Romania sustine amendarea imediata a Protocolului 12 privind tratarea deficitului excesiv

Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri, la Palatul Cotroceni, ca Romania va sustine la Consiliul European ce se va intruni in 9 decembrie, la Bruxelles, amendarea imediata a Protocolului 12 privind procedura aplicata deficitelor excesive. Seful statului a explicat ca aceasta varianta nu ar necesita ratificarea la nivelul statelor membre, urmand ca ulterior, cand va exista un consens, sa se recurga la modificarea articolului 136 din Tratat si a Protocolului 14. Totodata, amendarea ar trebui facuta in sensul stabilirii unui calendar pentru atingerea unui grad de indatorare de 60%, intr-un anumit termen, pentru toate tarile care depasesc acest procent in acest moment. In fine, fiecare dintre statele membre ar trebui sa-si stabileasca un program de corectie a deficitului, in caz ca depaseste 3% din PIB, a precizat seful statului.

\”Pozitia noastra va fi ca, pentru moment, solutia corecta este amendarea imediata a protocolului 12, care necesita doar consultarea Parlamentului European si a Bancii Centrale Europene si poate fi stabilit la nivelul Consiliului, iar intr-o faza ulterioara, atunci cand va exista consens la nivelul «celor 27», sa se poata trece si la modificarea Tratatului, a articolului 136 din Tratat si/sau a Protocolului 14\”, a afirmat presedintele Traian Basescu.

Seful statului a explicat ca, in situatia actuala, Uniunea are nevoie de solutii urgente si in acest context a explicat ca varianta cea mai buna ar fi amendarea Protocolului 12, care se face doar prin consultarea PE si a BCE. “Modificarea Tratatului, prin trecerea prin parlamente nationale si in unele state prin referendum, ar lua cel putin un an jumatate, chiar doi ani, iar UE, in mod deosebit zona Euro, are nevoie de decizii acum si nu peste un an sau peste doi ani\”, a precizat presedintele.

Traian Basescu a mai spus ca amendarea Protocolului 12 ar trebui facuta in sensul stabilirii unui calendar pentru atingerea unui grad de indatorare de 60% intr-un anumit termen pentru toate statele care depasesc acest procent in acest moment. \”Aici ar trebui sa impunem, prin decizia «celor 27», definirea pentru toate statele membre ale UE si in mod deosebit pentru statele membre ale zonei Euro a unui calendar pentru atingerea unui grad de indatorare de maxim 60% in toate statele membre. Deci, statele membre care au un grad de indatorare de 70, 80, 90, 100% din PIB, sau peste, ar trebui sa depuna la Comisia Europeana si sa faca public un calendar de aducere a nivelului de indatorare sub 60% din PIB”, a adaugat seful statului

O alta prevedere care poate fi introdusa in Protocolul 12 ce vizeaza tratarea deficitului excesiv este, potrivit lui Traian Basescu, introducerea in Constitutia statelor membre ale UE si, in mod deosebit, a statelor membre a zonei Euro, a limitei maxime de deficit de 3% din PIB. Aceasta prevedere ar putea fi ratificata ulterior de Curtea de Justitie a UE, care poate confirma daca statele si-au introdus corespunzator, daca au formularea corespunzatoare in Constitutie.

Mecanism automat de corectie a deficitului, in caz de depasire a 3% din PIB

O alta modificare ce va fi propusa de presedintele Romaniei este legata de introducerea in Constitutia statelor member ale UE, si in mod special a statelor din Zona Euro, a limitei maxime de 3% deficit din PIB. Aceasta prevedere ar urma “sa fie ratificata ulterior de Curtea de Justitie a Uniunii Europene, care poate confirma daca statele si-au introdus corespunzator, daca au formularea corespunzatoare in Constitutie”.

Totodata, “tarile membre ar trebui sa stabileasca la nivel national un mecanism automat de corectie a deficitului, in caz ca bugetul de stat nu reuseste sa se incadreze intr-un deficit de maxim 3 procente din PIB”. \”Ca sa fim mai clari: fiecare stat trebuie sa fie pregatit sa aiba facut public un program, cu ce se intampla daca este in pericolul de a-si depasi deficitul de 3%. Creste accizele, creste TVA-ul, reduce cheltuielile bugetare? Deci, ce mecanism aplica fiecare stat? Sigur, acest mecanism nu poate fi unul generalizat, pentru ca taxele, impozitele, accizele, redeventele nu sunt egale in toate statele si, atunci, fiecare stat trebuie sa aiba mecanismul din timp pus la punct si se declanseaza imediat ce se constata depasirea deficitului de 3%”, a explicat Traian Basescu.

