ROADPOL „Seatbelt”: Amenzi pentru lipsa centurii de siguranță

Polițiștii Direcției Rutiere au aplicat 15.970 de amenzi, într-o singură săptămână, șoferilor și pasagerilor adulți care nu foloseau centura de siguranţă, precum și 202 sancțiuni în cazul neutilizării acesteia de către copii sau pentru lipsa dispozitivelor de siguranță omologate. 

În perioada 8-14 martie, a fost organizată în acest sens, la nivel naţional, acţiunea „Seatbelt”, desfăşurată simultan pe teritoriul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, ce se înscrie în Programul Operațiunilor Europene 2021 al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (ROADPOL).

Peste un sfert dintre șoferii și pasagerii care și-au pierdut viața în accidentele rutiere produse în anul 2020 nu purtau centura de siguranță în momentul coliziunii, arată statisticile provizorii publicate de Autoritatea de Siguranță Rutieră din Irlanda, potrivit ROADPOL. Rezultatele operațiunii din celelalte state UE vor fi prezentate de ROADPOL în curând. Poliția Română a făcut public, în 17 martie, bilanțul controalelor. 

„În perioada de referință, polițiștii au acționat conform obiectivelor stabilite la nivel european, urmărindu-se, totodată, respectarea normelor rutiere privind utilizarea telefonului mobil în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, precum și cele privind utilizarea căștilor de protecție omologate”, informează IGPR, într-un comunicat.

Astfel, polițiștii români au controlat 87.039 de autovehicule, iar totalul amenzilor a fost însă mult mai mare, de 49.635, iar 1.010 dintre ele au fost aplicate șoferilor care foloseau telefoanele mobile în timp ce conduceau mașina. Alte 23 de sancțiuni au fost date pentru nefolosirea căștilor de protecție, iar restul – pentru alte încălcări ale Codului rutier.

De asemenea, polițiștii au constat 53 de infracțiuni și au identificat o persoană urmărită și un bun furat.

Exemplu:

„La data de 13 martie 2021, în jurul orei 21.20, a fost depistat, în Craiova, un bărbat, de 31 de ani, din municipiul Craiova, județul Dolj, conducând un autoturism, în timp ce se afla sub influența substanțelor psihoactive THC-5 (cannabis). În cauză, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.