România poate fi hub energetic, dar are nevoie de predictibilitate

Cu mixul său energetic diversificat, bazat în mare parte pe producție de energie verde, România ar putea crea valoare adăugată în economia sa locală și, în același timp, să alimenteze cu energia rămasă statele din jurul său și nu numai. Are nevoie însă de un cadru administrativ și legislativ stabil și predictibil, pentru a da încredere investitorilor să meargă mai departe, au spus principalii actori privați din domeniul energiei, din România și Germania, în cadrul mesei rotunde organizate de AHK România, în colaborare cu Comitetul German pentru Europa de Est (Ostausschuss der Deutschen Wirtschaft), pe tema „România în arhitectura europeană de energie – posibilități de cooperare”.

Reprezentanții mediului de afaceri s-au arătat mulțumiți de felul în care România a evoluat către tranziția energetică în ultimii doi ani. Au adus însă în atenție perspectiva investițiilor din industrie, care nu se pot face „pentru doi ani”: companiile intenționează să rămână o perioadă îndelungată atunci când vin într-o anumită țară. 

„Evenimentul de astăzi își propune să sublinieze rolul României în arhitectura politicilor de energie, pe de o parte și să informeze cu privire la perspectivele de dezvoltare și la țelurile  țării în sectorul energetic, pe de altă parte. Dorim să vedem cum putem crește nivelul nostru de cooperare, între domeniul de business și cel politic, într-o situație de win-win”, a menționat Sebastian Metz, directorul general al Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane.

În România există resurse semnificative de energie. „Oportunitățile disponibile sunt impresionante. Dacă acest potențial continuă să fie dezvoltat și dacă se fac noi investiții, de exemplu în capacitatea de stocare, în rețeaua de transport,  în explorări viitoare, în formare profesională etc., România poate să producă valoare adăugată și își poate crește produsul intern brut. De asemenea, țara poate juca un rol important în tranziția către energia verde și deveni astfel și mai competitivă. Toți actorii implicați în acest proces trebuie să continue  să colaboreze, să-și coordoneze acțiunile și să se implice. Prin urmare, vedem oportunități excelente de cooperare între companiile germane și românești,” a declarat Andreas Lier, președintele AHK România 

Reprezentanții oamenilor de afaceri au pledat pentru o abordare pragmatică și atunci când se elaborează legislația la nivel european. Deși aceasta are la bază ținte politice, planurile de investiții se fac cu ingineri și experți și este de dorit ca aplicarea acestor planuri să nu fie apoi pusă sub semnul întrebării. În context, ei au menționat că, pentru a realiza tranziția, este nevoie de gaz, de energie nucleară și chiar și de cărbune, cu tehnologia corespunzătoare pentru procesul de decarbonizare. 

O altă solicitare a industriei a fost legată de extinderea rețelei de distribuție, cea care duce energia la clientul final. Este dificil pentru companii să facă planuri de investiții fără a ști că pot transporta toată energia produsă. Între altele, România ar mai avea nevoie de o legislație stabilă pentru producția de hidrogen și să-și integreze mixul energetic pe piața de energie a Uniunii Europene. 

La rândul lor, reprezentanții producătorilor de energie electrică din România au fost de acord că e nevoie de politici care să reducă birocrația și care să dea mai multă flexibilitate și stabilitate investițiilor. Din totalul energiei produse în România, 80% este verde, iar autoritățile vor continua investițiile în acest tip de energie, dar și în cea nucleară. Piața de energie este interconectată acum în Europa, nu mai există piețe naționale, iar energie nu este mai ieftină în România decât în Germania. De aceea este nevoie de cooperare, au spus ei. 

Reprezentanții instituțiilor publice au adăugat că acest lucru este dorit și de actualul premier al României, care dorește să facă aici un hub energetic, folosind inclusiv fondurile europene disponibile. 

Participanții la masa rotundă s-au arătat  deschiși în a afla și a discuta diversele puncte de vedere, păreri și idei venite atât din partea business-ului, cât și a politicului sau a altor instituții ale statului. 

Despre AHK România

AHK România este reprezentanța oficială a economiei germane. Înființată în 2002, AHK numără peste 580 de firme-membre și oferă companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informații și experiențe. Prin serviciile pe care le oferă și prin evenimentele pe care le organizează, AHK România susține activ companiile germane la intrarea lor pe piața românească și este totodată partener al firmelor românești interesate de piața germană. 

De la 1 ianuarie 2020, în cadrul AHK România funcționează și Centrul de competență pentru Republica Moldova. Dorim astfel să intensificăm relațiile de afaceri între companii din România, Republica Moldova și Germania și să contribuim semnificativ la dezvoltarea economică a Republicii Moldova.

Laitmotivul anului 2023 pentru AHK România: Strengthening Partnerships – Turn Challenges into Opportunities

Parteneriatele puternice reprezintă fundamentul pentru a face față provocărilor actuale și viitoare. Gândirea și acțiunile îndreptate către formarea de parteneriate între companii, mediul politic, societate și educație sunt mai importante ca niciodată. În acest context, am ales pentru acest an ca laitmotiv „Strengthening Partnerships”. În cadrul parteneriatelor, însoțim transformarea în modele de afaceri durabile și sprijinim în mod activ investițiile în educație, sănătate, știință și noi tehnologii. Pentru a atinge aceste obiective ambițioase, trebuie să colaborăm mai strâns ca niciodată și să gândim în aceeași direcție. În cadrul unor Strengthened Partnerships transformăm Challenges into Opportunities

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.