ROADPOL Safe Holiday 2023

Operațiunea ROADPOL Safe Holiday se va desfășura și în această vară, în toată Europa, în lunile iulie și august.

Rulotele și combinațiile de vehicule și rulote vor fi printre cele vizate de controale. FOTO: POLIZEI.RLP.DE

Operațiunea tradițională se desfășoară sub auspiciile Guardia Civil, membru ROADPOL, iar serviciul spaniol de aplicare a legii este responsabil de elaborarea strategiei și metodologiei inspecțiilor sincronizate planificate, se arată în celmai recent Buletin informativ al ROADPOL.

Riscuri

General de brigadă de operațiuni al Guardia Civil, Tomás García Gazapo: „În timpul vacanței de vară, mulți rezidenți europeni călătoresc cu mașina pe drumurile europene, de obicei în anumite zile din iulie și august. S-a văzut că, uneori, acești șoferi și familiile lor, obișnuiesc să conducă ore îndelungate având puține ore de odihnă. Acest lucru, coroborat cu faptul că, în condițiile tehnice ale mașinii și că aceștia profită de aceste deplasări pentru a transporta cu ei tot felul de bunuri personale, atât în interiorul cât și în exteriorul vehiculului, care în multe ocazii sunt transportate fără condiții de încărcare corespunzătoare, pot genera situații de risc pe șosele care pot duce la accidente grave, în care pot fi implicați nu doar conducătorii auto și membrii familiilor implicate, ci și alți utilizatori ai drumurilor”.

General de brigadă Tomás García Gazapo

Instrument util

Potrivit lui Gazapo, operațiunea ROADPOL Safe Holiday va fi un instrument util pentru a spori siguranța rutieră pe drumurile din fiecare țară în timpul verii, cu ocazia acestor deplasări masive. „Această operațiune ar fi mult mai eficientă dacă s-ar răspândi și în alte țări europene, într-un efort sincronizat în timp util de către fiecare poliție rutieră”, a adăugat el .

Acțiuni

În propunerea sa tactică adresată Grupului de lucru pentru operațiuni ROADPOL, Guardia Civil enumeră campaniile media și distribuirea de broșuri către șoferii implicați, pentru a-i informa înainte de începerea călătoriilor, astfel încât aceștia să poată obține informații și să pregătească mașina și călătoria în mod corespunzător.

Printre acțiunile de control propuse se numără, de asemenea, controlul vitezei, verificarea condițiilor de încărcare, elementele de securitate ale vehiculului (centurile de siguranță și starea pneurilor) și controlul greutății și al încărcăturii vehiculului.

„Instituirea unor controale de informare/aplicare a legii pe marginea drumurilor în anumite locuri de pe principalele rute europene ar spori siguranța rutieră în toate țările prin care trec acești șoferi”, mai sugerează Gazapo. Potrivit acestuia, controalele pot fi efectuate de către echipe operative comune ale poliției, în cadrul cărora forțele de poliție rutieră din țările vecine lucrează împreună pe drumurile prioritare din jurul punctelor de trecere a frontierei. Se sugerează că zilele și locurile potrivite pentru astfel de controale ar trebui să fie selectate prin contact direct între forțele de poliție rutieră vecine relevante.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.