alcool și droguri este obișnuit. 

Rapoarte

Conform rapoartelor, au fost controlați peste 1,23 milioane de șoferi, ceea ce reprezintă mai mult decât dublul celor verificați în operațiunea similară din anul precedent (753.000 de șoferi). Dintre aceștia, 17.770 de conducători auto (12.180 în 2022) se aflau sub influența alcoolului și 6.002 (3.184 în 2022) sub influența drogurilor. Astfel, datele arată că atât rata încălcărilor legate de droguri, cât și cea legată de alcool au crescut (cu 14% în cazul consumului de droguri și cu 11% la alcool). Același model a fost observat și în anul anterior în această perioadă, ceea ce face ca această tendință să fie una constantă.

Este greu de stabilit în ce țară procentul de încălcare a fost cel mai mare, deoarece modul de detectare a substanțelor interzise diferă. Limitele legale ale nivelurilor de substanțe în sânge/respirație variază, de asemenea. Deși legislația din țările europene diferă, conducerea sub influența băuturilor alcoolice este pedepsită în toate țările europene. Unele state au toleranță zero, în timp ce în altelei este permisă o alcoolemie scăzută.

În urma operațiunii, au fost aplicate zeci de mii de amenzi în valoare de milioane de euro, iar în 8.451 de cazuri a fost confiscat permisul de conducere.

Comisarul-șef Jana Peleskova (sursă foto: ROADPOL)

Analiză

„Dovezile științifice demonstrează fără echivoc faptul că manevrarea unui vehicul de către un șofer aflat sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor crește semnificativ riscul de a fi parte a unei coliziuni. În mod regretabil, experiența noastră zilnică de poliție confirmă în mod constant acest fapt. În numeroase accidente în care forțele de ordine intervin la fața locului, devine evident că șoferul implicat conducea sub influența alcoolului. Acesta este motivul pentru care acțiunile noastre de control sunt cruciale, mai ales în momentele în care rata încălcărilor este vizibil în creștere”, a declarat Jana Pelešková, șefa grupului de lucru operațional ROADPOL de la Direcția de poliție rutieră din cadrul Prezidiului Poliției din Republica Cehă.

Efect

Conform statisticilor, consumul de alcool și/sau droguri înainte sau în timpul conducerii unui vehicul duce, în fiecare an, la un număr mare de coliziuni cu alți participanți la trafic sau cu obiecte fixe. De asemenea, numărul celor răniți sau morți în aceste accidente este ridicat. „În mod specific, persoanele din grupa de vârstă 18-25 de ani, catalogate în mod obișnuit drept «tineri șoferi», nu sunt frecvent conștiente de riscurile asociate cu conducerea sub influența drogurilor. Mulți dintre cei din această categorie demografică nu reușesc să recunoască faptul că până și cantitățile minime de narcotice îi pot face inapți pentru a conduce un vehicul. În plus, există o tendință de subestimare a impactului de durată asupra capacității de a conduce, unii dintre ei nerealizând că afectarea poate persista chiar dacă drogurile au fost consumate cu câteva zile înainte”, a precizat Pelešková. Potrivit acesteia, prevenirea și combaterea conducerii sub influența băuturilor alcoolice poate scădea numărul de coliziuni, reducând rănile grave și decesele în trafic.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.