Instituirea unui sistem de raportare a datoriei pentru fiecare stat membru

In sfarsit, tot la capitolul amendarii Protocolului 12, “avand in vedere ca se discuta solutii pentru tratarea globala a datoriilor statelor din zona euro”, Traian Basescu sustine instituirea unui sistem de raportare a datoriei fiecarui stat, in asa fel incat la nivelul Zonei Euro sa se poata evalua tot timpul nivelul datoriei. “De ce acest mecanism? Vedeti foarte bine ca, indiferent cine face datoria excesiva, sunt cateva state care platesc; altfel spus, turcul plateste. Fie ca faci datorii in Grecia, fie ca le faci in alta parte, in Irlanda sau in Spania sau in Portugalia, vine cineva din zona euro sau mai multe state care platesc. Or, in aceasta situatie, in care exista solidaritatea zonei euro, nivelul datoriei trebuie cunoscut pe intreg spatiul zonei euro”, a precizat presedintele.

In opinia sa, cele cateva solutii propuse, pe langa faptul ca “sunt adoptabile rapid” si “ar avea darul sa creasca nivelul de incredere in determinarea statelor din Zona Euro de a-si reduce deficitele si nivelul de indatorare\”, “ar crea si mecanismul prin care statele sa nu mai priveasca cu neutralitate la faptul ca n-au reusit sa se incadreze intr-un deficit bugetar, ci ar trebui sa aiba un mecanism care sa intre aproape automat in vigoare in momentul in care se constata ca s-au creat premisele depasirii deficitului maxim de 3%”.

“Suntem destul de avansati in implementarea Pactului de stabilitate si crestere, a Pactului Euro Plus si a Strategiei UE 2020”

“As spune, din punctul nostru de vedere, ca tara care are obligatia in Acordul de aderare sa se pregateasca pentru intrare in Zona Euro, as spune ca sunt modificari, revizuiri extrem de importante, care pe noi ne ajuta. Ce va pot spune – si nu vreau sa fie considerata o exagerare, este o realitate pe care, daca ati urmari documentele adoptate de Romania, spre exemplu, Programul national de reforma 2011-2013 sau actele la care Romania a aderat, cum ar fi Pactul Euro Plus, sau Strategia UE 2020, sau Pactul pentru stabilitate si crestere – Romania este in plina implementare a acestor decizii ale Consiliului European, si va pot spune ca suntem destul de avansati. Practic, programele noastre cu Fondul Monetar, cu Uniunea Europeana si cu Banca Mondiala au avut ca obiectiv exact realizarea convergentei, deci atingerea acestor obiective din Pactul de stabilitate si crestere, din Pactul Euro Plus si din Agenda 2020”, a mai spus Traian Basescu la conferinta de presa de la Palatul Cotroceni.

Seful statului a dat cateva exemple concludente din Pactul Euro Plus, pe care “Romania le aplica cu o foarte mare consecventa”. “Spre exemplu, in ceea ce priveste cresterea ocuparii fortei de munca, este obiectiv din Pactul Euro Plus. Din acest motiv sustin deschideri de investitii, de exploatari miniere acolo unde este profitabil s-o facem – fie ca vorbim de aur, fie ca vorbim de argint, fie ca vorbim de cupru. De aceea si vedeti scoasa la privatizare Cuprumin Deva, spre exemplu, sau vanzarea de pachete minoritare la mari companii – face parte tot din procesul care tine de Pactul Euro Plus si anume, de crestere a competitivitatii. Sau constructiile de autostrazi, sau investitiile de la Ministerul Dezvoltarii – fac parte tot din acest proces, care inseamna crestere de competitivitate si, in acelasi timp, creare de locuri de munca”, a explicat presedintele.

Un alt obiectiv al Pactului Euro Plus este consolidarea stabilitatii financiare. “O recunosc toate institutiile internationale: Romania a intrat intr-un proces, a reusit sa se stabilizeze si acum isi continua procesul de consolidare a stabilitatii financiare. Nu in ultimul rand, cel de-al patrulea obiectiv al Pactului Euro Plus este consolidarea sustenabilitatii finantelor publice. Acele taieri pe care le-ati vazut si pe care nu le-a dorit nimeni, fie ca au fost de indemnizatii, fie ca au fost de reduceri de cheltuieli cu personalul bugetar, fie ca au fost reduceri de drepturi care au fost considerate a fi abuzive – nu ma refer la salarii, care n-au fost abuzive, a fost o nevoie, dar a intrat tot in acest proces de consolidare a sustenabilitatii finantelor publice. Nu poti sa ai salarii, drepturi, indemnizatii pe care nu le poti sustine din veniturile bugetului. V-am dat doar un exemplu, sa vedeti ca Romania a fost foarte ancorata in aceste proiecte europene la care a aderat. Pactul Euro-Plus, spre exemplu, a fost unul facultativ pentru tarile din afara zonei euro. Noi am aderat la Pactul Euro-Plus exact in ideea pregatirii tarii pentru intrare in zona euro in 2015”, a conchis Traian Basescu.

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.